MTI

"Saját" táblagépet készít iskolásainak Oroszország

Iskolásoknak szánt új orosz tábla PC-t mutatott be Anatolij Csubajsz, a Rosznano nanotechnológiai állami korporáció elnöke Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek, aki a Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint ezzel rövid időn belül másodszor vált az élenjáró orosz technológia áldozatává.

A lap értesülései szerint az új táblagépet a tanév elejétől szándékoznak kipróbálni nénány iskolában, de novemberben már kezdik építeni Zelenogradban a gyárat, ahol az "orosz iPad" készül majd. "Vlagyimir Putyin rövid időn belül második alkalommal válik az élenjáró orosz technológia áldozatává. Nem olyan régen mutatták be neki az iPhone orosz konkurensét, most pedig az orosz "iPad-et". A forgatókönyv ugyanaz: a két gadzset messzemenően nem orosz gyártmány, hanem kínai alkatrészekből szerelik össze. Dizájnja és karakterisztikája alapján egyik sem ér a tengerentúli vetélytársak közelébe sem, mindkettő jóval drágább azoknál, és egyik sem fog vevőre találni" - írta a Moszkovszkij Komszomolec.


A lap szerint az új vívmány színes képernyővel és wifivel rendelkezik, képes videókat és zenét lejátszani. De több mint 70 ezer forintnak megfelelő összeg "egy szerkezetért, amely nem tud mást, mint szövegeket és képeket megjeleníteni", messze túl sok. Az orosz újság úgy tudja, hogy az orosz "elektronikus tankönyvet" a brit Plastic Logic társaság gyártja majd, amely a Rosznanótól 700 millió dollárt kapott a zelenogradi gyár építésére. "A Plastic Logic első termékének, a Que ProReader elektronikus könyvolvasónak még tavaly piacra kellett volna kerülni, közzétették az árát és megállapodtak tartalomszolgáltatókkal is, de a piacra dobást többször elhalasztották, és végül lemondták. Most a megbukott brit szerkezet orosz fejlesztésként született újjá" - írta a lap.

Az ügy azonban talán nem ennyire sötét. A Plastic Logic ugyanis olyan újítást fejlesztett ki, amely hajlékony képernyők gyártását teszi lehetővé. Mivel a technológia lényegesen olcsóbb az eddigieknél, a brit cég megtörheti az ázsiai cégek monopóliumát a képernyőgyártásban. A Plastic Logic most eladó, és korábbi orosz sajtóértesülések szerint a Rosznano meg akarja vásárolni, ez esetben pedig Oroszország valóban élenjáró technológiákra tehet szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Komolytalan #7
  De mi az hogy állami korporáció? Talán vállalat, nem? Vagy esetleg le se fordítjuk, ha már mondjuk az Apple Inc-t nem fordítjuk Alma nemzetközi korporációnak.
 • pasi29uk #6
  Nem helyes az érvelés szvsz.

  www.rusnano.com vagy akit jobban érdekel az a
  "Russian Nanotechnology Corporation - Wikipedia, the free encyclopedia"
  oldalon találhat bővebb infót.

  Frappáns idézet a komment végére: Az ügy azonban talán nem ennyire sötét.

  Ha megfizetne valaki, akkor írhatnék én is ilyesfajta czikketh nem kő nagy teheccség hozzája
 • Cat #5
  Ahogy nézem a közleményt, angolul RUSNANOnak írják. Nem tudok oroszul, de azt tudom, hogy cirillről magyarra másképp írjuk át, mint angolra, szóval még helyes ie lehet.
 • pasi29uk #4
  Az első bekezdés sem eccerű... még a blikk is jobban fogalmaz :D
  Ja, hogy átvett hír! Az más... akkor nem kell elolvasni sem.
 • Komolytalan #3
  "Rosznano nanotechnológiai állami korporáció"
  Azt a k.rva... sg, b.zmeg, ez így reggel felért egy atomtámadással az agysejtjeim ellen.
 • Sir Cryalot #2
  Hiszékeny.

  Igen vennének inkább dzsunka telókat meg tabokat koreából!


  Majd inkább jól beledöngölik őket a földbe tévéstől együtt.
 • toto2700 #1
  Tipikus.