Berta Sándor

A televíziókat is meghódítaná az Opera

Bár a norvég cég terméke nem a legnépszerűbb böngésző, azonban a technológiai innovációk bevezetését tekintve az éllovasok között van. Az Opera a jövőben is a saját útját fogja járni.

"Jelenleg kétmilliárd embernek van internethozzáférése és ez a szám a jövőben tovább nő majd. Azonban a világháló növekedésében rejlő lehetőségek közül nem csak azt kell figyelembe venni, hogy már hétmilliárd ember él a Földön, hanem azt is, hogy hány internetezésre alkalmas készülék van a piacon, vagyis felhasználónként legalább 4-5 eszközzel kell számolni. A lehetőségek tehát gyakorlatilag korlátlanok." - jelentette ki Christian Krogh, az Opera vezető fejlesztője.

"Napjainkban érdekes módon négy hozzáférési technológia létezik a web világában: a Trident böngészőmotor, amire a Microsoft Internet Explorere épül; a Firefox Gecko-motorja, a Safari és a Chrome Webkit-motorja, valamint az általunk fejlesztett Presto. E négy technológia közül egyedül a miénk európai fejlesztésű, a többit mind az Egyesült Államok nyugati partján készítik. Szerintünk fontos, hogy legyen ezen a piacon egy európai szereplő. Globális szempontból szükség van a versenyre azért, hogy az internet technológiailag tovább fejlődjön. Az asztali számítógépek területén az EU kimondta, hogy az Microsoft nem élhet vissza a fölényével, a mobil piacon ugyanakkor az Apple iOS, a Windows Phone és az Android is a zárt rendszerek irányába tart."


Christian Krogh, az Opera vezető fejlesztője

A szakember elmondta, hogy jelenleg havonta 200 millióan használják rendszeresen a böngészőt, a legnagyobb növekedést a mobil verziónál könyvelik el. Ezt már több mint 3000 telefonmodellen 135 millióan használják. Havonta átlagosan 3-5 millióval nő az Opera mobil változatait használók száma. Mindez elsősorban az Opera Mininek köszönhető, ami gyakorlatilag úgy működik, mintha egy számítási felhőben futtatott böngésző. Amennyiben valaki felkeres a segítségével egy honlapot, akkor automatikusan átvezetik az Opera szervereire, ahol a tartalmakat tömörítve tárolják. A beépített proxymegoldás segít a forgalom csökkentésében és a gyorsabb továbbításban, ami különösen az akadozó mobil kapcsolatok esetén lehet hasznos, de a technológia az asztali számítógépeken is használható.

A norvég cég Izlandon, Lengyelországban, Oslóban és Seattle-ben elhelyezett központjainak segítségével próbálja meg elosztani az online forgalmat. Jelenleg másodpercenként 500 000 és egymillió közötti http-lekérdezést dolgoznak fel. Az internetezőknek nem kell aggódniuk az adatvédelem miatt, mivel a cégre a norvég adatvédelmi törvény előírásai vonatkoznak, s ez a jogszabály a világ egyik legerősebb törvényének számít.


Philips NetTV

"A jövőt tekintve elsősorban a televíziók területén bekövetkező fejlesztések lehetnek érdekesek a számunkra. Ezen a piacon már együttműködünk a Sony és a Philips mérnökeivel. A Flat-TV-k 25 százaléka képes az online tartalmak megjelenítésére, s akkor még nem beszéltünk a beltéri egységekről és a Blu-ray lejátszókról, amelyek közül sok szintén rendelkezik internethozzáféréssel. A televíziókra azonban nem lehet majd egy az egyben átvinni a webhasználatot, éppen ezért a netképes televízióknál nem is a böngészés a legfontosabb."

"Először a webes alkalmazások jelennek meg, amelyek a televíziókat platformként használják. Annak csak a fantázia szab majd gátat, hogy milyen webes programok jelenhetnek majd meg a tévéken. Lesznek például dinamikus időjárás-jelző és óraprogramok, amelyek ugyan a HTML5-re fognak épülni, de a működésükhöz nem lesz szükség állandó webes kapcsolatra. A HTML5 fejlesztése természetesen még koránt sem zárult le. Jelenleg az összes böngészőfejlesztő cég és a partnereik azzal foglalkoznak, hogy megoldják a HTML5-tel kapcsolatos ismert problémákat és új funkciókat tegyenek elérhetővé. Már jövőre megjelennek majd az első bonyolultabb 3D-s böngészőjátékok, ezek olyan alkalmazások lesznek, amiket korábban még soha nem láttunk" - szögezte le végül Christian Krogh.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #11
    Ezt te nem érted. Ez egy trendi dolog, vagyis lényegtelen az hogy drága és kényelmetlen, használnod kell, különben kinéznek a klubból.
  • kvp #10
    En anno a c64-est a csalad 51 centis (20 inches) videoton tv-jen hasznaltam, szoval jo nagyok voltak pixelek (pl. a jatekok altal hasznalt 160x200-as modban). Mukodott gond nelkul. Aztan kesobb valtozott a helyzet, a 90-es evek vege ota a tv-t nezem a pc-n (akkoriban vettem meg egy teljesen ismeretlen nvidia nevu ceg egyik elso grafikus chipset-jet, amit egy ugyancsak ismeretlen asus nevu ceg gyartott). Szoval nekem nem igazan meglepetes sem az, hogy a tv-ben van a net vagy az, hogy a tv egy szamitogepen megy. Viszont erdekes modon a legtobb embernek ez ujdonsag...

    ps: Most is ket fajta sajat gepem van: egy android-os mobil telefon es egy (windows-os) media center. Hagyomanyos desktop pc-t otthonra mar jo ideje nem hasznalok. (boven eleg a cegnel munkaidoben)
  • csimmasz #9
    Az ezzel a technológián felnövő gyerekek 20 évesen 80 nak néznek majd ki a sok ránc miatt.
  • cousin333 #8
    Operások ezt már régen megoldották: link :)
  • finizlik #7
    Azért az asztali gép a következő 100 évben nem fog eltűnni az biztos, de 100 év múlva már ki is fog törni a 3.vh szóval oly mind1 hogy eltűnik vagy nem :D
  • KopaszIsten #6
    A bluetooth-os egér\billentyű jól hangzik megoldásnak, ha a TV-t felkészítik rá, és alapból adják hozzá.

    Számítási felhő: Ha minden ezen keresztül fog menni (azaz, ha eljön az idő, hogy nem lesz más megoldás), akkor hogy fog a jónép warezolni? :D Biztos lesznek majd illegális warez felhők. ;)
  • waterman #5
    raknak a tévébe egy blutooth modult, kb 3/4 óra alatt megoldja pár fejlesztő hogy menjen, és dobnak valami slimm blutooth-os billentyűzetet touchpaddal vagy egérrel a tévé mellé és rögtön ott a teljes médiacenter. ez lesz a jövő, a számítógép mint önálló kacat ami elé le kell ülni, el fog tűnni és a mobil meg integrált megoldások kerülnek előtérbe. a felhőkkel már most megoldják, hogy ne kelljen kifejezetten nagy vas lokálisan, h*lyék lennének kihagyni egy olyan lehetőséget, ahol valahogy internetet lehet applikálni valami digitális kütyübe. de lehet nem is kell nagyon billentyűzet, nem hosszútávú használatra, de egy kinect szerű interface-el pl a kedvenc oldalak első pár karakterét bepötyögni egy virtuális billentyűzeten kb mindenki képes. nem kényelmes hosszútávon, de érdekes lehet úgy lefelé görgetni majd, hogy lejjebb engedem a kezem. és megnézni egy két oldalt a film közben, vagy a reklám alatt egész jó lehet.
  • csimmasz #4
    Ez csak a távirányítón múlik.
    Ha egy mobilon megoldható a teljes bill akkor egy tv távirányítón sem nagy ügy.
    Én pl a mobilomat tudom használni wifi-n keresztül mint egér vagy bill, még a pc monitorjának tartalmát is látom a mobil kijelzőjén.
    Nyilván,ez messze van a kényelmestől de ha a célnak megfelelő hw-t adnának a tv mellé az nem lenne rossz.
  • KopaszIsten #3
    Könyörgöm hogy lehet egy TV-n (normálisan) netezni? Hogy írsz be bármit is, illetve hogy kattintasz rá valamire? Nyilván megoldják, hogy távirányítóval meg tudd csinálni, de az halál kényelmetlen. A TV és a mobilok nem netezésre valók. Szükség szerűen lehet őket erre használni, ha nincs kéznél egy számítógép sem, de folyamatos használatra alkalmatlanok (értsd rohadt kényelmetlenek). Csak azt akartam ezzel mondani, hogy TV vásárlásnál marhára nem érdekel, hogy tud-e az eszköz netezni. A 3D már annál inkább érdekel(ne, ha venni akarnék TV-t. De amíg működik a régi nem fogok venni. Eleve keveset TV-zek.).
  • gombabácsi #2
    azért jó lenne ha javítanák az idegesítő bugjait...