MTI

Lézerrel zavarják a pilótákat a Liszt Ferenc repülőtérnél

Jelentősen megszaporodott a nyár eleje óta azon esetek száma, hogy ismeretlenek lézerfénnyel zavarják a fel- és leszálló gépek pilótáit a Liszt Ferenc repülőtér körzetében - közölte a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI).

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. jelentései alapján az év első felében csökkent ezeknek az eseteknek a száma, de a nyár eleje óta ismét több bejelentés érkezik a pilótáktól. Magyarország több főváros környéki településéről heti rendszerességgel irányítanak vakító lézerfényt a közlekedő repülőgépekre. Ezzel az RRI tájékoztatása szerint az elkövetők bűncselekményt követnek el és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetők.

Közlésük szerint tavaly júniusban a repülőtéri nyomozók tetten értek egy fiatal férfit, aki az üllői vasútállomásról több napon át irányított zöld lézerfényt a leszálló repülőgépekre, mellyel nagymértékben zavarta a repülőgép pilótáinak biztonságos landolását. Az üllői elkövető tettenérésével és büntetőeljárás alá vonásával, az eset nyilvánosságra hozatalával az RRI tavaly nagymértékben csökkentette a lézertámadásokat. Idén szeptemberben a bűnügyi szolgálat akciót tartott az ilyen jellegű cselekmények megszüntetése, és az elkövetők elfogása érdekében.

A nyomozók megállapították, hogy nincsenek visszatérő helyszínek, ami megnehezíti a lézerfényt repülőgépekre irányítók azonosítását, illetve tettenérését. Az elmúlt hetekben a pilóták és a légiforgalmi irányítók közti rádióforgalmazás adatai szerint a pilóták többször jelezték a közelkörzeti légiirányítóknak, hogy lézerrel világítanak a szemükbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #10
    .....szerintem többet érne a börtönnél a fizikai fenyités, leverni a veséit aztán szégyenketrecbe egy hétre a reptéren, vagy ott ahol lakik, az ilyen idióták fel sem fogják mit csinálnak, szerintük a börtönbüntetés meg csak afféle imaginárius dolog ami velük soha nem történhet meg
  • Tetsuo #9
    Magyarorszagon meg a bunozonek is tobb joga van mint barhol mashol. Alapbol ki van takarva az arca, csak a keresztneve van kimondva stb...
    Angliaban ha csak gyanusitott, mar kozli az ujsag az utcat is, ahol lakik, teljes nevvel, fotoval stb.!
  • quentit #8
    Ez nem bűncselekmény hanem terror cselekmény.
  • ddt500 #7
    Teljes mértékben egyetértek. Min. 15 év letöltendő börtön tömeggyilkosság kísérlete miatt. Nem is értem, hogy "tömegközlekedést" miért veszik egy kalap alá a sima közlekedéssel. Egy utasszállító repülő szándékos veszélyeztetése nem egyenértékű azzal, hogy valakit leszorítanak előzés közben.
  • aaaaa #6
    Az a szomorú, hogy nem egy olyan hírt olvasni, hogy kábelt loptak a laktanyából. Jobb helyeken, régebben nálunk is ha valaki illetéktelenül behatolt egy laktanyába, lelőtték. Normális embernek eszébe nem jutott volna a közelébe sem menni. Nem hinném ,hogy Amerikában is csak lopásért ítélnének el egy kábeltolvajt, ha behatol egy katonai objektumra. Hasonló elbánásban kellene, hogy részesüljenek a légiforgalmat veszélyeztető egyének is. Senkinek nem jó, hogy ezeket az eseteket nem kezelik a megfelelő súllyal.
  • Rapid81 #5
    Amikor a vonatdobálás miatt egy utas feje szétfröccsent a fülkében szigorítottak a törvényen? Nem! Akkor miért várnád el, hogy bármi miatt is szigorítsanak azokon a törvényeken, amikkel ezt az "ember"csoportot kordában lehetne tartani?
  • aaaaa #4
    Hasonló, mint az autópályákra köveket dobálók esete. Nem 3 év kellene, hanem minimum 15 az ilyeneknek. Utána amikor elkaptak egyet, hetekig mutogatni kellene a TV-ben, hogy mit kapott érte, hogy a többi is tanuljon belőle. Ez nem "gyerekcsíny", hanem terrorizmus. Meg kell várni, amíg emiatt lezuhan egy repülő és meghal többszáz ember, hogy komolyan szigorítsák a törvényt ?
  • Rapid81 #3
    Csak a bőrnek kell egy kis pigmentálódáson átesnie.
  • hunwhite #2
    Na ja. Épp tegnap mutattak nekem is egy ilyen kütyüt. Még a visszatükröződő fény is marha zavaró volt és percekig vibrált a szemem tőle. Szoval 1 szó van erre csak.. Idióta!
    Állítólag már 10 eft-ért hozzá lehet jutni. Ezzel jelölik meg a célt a repülőgépek számára a felderítők.
  • Tetsuo #1
    Milyen genetikai roncsolodasnak kell mar letrejonni ehhez! Undorito.