HENT hírlevél

Tizenkét hónapig őrzik az amerikai jogsértők adatait

Az Egyesült Államokban induló hatlépéses figyelmeztető rendszer keretében nem egy központi hivatal fogja gyűjteni a jogsértésért figyelmeztetett internetezők adatait, hanem ezek az egyes internetszolgáltatóknál lesznek tárolva. A szolgáltatók egy év elteltével törölhetik az adatokat.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) és az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) nyár elején jelentette be, hogy több év egyeztetés eredményeként sikerült egy olyan megállapodást tető alá hozniuk, amely reményeik szerint jelentősen csökkentheti a szerzői jogi kalózkodás mértékét az Egyesült Államokban. A RIAA és az MPAA több nagyobb helyi internetszolgáltatóval, köztük a Comcast, a Cablevision, a Time Warner és a Verizon képviseletével közösen dolgozott ki egy hatlépéses figyelmeztetési rendszert (Copyright Alerts).

A viszonylag rugalmasan alkalmazható programban a szolgáltatók többszörösen figyelmeztetik a jogsértésen ért előfizetőiket, amelyek eredménytelensége esetén olyan technikai eszközöket alkalmaznak, amelyek akadályozzák az előfizetők zavartalan internethozzáférését. Ennek keretében például lassíthatják a sávszélességet, vagy olyan a böngészés elindításakor megjelenő landing page-t használhatnak, amely a szolgáltatóval történő kapcsolatfelvétel nélkül nem kapcsolható ki.

A program elindításáról és működtetése pontos részleteiről egyelőre kevés információt hoztak nyilvánosságra. A TorrentFreak azonban intézett néhány kérdést a rendszer leendő koordináló szerve, a Center for Copyright Information (CCI) képviselőihez, amelyből kiderül néhány további adat. Ezek között szerepel, hogy a jogsértők adatait nem egy központi szerv, hanem az előfizetőik által érintett internetszolgáltatók fogják tárolni. A személyes információkat ezek csak akkor adhatják át harmadik félnek, ha erre a bíróság hivatalos úton is kötelezi a cégeket.

A megállapodás értelmében a szolgáltatók legkevesebb 12 hónapig kötelesek tárolni jogsértő előfizetőik adatait. Ez az időszak egyes szolgáltatók saját stratégiája értelmében hosszabb is lehet, de ha a minimumként meghatározott időn belül a jogtulajdonosoktól nem érkezik újabb panasz, a jogsértési rekordok törölhetővé válnak. A megállapodás aláírói kiválasztanak majd egy független céget, amelynek feladata az adat- és bizonyítékgyűjtési metódus rendszeres átvilágítása lesz, annak érdekében, hogy egyik félnek se legyen módja bármilyen visszaélésre, vagy alaptalan gyanúsításra. A hírek szerint a független monitorozást végző fél kiválasztása még nem történt meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!