MTI

Zene CD helyett pendriveon

Szokatlan formátumban, egy csont alakú pendrive-on jelentette meg éveken át csiszolt első lemezét A Kutya Vacsorája; a Quimbyből ismert Varga Livius és Gerdesits Ferenc népszerű koncertzenekara december 27-én a fővárosi Gödör Klubban mutatja be a Gumicsontot.

"Tisztában vagyunk a történelem által ránk rótt felelősséggel, lemezt kell adnunk a népnek, még kéri" - írta korábban A Kutya Vacsorája honlapján a zenekar ütőhangszerese, Köles István Jr. Nos, a csapat nyolcéves eddigi működése megkoronázásaként mégsem a hagyományos lemezformátumot választotta első stúdióanyaga megjelentetésére. A Gumicsont egy csontalakú pendrive-on érhető el, mp3-on és lemezminőségű WAV-on egyaránt.

"Demóink jó részét már réges-régen közzétettük ingyenes letöltésre a honlapunkon, aztán mintegy öt évvel ezelőtt igény mutatkozott arra, hogy profi stúdiókörülmények között is rögzítsük a számokat. Jó néhány helyet megjártunk, nem kapkodtuk el, most értünk a munka végére. Azért tettük az anyagot pendrive-ra, hogy ne legyen olyan drága, meg stílszerűek is legyünk, illetve reagáljunk a modern világ által diktált új szokásrendszerre" - fogalmazott Varga Livius az MTI-nek. A pendrive-megjelenés azért Magyarországon sem példátlan: 2008-ban a Bëlga zenekar így adta ki koncertlemezét.

Livius kiemelte: a pendrive-ra sokkal több minden ráfér, mint a CD-re - a Gumicsont 1 gigabájtos kiszerelésben jelent meg -, ráadásul fele annyiba kerül. Mint megjegyezte, az ár lehetett volna sokkal olcsóbb is, "de mire elindult a szállítmány, ugrott az euró, zuhant a forint, emelkedett a svájci frank árfolyama, a jen és a dollár pedig kultivált". A zenekar stílusa nem áll messze a Quimby sanzonrockjától.

"Talán úgy határoznám meg, hogy jó erős rockba csúszó hiphop alapokra jönnek sanzonos, New Orleans-i dallamok, teljesen elborult és extrém gitárjátékkal" - jegyezte meg a zenész. Livius dalszövegei legalább olyan csavarosak, mint a Quimbyben, a nyitódalban rögtön mindenkinek saját plázát követel. A Kutya Vacsorája 2003 nyarán alakult, a felállásban Varga Livius rapper-énekes-perkás és Gerdesits Ferenc dobos mellett Nemes Zoltán (Jambalaya) játszik billentyűs hangszereken, Kovács Gergely (Soerii & Poolek, Volkova Sisters) gitározik, Varga László (Pál Utcai Fiúk, hiperkarma, ő Livius unokaöccse) basszusgitározik, a Quimby háza táján gyakran feltűnő Köles István Jr. pedig ütőhangszereket szólaltat meg.

A frontember elmondta, hogy a Quimbyvel szemben azért nemcsak rappel, hanem énekel is A Kutya Vacsorájában, mert itt sokkal kevesebb a gátlása. "Amikor éneklésre törekszem, annak megvan a maga fanyar humora, és mivel erről tudok, ettől talán nem válik nevetségessé. Élőben, koncerteken meg eleve több fér bele a dolgokba". Énekel Nemes Zoltán is, övé a Cseberből vederbe című dal első része. Varga Livius elmondta, hogy a Quimbyvel április végéig nem lesz fellépés, a Kutya Vacsorájával viszont december 27-én játszanak a Gödörben, az érdeklődők mézeskalácsot is kapnak.

"Februárra, a farsangra való tekintettel tervezünk egy +jelmezbemutatót+: minden nézőnek kötelező lesz a kutyajelmez vagy annak bármilyen kreatív megfelelője, mi viszont cowboynak, indiánnak és befőttesüvegnek fogunk öltözni" - mondta végül a rapper.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!