HENT hírlevél

Nő a digitális zenepiac Franciaországban

Friss francia adatok szerint az év első felében jelentősen nőtt a digitális zenepiac forgalma Franciaországban. A helyi zenekiadók képviselete szerint a pozitív változás nagyobb részt a tavaly óta működő új kalózkodás elleni rendszernek köszönhető.

A tavalyi év azonos időszakához képest 2011 első félévében 5 százalékos csökkenést regisztrált a zenepiaci forgalomban a francia SNEP (Syndicat National de l'Édition Phonographique). A lemezkiadókat képviselő szervezet szerint a fizikai hordozók értékesítése folyamatos csökkenésének köszönhető a negatív mutató. Ez ugyanis 12 százalékkal esett vissza ez év januárjától júniusig 2010 első félévéhez képest, miközben a digitális értékesítések aránya 22,7 százalékkal nőtt, és jelenleg a teljes forgalom 23, 5 százalékát adják.

A Billboard.biz beszámolója szerint a francia piacon a legális internetes letöltések aránya 13,2, a streaming rendszerű zenehallgatás 44,7 százalékkal nőtt, míg az előfizetéses rendszerű szolgáltatások használóinak aránya 103 százalékkal emelkedett. A SNEP szerint a digitális piacra vonatkozó adataik a HADOPI-rendszer hatékonyságát bizonyítják. A francia lemezkiadók szerint, mióta a HADOPI működik, a P2P rendszerű online adatforgalom egyértelműen lelassult, miközben a digitális zeneértékesítések száma szárnyal.

A kalózkodás elleni intézkedésként meghozott HADOPI-törvény szerint az internetszolgáltatók kötelesek figyelmeztetésben részesíteni azon felhasználóikat, akik illegálisan elérhető tartalmat töltenek le, illetve osztanak meg. Többszöri eredménytelen figyelmezetés esetén bíróság dönt a további alkalmazandó szankciókról. A törvény végrehajtását koordináló HADOPI-hatóság a napokban fogja nyilvánosságra hozni egy éves működésének eredményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!