HENT hírlevél

Bírósági ítélet a Newzbin 2 kalózoldal blokkolásáról

A brit bíróság elrendelte, hogy a BT internetszolgáltató blokkolja előfizetői hozzáférését a Newzbin 2 nevű kalózoldalhoz. Az intézkedés precedens értékű a szigetországban.

A BBC News beszámolója szerint a brit legfelsőbb bíróság ítéletében elrendelte, hogy az ország egyik legnagyobb internetszolgáltatója, a BT blokkolja a hozzáférést a Newzbin 2 kalózoldalhoz. A weblap engedély nélkül közzétett, szerzői jog által védett tartalmakra mutató linkeket listáz. A Newzbin 2 -, amely a szintén a brit bíróság által jogsértőnek nyilvánított Newzbin utódja - képviselői a bíróságon azzal érveltek, hogy maga az oldal nem tartalmaz jogsértő tartalmat, ők pusztán a hozzáférési lehetőségekre mutató linkeket teszik közzé. A kalózok szerint éppen olyanok, mint a Google, amely szintén csak linkeket jelenít meg.

A jogvédők szerint az oldalnak mintegy 700 ezer felhasználója van, aminek köszönhetően évi 1 millió fontos forgalmat generál. A bírósági pert többek között a Warner, a Disney és a Fox stúdiókat képviselő Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association, MPA) kezdeményezte. Az eljárás azért a BT ellen indult, mert a Newzbin 2 székhelye országhatáron kívüli, ezért nincs rá mód Nagy-Britanniában, hogy közvetlenül az üzemeltetők ellen indítsanak eljárást. A marasztaló ítélet indokolásában olvasható, hogy a BT tudott arról, hogy szolgáltatásait más személyek szerzői jog megsértésre használják: tudta, hogy a Newzbin 2 üzemeltetői, valamint a honlap felhasználói jelentős mértékű szerzői jogi jogsértést követnek el az alperesek sérelmére.


Az MPA közleményben hangsúlyozta, az eljárás semmiképp sem minősül az internetszolgáltatók elleni támadásnak, a célja az volt, hogy a filmipar és a közvetítő szolgáltató közötti szükséges együttműködést biztosítsa. A BT közleményében hasznosnak minősítette a bírósági döntést, ez ugyanis álláspontja szerint megerősíti azt a tényt, hogy a jogvédőknek jogi úton kell igazolniuk követelésüket. A felek egy októberi bírósági meghallgatáson döntenek arról, hogy a Newzbin 2 oldalhoz való hozzáférés blokkolására mi az ideális technológiai megoldás.

A kalózoldal üzemeltetői korábban jelezték, ha számukra kedvezőtlen döntés születik, mindent megtesznek azért, hogy felhasználóik hozzáférése biztosított maradjon. A Newzbin 2 kilátásba helyezte a BT szűrőrendszere, a Cleanfeed feltörését, amelyet a szolgáltató azzal a céllal hozott létre, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázoló és egyéb erőszakos tartalmat szűrni tudják, és amelyet a kalózoldal blokkolására is használnának. A kalózok közölték, "végeztek egy kis technikai felmérést, és úgy látják, gyerekjáték lesz kiiktatni a szűrést".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #5
    Kössz, eddig ezt az oldalt nem is vágtam :D
  • Reparamorf #4
    Csatlakozom hozzá.
  • rumkola #3
    köszi a linket, ezt nem ismertem :D
  • csulok0000 #2
    Zárjuk ki az összes kiadót(zene/film/játék/... és ehhez hasonlók) a felhasználók "Szabad" internetéről.
  • MsUser #1
    Cyber háború a szabad interneten.
    És valószínű hogy ez csak romlani fog.