Berta Sándor

Távozik az Opera Software társalapítója

A norvég céget 1995-ben megalapító Jon S. von Tetzchner a hónap végén távozik. Döntését azzal indokolta, hogy teljesen más értékeket tart fontosnak, mint a menedzsment.

Egy korszak alighanem lezárul a norvég vállalat életében, hiszen Jon v. Tetzchner meghatározó alakja volt a fejlesztőcsapatnak. A férfi 1995-ös megalapítása óta - különböző pozíciókban - dolgozott az Operánál. Tavaly év elején azonban váratlanul lemondott a vezérigazgatói posztjáról, az utóda Lars Boilesen lett. Von Tetzchner ezután elsősorban stratégiai ügyekkel foglalkozott, akkor azonban még semmi sem utalt arra, hogy hamarosan a cégtől is távozhat.

A mostani bejelentés kapcsán kiderült, hogy az alapító és a vezetés közötti nézeteltérések nem frissek, régebb óta élezőödtt a konfliktus. Az egykori vezérigazgató most levélben búcsúzott el a kollégáitól, az írást a TechCrunch hozta nyilvánosságra. Von Tetzchner azt írta: néhány kérdésben nem értett egyet az igazgatótanáccsal és a menedzsmenttel. Elsősorban az volt a probléma, hogy vele ellentétben a cég vezetői a szükségesnél nagyobb mértékben foglalkoztak a negyedéves üzleti eredményekkel. A kialakult helyzetet csak súlyosbította, hogy a két fél más értékeket tartott fontosnak, és teljesen más jövőt képzeltek el a vállalat számára. Ezért hozta meg a döntését, amit a többi vezetővel is egyeztetett.

Hangsúlyozta azonban, hogy egy ilyen döntés mindig nagyon sok érzelmet hoz elő. Visszaemlékezett a kezdeti időkre, amikor még csak néhányan voltak egy kis irodában, most pedig már 740-en dolgoznak a társaságnál és több mint 200 millióan használják a szoftvereiket. Kiemelte, hogy büszke a közösen elért eredményekre, és a jövőben is figyelni fog az Operára. Végül leszögezte: új projektekkel akar foglalkozni, ezekről azonban nem árult el részleteket.

A jelenlegi vezető, Lars Boilesen megtéve a kötelező tiszteletköröket méltatta volt kollégáját, elmondta, hogy sok éven keresztül örömmel dolgozott együtt Jon S. von Tetzchnerrel, és sokat tanult tőle. Célkitűzésük, hogy 2013-ra már 500 millióan használják az Opera böngészőt és annak különböző változatait. Von Tetzchner tavaly októberben úgy nyilatkozott: a jövő egyértelműen a webes alkalmazásoké. A felhasználók 95 százaléka már most kevesebb mint öt szoftvert használ, és számos alkalmazás már most webalapú. Az okostelefonoknál ugyanakkor több platform is létezik, ami azt jelenti, hogy a szoftvernek több változatát is el kell készíteni. Tetzchner meg volt győződve arról, hogy a jövőben egyetlen platformról sem lehet majd kizárni a webes szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #13
    opera:config#UserPrefs|ShowDropdownButtonInAddressfield
  • gombabácsi #12
    na, ezt is hiba volt letöltenem :D

    eltűnt a címsor legördülő menünek ikonja :D
  • dartois83 #11
    Nekem rendszeresen lefagy a gépemen minden böngésző, amit kipróbáltam: Opera, Firefox. Pontosabban összeomlik...Egy másodperc, míg visszaállítom, de bosszantó, mert a munkahelyi gépemen is Opera van, mégsem omlik össze. Az IE még kevésbé esik szét, de az is hajlamos rá...mi lehet az oka? Flash player?
  • Rotyoka #10
    Kijött az Opera 11.50


    Kérek róla cikket!
  • Penge4 #9
    Kapcsold be az On Demand Plugin-t (Ctrl+F12->Haladó->Tartalom) és nézd meg, hogy így hogyan alakul a memóriahasználat. Amellett nem árt, ha naplót vezetsz róla (vagy legalább fejben megjegyzed), hogy legutóbb milyen Flash tartalmakat nyitottál meg.

    De ezek, amiket elmondtál nem általános hibák, így látatlanban csak azt tudom javasolni, hogy rakd újra tiszta profillal (vagy próbáld ki a telepítésnél az Opciókban válaszd ki az USB-s telepítést, miután kitallóztál neki egy user jogú könyvtárat (ha be van kapcsolva az UAC) és abban nézd meg, hogy ott is tapasztalod-e a jelenséget.

    A kiegészítőket, userJS-eket (ha vannak) sem árt ellenőrizni, hátha azok okozzák.
  • RecoPhile #8
    Nemtom, de nállam chrome is xarakszik elég rendesen. Van hogy úgy lefagy, hogy még bezárás gombbal sem tudok kilépni belőle. :D Flash-ről ne is beszüljünk.
    Mondjuk tény, hogy mostanság elég sűrűn kell frissíteni a flash lejátszót... :D
  • gombabácsi #7
    na ja...
    csak opera alatt olyan tök jó dolgok vannak
    pl a jobbegér aztán balegér oldal visszamenés meg fordítva
    és még sok dolog
  • Rotyoka #6
    Én 1,5 év masszív opera használat után most döntöttem úgy hogy Chrome-ot fogok használni.

    Már 2 hete használom és eddig nem bántam meg
  • gombabácsi #5
    na de chrome alatt semmi baja
  • Inquisitor #4
    Ez nem biztosan Opera hiba. Egyrészt lehet videokártya driver, hogy a fene enné aki kitalálta a GPU gyorsította megjelenítést és flasht, másrészt (és én erre gyanakszom) kissé sokat mondó, hogy újabban már hetente jön frissítés a Flashplayer 10.3-hoz. Biztos nem véletlenül. Tegnap tesóm gépén ilyen furcsa megfolyó vízcsepphez hasonló dolgok voltak a YouTube videókon, aztán hirtelen közölte ott is a flash, hogy hoppá frissítés van. Utána nem csinálta.