HENT hírlevél

A legális közzététel késleltetése növeli az illegális letöltést

Az amerikai Fox tévécsatorna korábbi stratégiájával ellentétben nem egy, hanem nyolc nap elteltével teszi elérhetővé sorozatait az interneten. Az egy hete működő új rendszernek a TorrentFreak szerint máris kimutatható negatív hatása van.

A Fox július végén jelentette be, hogy szakít korábbi gyakorlatával, és késleltetve teszi elérhetővé a csatornán sugárzott műsorokat az interneten. Korábban a nézők a sorozatok friss epizódjait már a vetítést követő napon megnézhették online a csatorna, illetve a Hulu weboldalán keresztül ingyenesen. Az új, bő egy hete működő stratégia szerint azonban a Fox műsorai csak nyolc nappal a vetítés után és fizetős tartalomként lesznek elérhetők a világhálón.

A váltás oka, hogy a Fox több nézőt szeretne a tévé elé ültetni, amellyel egyúttal növelné a reklámidő értékesítési lehetőségeit is. Már a stratégiaváltás bejelentését követően is többen jósolták, hogy a döntés visszaüthet a csatornára, és a több fizető néző helyett az illegális letöltést fogja növelni. A TorrentFreak gyors adatgyűjtése most ezt az aggodalmat látszik alátámasztani.

A portál a szabad szájú szakács, Gordon Ramsay két főzőműsorának letöltési mutatóit nézte meg a váltás előtt és után. E szerint a Hell's Kitchen utolsó tévében vetített epizódját 114 százalékkal többen töltötték le a BitTorrent rendszerén keresztül, mint a még szabadon hozzáférhető megelőző részt. A MasterChef esetében ez az arány 189 százalék. A magasabb érték az utóbbi esetében feltehetően annak köszönhető, hogy évadzáró részről volt szó.

Nem a BitTorrent az egyetlen platform, ahol gyorsan, ingyen, de illegálisan férhetnek hozzá a netezők kedvenc sorozataik friss epizódjaihoz. A TorrentFreak cikke szerint a legnagyobb videómegosztó portálon például több tízezren nézték már meg a magánszemélyek által feltöltött két szóban forgó részt, miközben a Hulu és a Fox oldalán felháborodott fogyasztók panaszkodnak a döntés miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HumaMage #10
    Nem azt irtam, h versenyképes, hanem h alternativa.. :-) Én is a digitális hozzáférhetőséget preferálom. de nem mindenkinek van "mai" net előfizetése. Főleg nem vidéken.
  • Gerygrey #9
    Hamar jöttek rajta a dolgok? Mire akár az HBO-n is leadnak egy filmet, én már hónapokkal előtte megnéztem. Nem a gagyi CAM, hanem blu-ray lemezről származó HD verziót, ami egy mai net-előfizetéssel egy-két reklámblokk időtartama alatt lejön.

    A tévé semmilyen szempontból nem versenyképes a torrenttel.
  • HumaMage #8
    Nemtudom, de nekem ez teljesen triviális és egyértelmű volt. A TVcsatornák helyett beletenném a reklámot a videófile-ba és úgy tenném közzé a TVs premierrel egyidőben neten is. Mert ennek megint olyan kinézete van hogy pár berögődéses korral haladni képtelen ember kapar még több pénz után.

    A TV eddig alternativa volt a torrentnek, mert ugyanugy ingyenes, de legalább hamar jöttek rajta a dolgok.. igy hogy a késleltetést bevezették, ezt az EGYETLEN előnyét is sikerült elveszteni.. Miért nem gondolkoznak / néznek utána a döntéshozók ilyen helyeken (sem)? Kiváncsi vagyok mennyi lenne az eladott reklám, ha online vetitésekbe tennék bele.. pl streamelt műsorba vagy valami.. nem látom a különbséget.. TV reklám alatt mást csinálsz v strem reklám alatt mást csinálsz / aviban áttekered azt a részt..
  • YMan #7
    milyden jól járt az egyik film kiadó is hogy magyarországon késleltetve vetítik a filmeket, az utolsó hármat emiatt néztem meg torrentről, pedig járok moziba.
  • Tetsuo #6
    Zs trukk ez is.
  • llaszlo #5
    Ezek is ugyanolyan idióták, mint pl az artisjus meg a többi jogvédő. De már a saját fajtájukkal (vagyis azokkal akiknek a jogait védenék elvileg) sem tudnak kijönni.
    Sok pocs. Remélem minél hamarabb rájönnek, hogy nem súlyos pénzekért kellene ezeket árulni és akkor még több bevétel lenne. Még mindig jobb a kisebb bevétel, mint az, hogy nincs mert torrentről szedik le az emberek. de a sok csököttagyú barom ezt képtelen felfogni. Fingjuk sincs a fogyasztói szokásokról.
    Sokan hajlandóak lennének minimális árat fizetni egy-egy filmért sorozatért, de olyan baromi drágán adják ezeket, hogy inkább megkeresi az ember és letölti.
    Amivel sokkal nagyobb a vesztesége a sok baromnak, mintha olcsón adnák ezeket.
  • kjhun #4
    ... Az új, bő egy hete működő stratégia szerint azonban a Fox műsorai csak nyolc nappal a vetítés után és fizetős tartalomként lesznek elérhetők a világhálón. ...

    Most ezért még külön fizessen az ember??? Ha már leperkáltam az előfizetési díjat a kábelszolgáltatómnál, vagyis pénzt adtam ki érte, hogy nézhessem az adást, vagy máshogy tv-antennával, műholdról ingyen nézem, akkor minek fizessek érte?? Ráadásul már 8 napja volt a műsor, akkor meg pláne minek? És bevételkiesés, mert letöltöm, nevetséges. Ha nézem vagy leszedem, és nem akarom a hülye reklámjaikat nézni, akkor átugrom, és kész. Lásd: digitális technika, vagyis különféle felvevő és lejátszó eszközök, pl.: Merevlemezes vagy blu-ray, vagy különféle set-top-box ketyerék, vagy analógnál (videómagnók), áttekerem. A mai technikával nem gond a reklámok átugrása, akármennyi bevételt is akarnának bezsebelni.
  • RecoPhile #3
    Jövőkép: "...Fox újabb bejelentést tesz miszerint az illegális letöltők drasztikusan csökkentették a bevételüket, és ezért kártérítést követelnek a letöltőktől. Több "illegális letöltőhöz" küldtek email-t amelyben 1000 $-ban meghatározott kártérítési költséget kell fizetnie."
  • speed2006 #2
    Nem csak a Fox.
  • Szefmester #1
    A Fox az a cég aki soha nem tanul, és sorra hozza a nézőellenes döntéseit.