Berta Sándor

Webes tartalmakat akar a tévéken az Opera

A norvég cég megjelentette az Opera Devices SDK 2.8-as fejlesztői csomagot, amelynek segítségével hamarosan HTML5 szabványú videók és honlapok jelenhetnek meg a televíziók képernyőjén.

Az Opera Software célja egyértelmű: szeretné, ha a közeljövőben kifejezetten a tévéképernyőkre optimalizált webes tartalmak, többek között HTML5-ös anyagok, jelennének meg a televíziókon. Ezenkívül a vállalat azt szeretné, ha összeolvadnának a webes videók és a hagyományos televíziók. Az új fejlesztői eszközt az Opera Software munkatársai az IBC 2010 amszterdami médiakonferencián mutatták be.

Az Opera Devices SDK 2.8 felhasználásával a szakemberek gyakorlatilag integrálhatnak egy böngészőt a televízióba, valamint testre szabható kezelőfelületeket hozhatnak létre. A fejlesztőcsomag új kiadása támogatja a HTML5 szabványt, belekerült a Presto 2.6-os motor és a korábbinál négyszer gyorsabb, Carakan nevű új JavaScript-motorral büszkélkedhet. Utóbbinak köszönhetően elsősorban jobb webes alkalmazások készíthetők. Emellett javítottak a HbbTV-támogatáson és egy új programozói felületet alakítottak ki, hogy elősegítsék a hardvergyorsításos videokodekek integrációját.

Az Opera Devices SDK 2.8 egyúttal tartalmazza az Opera új tartalomfejlesztő csomagját (CDK) is. Az alkalmazásnak köszönhetően a cégek és a webes fejlesztők kifejezetten a televíziókra és a Set-Top-Boxokra optimalizált tartalmakat készíthetnek és ezek egyaránt lehetnek HTML5 vagy HbbTV szabványú videók, továbbá honlapok is. A programozók könnyedén meggyőződhetnek arról, hogy vajon az általuk megálmodott és elkészített tartalmak miként néznek majd ki egy tévé képernyőjén.

Lars Boilesen, az Opera vezérigazgatója kijelentette: napjainkban a gyártók új generációs összeköthető eszközöket készítenek. Egy olyan trend van kibontakozóban, amelynél a régi, passzív tévénézőket az interaktív tartalmakra és letölthető widgetekre, valamint alkalmazásokra vágyó felhasználók váltják fel. De az SDK nem csak ebben segíthet, hanem akár tábla PC-ken vagy játékkonzolokon is használható. Az Opera Devices SDK lehetővé teszi a gyártók számára, hogy forradalmian új kísérleteket hajtsanak végre napjaink legjobb böngészőmotorjának a felhasználásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csimmasz #4
  En évek ota operát használok,ff-ről tértem át de nem térnék vissza,nagyon jó a böngészőjnük.
  Mobilonomon opera mini fut,nem bánnám ha a tv men is lenne a terékeik közül!
  Elégedett vagyok velük!
 • cousin333 #3
  1. A Youtube messze nem egyenlő az internettel. Ráadásul ezek inkább spéci programok: az iPhone és az Android 2.1 is elérhetővé teszi a YT-ot, noha egyik sem támogatja a Flash-t.

  2. Ez nem kezdeményezés, hanem két új szoftvertermék az Operától. Az SDK már nem is az első kiadás, a CDK pedig (mini)alkalmazás fejlesztésre van elsősorban, nem böngésző készítésre. Az Opera már évek óta fejleszt TV-re (is).

  3. Sanszos, hogy a "nagy számban kapható" YT-képes TV-k egy része is Operát futtat, csak nem teszik ki a logo-t...

  Opera SDK brossúra
  Opera CDK brossúra
  Opera for connected TVs brossúra
  Opera for TV videó
  Opera SDK 9.6 bemutató 2 évvel ezelőtt... (kicsit béna... :) )
 • Rotyoka #2
  Nem lesz érdekes, mert a html5 fog nyerni ez már most 101%.
 • Inquisitor #1
  Jó kezdeményezés, kár hogy Youtube képes TV-k már nagy számban kaphatóak, de érdekes lesz a harc a flash vs HTML5 között.