Napi Online

Indulatok az EU repülőgépekre vonatkozó CO2 kvótája miatt

Hatalmas indulatokat generál az EU intézkedése, amelynek értelmében a nemzetközi légitársaságok is kötelesek adót fizetni a széndioxid-kibocsátásuk után.

Többek között a kínai és amerikai vállalatok is támadják a január elsején életbe lépő szabályozást. A Financial Times iparági bennfentesekre hivatkozva azt írta, hogy a kínai kormányzat − amennyiben nem változik a törvény − komolyan fontolgatja a gazdasági ellencsapást az EU ellen. Nehezítheti a légitársaságok helyzetét, hogy az Európai Bíróságon pert vesztettek az amerikai vállalatok, a bíróság ugyanis kimondta, hogy a széndioxidkvóta kereskedelmi rendszere nem sérti más nemzetek szuverenitását.

A kínai légitársaságokat képviselő Csaj Hai-po szerint az EU-n kívül senki más nem támogatja a szabályozás ezen formáját. Több kínai iparági szereplő fontolgatja, hogy nem tesz eleget az adó befizetésének, így az EU elhúzódó pereskedésre számíthat. A kínai nemzeti hírügynökség jóval keményebben fogalmaz, szerintük az intézkedés egyértelműen kereskedelmi korlátokat emel a környezetvédelem nevében, ami nyílt támadásnak minősül a nemzetközi utazóközönség és a szolgáltatók ellen. Ha az adó a jelenlegi formájában fennmarad, az megközelítőleg 16 dolláros drágulást jelent a transzatlanti jegyek árában, és a kínai légitársaságoknak 2020-ig akár 2,8 milliárd dolláros terhet jelentene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Eleskanyar #6
    igen valószínű, hogy a cégeknek sokkal kevesebb érdeke fűződik ahhoz, hogy hazudjon a klímaváltozásról, mint a környezetvédő szervezeteknek... ne nevettesd ki magad, a cikkből is látszik, h a cégek érdeke a ferdítés, mert akkor úszhatják meg olcsón a szennyezést, a másik, hogy a nobel díjas kutatók 99%-a azt mondja, h az ember felelős a mostani klímaváltozásért, de inkább higgy a shellnek és BP-nek, mint a civileknek, az óriásvállalatok csak jót akarnak neked érted dolgoznak, ők is nonprofitok.. köszi, h segítettél megvilágosodni :)
  • aaaaa #5
    A repülőgépeket nem cserélgetik évente a légitársaságok, mert nem érné meg. Annyira nagy csodák nincsenek, az üzemanyagot általában minden hajtómű szén dioxiddá és vízzé tudja elégetni. Ha kicsivel jobb a hatásfok, kicsivel kisebb lesz a fogyasztás és a CO2 kibocsátás is , de ez nem egy olyan érték, amit drasztikusan nagyságrendekkel csökkenteni lehet, mint ahogy az egyéb káros anyagok kibocsátását. A fűtés télen 100x nagyobb környezetszennyezést okoz már vagy 1000 éve, mint az a pár repülő. Sőt az állatok, emberek is szén dioxidot termelnek. Utána kellene nézni a pontos értékeknek, hogy mi okoz nagyobb gondot, 10 000 000 fatüzelésű kályha, vagy 100 db repülő. A klíma meg folyamatosan változik, a viszonylag csekély mértékű emberek okozta behatások nélkül is. A jégkorszakot sem a repülők okozták ugye...
    Ha elhiszed, hogy minden úgy van, amit a többnyire egyáltalán nem független környezetvédőnek nevezett szervezetek állítanak, akkor tényleg sajnállak.
    Nézd meg a Levegő Munkacsoport betegesen autósok elleni ötleteit.
  • Eleskanyar #4
    attól, hogy 1.:ezeket a befizetéseket kötelezően zöld beruházásokra fordítják, 2.: minden ilyen szabályozás a kevesebb co2 kibocsájtású gépek választására ösztönzi a cégeket
    Az, hogy nem egyértelműen csak a szén dioxid kibocsátás az oka a kedvezőtlen klímaváltozásoknak nem szól az adó ellen, hiszen az is oka. Egyébként igen szerintem pont a repülők (is) okoznak olyan mértékű kibocsájtást.
    A klímaváltozás miatt fognak éhen halni, mert ha a gazdaság tönkremegy és nem tudod majd megvenni a legújabb kütyüt a boltban még nem halsz éhen, de ha a klíma megváltozik és folytatódik a klímaváltozás, akkor a mai élelmiszer és édesvízkészlet töredéke marad, örülhetsz majd, ha virágzik a gazdaság, és elkezdhetsz iphonet ebédelni. Sokan már annyira elrugaszkodtak a valóságtól, hogy azt hiszik a gdp növekedéstől, vagy több pénztől több embernek jut élelem a Földön...
  • aaaaa #3
    Már ne haragudj, de attól mitől lesz élhetőbb a bolygó, ha adót fizetsz a repülők szén dioxid kibocsátása után ??? Ettől nem fog kevesebb repülő repkedni, csak valakik zsebét betömik egy nem kis mennyiségű kis pénzzel. Pont a repülők okoznak olyan mértékű környezetkárosítást szerinted, ami miatt megváltozik az éghajlat ? Sok tanulmány született arról is, hogy nem feltétlenül és egyértelműen csak a szén dioxid kibocsátás az oka a kedvezőtlen klímaváltozásoknak. Csak ugye jó valamire fogni a dolgot, amiből pénzt lehet rabolni a buta tömegektől.
    Másrészt megzabálhatod az élhető bolygót, ha közben éhen halnak az emberek a tönkrement gazdaság miatt. Majd ha a válság kiterjedése miatt éhséglázadások törnek ki, akkor majd lehet szén dioxid adót kivetni a lincselő, városrészeket felgyújtó csőcselék miatt megnövekedett szén dioxid kibocsátás miatt is. :)
    Kár, hogy azt senki sem fogja befizetni...
  • Eleskanyar #2
    csak gratulálni tudok az értelmes kommentedhez, ha valamit akkor azt kellene felfogni, hogy egy élhető bolygó a prioritás nem pedig a "gazdasági húzóágazatok" ez egy előremutató lépés volt az EU-tól, és nehogy már az amerikai és kínai cégek profitéhsége miatt kelljen visszakoznunk!
  • halgatyó #1
    Az EU újabb nyomorult hülye szarsága! Ahelyett, hogy a fejlődésre helyeznék a legfontosabb célok közé, a visszafejlődést erőszakolják rá az egész világra.
    A repülés HÚZÓÁGAZAT. A jelenlegi technika-technológia csúcsa, és folyamatos fejlesztése fontos része a fejlett országok műszaki haladásának.

    Ez a nyomorult EU egyre lejjebb süllyed. Egyre nagyobb teret kapnak az atomenergia-ellenesek, az autógyűlölö söpredék, és most a repülést is kikezdték.
    Vajon mikor fogunk lovaskocsival bejárni a munkahelyünkre, a ruhánkat a patakban mosni csapkodó fával, és otthon pedig sötétben ücsörögni, ha épp nem fúj a szél?

    Az EU-nak inkább ahhoz lenne esze (és szándéka a sok rohadék korrupt sz**rfejnek) hogy az offshore csalógazembereket megrendszabályozza, meg a "befektető"-nek nevezett hitelezőket kiebrudalja a legbüdösebb pokol fenekére, és saját maga kezdjen pénzt csinálni a saját belső termelés és fogyasztás koordinálására! Hitelezők meg eladósító gyalázatgazemberek teljes kiebrudalásával!
    Meg a rongy EU-nak arra lenne inkább szándéka, hogy a tagországok KÖZBITONSÁGÁNAK fokozására dolgozzon ki ajánlásokat (köztük a söpredék-bevándorlás teljes megszüntetését és a társadalomellenes csoportok fokozatos eltávolítását az EU területéről!).

    A világ többi része kemény választ fog adni az EU nyomorult rongy törvényhozóinak ezért a repülés-ellenes mocsokért! És nekik lesz igazuk. Mi mindannyian meg szívunk néhány végtelenül hitvány ócska politikus miatt, meg a mögöttük álló erkölcs és becsület nélküli arctalan szennyek miatt.