Berta Sándor

Francia szuperszámítógépet kap egy német főiskola

Együttműködési megállapodást kötött egymással az Aacheni Rajnai-Vesztfáliai Műszaki Főiskola (RWTH) és a Bull cég. A szerződésnek köszönhetően az intézmény hamarosan egy szuperszámítógépet fog kapni.

Az RWTH számítástechnikai és kommunikációs központja, valamint a Bull emellett külön megállapodást is kötöttek az iparilag fontos alkalmazások optimalizálására és a zöld IT-re vonatkozóan. A leszállítandó készüléknek több mint 28 000 processzormagja van, összteljesítménye körülbelül 300 teraflop, ami 10 000 átlagos irodai PC teljesítményének felel meg. A szuperszámítógép merevlemezeinek a tárolókapacitása összesen három petabyte. A fejlesztésnek köszönhetően az aacheni főiskola valósághű szimulációkat végezhet.


"A Bull új szuperszámítógépe központi jelentőségű a mérnöki tudományok, a fizika, a kémia, a biológia, a matematika és az informatika területén dolgozó tudósaink számára. Az eszköz jelentős mértékben hozzájárulhat a szimulációs tudományok fejlődéséhez, legyen szó természetes jelenségek jobb megértéséről, az új anyagok kutatásáról vagy az új technikai módszerek kifejlesztéséről" - mondta Christian Bischof professzor, az Aacheni Rajnai-Vesztfáliai Műszaki Főiskola Számítástechnikai és Kommunikációs Központjának vezetője.

Az intézmény egyaránt stratégiai fontosságúnak tekinti a számítási eredmények megjelenítése és elemzése szempontjából mind a nagy teljesítményű számítógépek, mind a virtuális valóságon alapuló megoldások használatát.

A Bull szuperszámítógép egy nanoszekundum alatt 300 000 számítási műveletet tud elvégezni, valamint egyetlen másodperc alatt akár 19 gigabájt adatot tud rögzíteni. Az idén márciusban leszállítandó és májusban üzembe helyezendő készülék felkerül majd a világ szuperszámítógépeinek TOP500-as listájára is, amelyen várhatóan a harmincadik helyet fogja megszerezni. Az operációs rendszere egy Linux-disztribúció lesz. A Bull processzorként az Intel Xeon 5600-as és 7500-as sorozatú CPU-it választotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tatish #2
    a pincémbe is ilyesmit építek befektetőket keresek mert elfogytak a pentium pro procik
    http://img.tomshardware.com/us/2005/11/21/the_mother_of_all_cpu_charts_2005/intel_s8_pentium_pro.jpg
  • Zolorado #1
    A hírből lemaradt, hogy minimum grafikán a Crysis 2 is elfut majd rajta!