Berta Sándor

Megjelent az Opera 11.50

A norvég fejlesztőcsapat elérhetővé tette böngészője legújabb verzióját, amelybe számos újdonság került. Az Opera 11.50-ben debütál a módosított kezelőfelület, amit korábban Featherweight néven mutattak be.

Az Opera 11.50 alias Swordfish legfontosabb újdonsága, hogy a felhasználók dinamikus webes tartalmak felhasználásával akár a saját egyedi kezdőoldalukat is elkészíthetik. Ehhez az Opera több tucat kiegészítőt tett elérhetővé. Felhasználhatók és gyorsan előhívhatók az e-mailek, az általunk követett Twitter-csatornák, a Facebook-bejegyzések, az időjárás-jelentések, a sporteredmények, a tőzsdei információk, az RSS-hírek stb. A cél az volt, hogy a felhasználók akár azonnal megtudhassák az őket érdeklő legfontosabb adatokat, híreket. Emellett fontos változás, hogy a program külalakja is megújult, a szoftver új ikonokat és világosabb háttérszíneket használ. Az Opera Link segítségével pedig lehetőség nyílik a könyvjelzők, a különböző beállítások, valamint a jelszavak szinkronizálására is.


Az új verzióba bekerült a saját fejlesztésű Presto motor 2.9-es verziója és ennek köszönhetően a program a CSS, illetve SVG fájlokat a korábbinál gyorsabban jeleníti meg. Ezenkívül támogatja a HTML-navigációt. A norvég cég tájékoztatása szerint a fejlesztők több ezer hibát, köztük számos fontos és súlyos biztonsági hiányosságot is orvosoltak, így az új kiadás elődeinél biztonságosabb és stabilabb lett.

Az Opera Software munkatársai biztosak abban, hogy a különböző funkciók hamarosan más böngészőkben is meg fognak jelenni. Jan Standal, a vállalat asztali termékekért felelős alelnöke kijelentette: "A jó hír az, hogy a felhasználók egyszer hasonló funkciókat használnak majd, függetlenül attól, hogy épp milyen böngészőt töltenek le. A kérdés csak az, hogy ezekre a funkciókra mennyi ideig akarnak várni? Az Opera segítségével ugyanis ezeket már ma is kézbe vehetik."

Újdonság, hogy a beépített e-mail spamszűrő a Googla Mail IMAP-fiókok esetében alapból ki van kapcsolva. Ezt a fejlesztők azzal indokolták, hogy nem akarták, hogy összeakadjon a Google Mail spamszűrője és az ő megoldásuk. Az Opera 11.50 már letölthető Windowsra, Linuxra és Mac OS X-re egyaránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #16
    nem találom

    a speed dial kb használhatatlan lett az új átrendezési mód miatt...
  • Amergin #15
  • WilliamMcKinley #14
    régi gyorshívót hogy lehet visszaállítani ha lehet?
  • sanyicks #13
    opera:config show dropdown akármi. Nemtudom egyébként, mert semmi területet nem lehet spórolni vele.
  • sanyicks #12
    úgy ahogy beállítod...
  • gombabácsi #11
    de miért tűnt el az operából is a legördítő gomb amivel a címsorban lehet legördíetni az addig beírtakat???

    amúgy nekem ez nem gyorsult semmit, régen az opera marha gyorsan indult, záródott be, most meg...
  • halgatyó #10
    Csak kapkodom a fejem a sok böngésző láttán. Opera, Forefox, stb.
    Csak az nem látható, hogy a felhasználók véleményét túlságosan figyelembe vennék.
    Valamennyi eddig kipróbált böngésző ugyanattól a problémától szenved: a lekért internetes fileokat nem képes normálisan a Cache-ben eltárolni.

    Az Opera hogy áll ezzel? (Már unom az újabb és újabb böngészőket felinstallálgatni meg legyalulni... aki kipróbálta, írja meg légyszi)
    A "kezelői felület" nevű csicsa-hantát meg lesz@*rom.
  • [HUN]FaTaL #9
    Nem volt benne a bétában, egy snapshot volt, ami tartalmazta.

    Bugos az egész, ezért egyelőre kiszedték.

    Gondolom majd a 12es verzióban lesz benne.
  • NEXUS6 #8
    A bétában benne volt a webGL + hardveres gyorsítás és néhány tesztben minden másra rávert.
    Akkor most kiszedték belőle?
  • M0RN1NGST4R #7
    ez legyen a legnagyobb örömöd.