Gyurkity Péter

Nem lesz Android 4.0 az első Nexuson

Bár a Google tavaly a superphone kategóriába sorolta saját első készülékét, ez most mégsem kapja meg a mobil operációs rendszer új verzióját. A WP7-vonal ezúttal az Acer megoldásával bővül.

Brit lapok számoltak be elsőként arról, hogy az Android 4.0 mégsem lesz elérhető minden, a korábbi hírek alapján megfelelőnek vélt okostelefonon, a lépés pedig éppen a keresőcég saját fejlesztését érinti, amely a család első tagjaként jelent meg még tavaly. A döntés ugyan egyértelmű hátrányt jelent a korán beruházók számára, ám mindez a hivatalos terméktámogatási politikával is magyarázható, így az illetékeseknek ezúttal nem kell kifogásokat keresniük.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Az új Nexus - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kiderült ugyanis, hogy a 2010 januárjában felbukkant Nexus One kimarad a körből, tehát az Android 4.0-ra hiába várnak azok, akik annak idején hozzájutottak a superphone-ként is emlegetett okostelefonhoz. Erről az Android Product Management első embere, Hugo Barra, beszélt a Steve Ballmer által korábban elmondottakra reagálva, kihangsúlyozva, hogy a hardveres összetétel ma már elavultnak számít, így nem várható el az Android 4.0 megfelelő futtatása. A Nexus One a HTC jóvoltából jelent meg, eredetileg Android 2.1 alatt, ezt azonban később a Gingerbread kódnév alatt futó Android 2.3 váltotta fel, és korábban arról szóltak a hírek, hogy minden ilyen, a 2.3-as verziót gond nélkül kiszolgáló készüléken lehetőségünk lesz a 4.0 használatára. A jelek szerint ez mégsem így lesz, amit még egy további kitétellel indokoltak.

A hivatalos terméktámogatás a megjelenést követő első másfél évben (18 hónapban) jár ezen okostelefonokhoz, a tavaly januári debütálás pedig azt jelenti, hogy a Nexus One esetében már korábban elérkeztünk a végponthoz. A Google így nincs is rákényszerülve arra, hogy mindenképpen elérhetővé tegye az új verziót a készüléken, ami viszont rögtön felveti azt a kérdést, hogy mi lesz a többi, szintén 1 GHz-es Snapdragon processzorral felszerelt, tavaly megjelent változattal. Itt azonban egyelőre csak a kérdések hangoztak el, az egyes fejlesztésekre vonatkozó választ majd az illetékes gyártóktól várhatunk az elkövetkező időszakban.


Az új Galaxy Nexus egyébként november 17-én jelenik meg az Egyesült Királyságban, ez már az új verziót kapja meg, míg Franciaországban ugyanekkor fut be az Acer Allegro, amely 3,6 hüvelykes LCD-érintőképernyőt, 1 GHz-es egymagos Qualcomm MSM8255 chipet, valamint 8 GB-os belső tárolót, hátoldali 5 megapixeles LED Flash kamerát, WiFi, Bluetooth 2.1 és A-GPS támogatást kap, egy 1300 mAh-ás akkumulátor mellett, fehér és sötétkék színben, 300 eurós áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #39
    Fogadd meg a sajat alairasod legalabb :D
  • narumon #38
    Bla bla helyett inkább nézz utána mekkora baromságokat írtál.
  • Almacsuti #37
    bla bla bla bla ...
  • narumon #36
    Jah és erről beszéltem. Bár Almacsuti nyilvánvalóan klinikai eset, de hogy iphonet még távolról sem látott az ziher.
  • narumon #35
    Opp ez már klinikai eset...
  • Rage47 #34
    azta :D
  • Almacsuti #33
    Kit érdekel 200ezerért az ájPhosh? Mikor 10ezerért vettem egy X8-at rátettem a 2.3-as Gingerbreadet és 10x annyit tud, olyan iPhosh-t megszégyenítő élő háttérképekkel, hogy ilyen a BÜDÖS ÉLETBE nem lesz se ájPhoshon se WinF*S Mobilon az tuti, ezen kívül is van még kb. 8000 előnye a két említett zárt kódú platformmal szemben:

    - mini jack dugós headset,
    - USB-ről töltöm,
    - a marketen nem kell Visa kártyával egy valag pénzt fizetni csak a regisztrációért mint az Appsz*rban.... ezenkívül az se utolsó szempont hogy nem kell másfél órán keresztül egy olyan ájTyúnsz nevű trójai bughalmazt se a gépemre telepítenem ami után az egész rendszer összefo$$a magát , vagy jobb esetben "csak" 4x belassul mint amilyen odáig volt,
    - nem kell egy valag pénzt fizetni a minőségi ingyenes szoftverekért, amikkel a teljesség igénye nélkül:

    - SIM kártya NÉLKÜL csatlakozok automatán bármilyen WLAN hálózathoz,
    - távvezérelem az otthoni gépemet,
    - Skype-ozok, GTALK-ozok és Videofonálok mindezt akár egyszerre is úgy hogy egy BÜDÖS, KANYI TIPLÁKOT NEM FIZETEK SEMMILYEN SZOLGÁLTATÓNAK
    - MINDEZT A NAP 24 ÓRÁJÁBAN MERT OLYAN JÓL BÍRJA AZ AKSIJA,
    - Orbot-tal sz*rrá titkosítva böngészem a netet , még az ún. titkosítatlan WLAN hálózatról is,
    - multitaccs, autogiroszkópos az egész operációs rendszere, épphogy csak a popsimat nem lefetyeli körbe,


    Úgyhogy ennyit az ájPhoshosról, 5ezerért talán cumiznék vele (haveri alapon) egyébként meg akkor se kéne ha fizetnének azért hogy szopjak vele. ENNYI.

  • narumon #32
    Na erről beszéltem....
    Természetesen ezerféle FLAC playerből válogathatsz!
  • moikboy #31
    "Még most is találkozni olyan emberrel aki szerint az iphone nem tud FLAC-ot vagy divx-et lejátszani"

    FLAC-ot nem is tud, csak Apple Losslesst.
  • narumon #30
    "Az alternativa az lenne, ha nem fejlesztenek az os-t, hogy megorizzek a kompatibilitast az osszes gyengebb hardverrel."

    Nem, nem is erre gondoltam hiszen ezt nem lehet kivitelezni; de azért valahol határt kellene húzni, hogy mi az a régi készülék amin nem megy és az ne egy viszonylag friss telefon legyen. Ezen kívül lehet úgy csinálni mint az apple, hogy a frissítés mindegyik telefonra elérhető, a régiekre is, de nem minden funkció fut a régin. Ettől függetlenül a felület és kvázi a hibajavítások elérhetőek. Szerintem ez egy igen jó módszer.

    "Esetleg lehetne meg az, hogy az upgrade soran novelik a verzioszamot, de az adott regi keszulek nem tamogatja az uj feature-oket. Ez utobbit csak az apple meri megtenni."

    Nah pont ezt írtam fent :)

    "Persze szaggatni fog a hd video, meg recsegni a hang, esetleg homokorazni, de azert megy."

    Nekem egyébként kezdetek óta ez a legfőbb gondom az androiddal, hogy tiszta PC világ. Van egy rendszer amit nem tudsz, hogy megy-e a telefonodon vagy nem. Meg kell nézni mik a minimális hardverkövetelmények, de akkor még nem biztos, hogy jól is megy rajta. Én ezt utáltam meg a PC-nél. Félre értés ne essék 15-22 évesen még én is a PC-t túrtam, bétákat telepítettem, stb stb, de az idő előrehaladtával teljesen más dolgok lettek fontosak. Most már odáig "butultam", hogy összerakott gépet veszek, nem magamnak rakom össze, a számítógép oldala pedig nem kerül leszedésre (régen nem is volt felrakva). És az élet más területein is ezt kedvelem - lásd telefon, autó, stb.

    "Peldaul egesz jo tulajdonsag a mass storage mod, amikor usb-s pendrive-nak latszik a keszulek egy pc-be dugva."

    Ilyet tényleg nem tud az iphone JB nélkül. Viszont azt tudja, hogy itunesban másolsz rá bármit és egy másik gépen másik itunesal leszeded. Kvázi ugyanaz csak az apple "politikája" miatt itunes kell hozzá. (ami mondjuk nekem nem gond, mert minden gépemen van, meg haveroknál is van jórészt). Ettől függetlenül még csak egyszer használtam ezt a featuret, mert mindig van nálam pendrive.

    "amikor wifi hotspot-kent lehet hasznalni."

    Természetes az iphone is tud wifi hotspot lenni.

    "Aztan a kedvencem, az upnp tamogatas, ami lehetove teszi a telefon desktop-janak vagy mediatartalmanak kikuldeset barmilyen upnp-s tv-re vagy hifi-re."

    Nem néztem mostanában, de tényleg nem tudott upnp-t vagy DLNA-t. Viszont egy kutyaközönséges wifi routerrel (amit a Trénet ingyen hoz ki), és az elérhető programokkal, köszönöm szépen ugyanezt megcsinálom. Vezérelem a media lejátszómat, a műholdvevőmet, sőt a felvett tartalmakat a telefonon vagy az ipadon visszanézhetem, stb stb. Szóval ugyanaz csak más néven fut.

    "Android alatt mindez gyarilag benne van minden keszulekben, modositas es hack-eles nelkul engedelyezve van es hasznalhato."

    Mint látszik a nagy része iphoneban is benne van csak vagy nem tudsz róla, vagy máshogy hívják, a lényeg, hogy kivitelezhető. Én azt veszem észre, hogy sokan azért tartjának "butának" az iphonet, mert nem ismerik. Még most is találkozni olyan emberrel aki szerint az iphone nem tud FLAC-ot vagy divx-et lejátszani, sőt olyannal is találkozom aki szerint a szabvány jack fülhallgató nem jó bele. Pedig ehhez nem kell mást tenni csak megnézni a telefont, még bekapcsolni sem kell.

    "Ha a gyarto mar nem tamogatja, az nem jelenti azt, hogy o kezzel nem rakhat fel barmit."

    Igen ennek a legnagyobb hátránya (az előnyökön túl), hogy a barátom ZTE, gyári androiddal nem tud egy csomó mindent, erre azt mondták itt a forumon is, hogy tegyen fel másikat. De hogy? Miként? Honnan? Stb. Többször leírtam, hogy ez egy informatikusnak talán nem gond, de egy teljesen más téren tevékenykedő embernek maga a horror. Applenél ez egy szinkronizálás és egy update gomb megnyomása. (Ez mondjuk inkább a ZTE hibája gondolom, de ez a fő gond az olcsó androidos telefonokkal - barátom tuti, hogy legközelebb nem vesz ilyet, azt mondta inkább összegyűjti a pénzt egy iphonera de nem szívatja magát még egyszer)

    "Android alatt meg mindenki azt csinal amit akar, nem nagyon vannak korlatozasok..."

    Agreed. Ezért mondtam már az elején is, hogy akinek ez kell azzal nincs is semmi gond, és akkor most négyszáznegyvennyolcadszorra is leírom, hogy a gond ott van amikor ez az ember akinek ezek az igényei, elmagyarázza, hogy az iphone szar, mert nem lehet széthackelni, meg akármit rárakni, stb stb, holott ez az emberek nagy részének nem szempont.