Berta Sándor

Betiltanák a Like-gomb használatát

Schleswig-Holstein német tartomány független adatvédelmi központja azt követeli a helyi intézményektől, hogy távolítsák el honlapjaikról a Like-gombot, vagy pénzbírságot szabnak ki.

A központ munkatársai műszaki és jogi vizsgálatok után megállapították, hogy a Like-gomb egyaránt sérti a német távközlési törvény és adatvédelmi jogszabály előírásait. A háttérben az áll, hogy a Facebook-szolgáltatások használata során az adatokat az Egyesült Államokba továbbítja a rendszer. Aki akár csak egyetlen alkalommal is bejelentkezett a közösségi portál rendszerébe, vagy egy Facebook-kiegészítőt használt, annak az online tevékenységét a cég két éven keresztül megfigyeli. Minden tagról egy átfogó, személyes profil készül, mindez azonban nem csak a német, hanem az európai adatvédelmi jogot is sérti.

A legnagyobb probléma a jogsértés mellett, hogy a felhasználók figyelmét nem hívják fel erre, számukra nem biztosítanak döntési lehetőséget, a jelenlegi adatvédelmi irányelv nem elegendő. Az ULD jelezte, hogy amennyiben a helyi intézmények szeptember végéig nem tesznek eleget a felszólításnak, úgy a központ további intézkedéseket foganatosít majd és akár pénzbírságot is kiszabhatnak. Ez maximum 50 000 euró lehet.

Thilo Weichert, az ULD vezetője kijelentette: "Régóta felhívtuk a figyelmet arra, hogy sok Facebook-ajánlat törvénysértő. Mindez azonban nem akadályozta meg ezeknek a szolgáltatásoknak a használatát, különösen igaz ez a reklám célokra használt elemzésekre. A platform gyakorlatilag a felhasználók adataival fizet és ezeknek köszönhetően érte el, hogy a piaci értékét ma már több mint 50 milliárd dollárra becsülik. Mindenki számára világosnak kell lennie annak, hogy ezt a felelősséget nem lehet másokra, elsősorban a felhasználókra áthárítani."

Az ULD képviselője hozzátette, hogy tovább folytatják a Facebook-alkalmazások elemzését és e munka során együttműködnek más német adatvédelmi hatóságokkal. A cél annak bemutatása, hogy vannak más európai és globális alternatívák is, amelyek az internetezők személyiségi jogait komolyan veszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • remark #84
  Hajítsd ki a kémeket! A Facebook botrány megoldása
 • remark #83
  Hogy mit kezdhet azzal az aktával az "FBI" hogy név szerint ki mikor merre jár a neten? Ahogy elnézlek a te aktáddal semmire se mennek...
 • remark #82
  Facebook botrány: a Nagy Testvér figyel téged!
 • cateran #81
  Ennyi..ismerosok franciaorszagban, nemetorszagban, angliaban, magyarorszagon, uj-zelandon, illetve 1 per pill kenyaban..Szeretnem tudni melyik az az ingyenes, egyszeru modszer amivel konnyeden tudok veluk kommunikalni, akar egyszerre tobbel is? (aki meg 1 facebookhoz is hulye..igaz, mit is beszelek,,rengetegen vannak itt az sg-n is, akik meg a google-hoz is hulyek....en kerek elnezest..)
 • CptObvious #80
  Mi az a "KB 1000 más kapcsolattartási módszer" amivel emberibb módon lehet tartani a kapcsolatot a barátokkal, ismerősökkel? Email, chat, skype, esetleg telefoooon? Mert ezek aztán sokkal emberközelibbek.

  Rokonok Szegeden laknak, mi Budapesten. Ott az email, chat, facebook a kapcsolattartásra, a személyes találkozók mellett.
  Baráti körömben sokan dolgoznak, tanulnak, egyikük épp házat épít. Sajnos már komoly szervezést igényel, hogy össze tudjunk jönni 1-1 alkalomra. De biztos én vagyok a hülye antiszociális, hogy élek a technika adta lehetőségekkel.

  És mint oly sok mindent a facebook _normális_ használatát is meg kell tanulni. Nem kell az életünk minden egy pillanatát megosztani. Illetve meg lehet, csak előtte mérjük fel, hogy mivel járhat az életünk minden apró mozzanatát kirakjuk a netre.

  Végezetül pedig: HATERS GONNA HATE!
 • JMáté #79
  Ez engem is érdekelne, mert ez a másik dolog amit nem szoktam érteni.
 • speed2006 #78
  Ezt a mankó dolgot fordítsd már le nekem, lécciiii.
 • speed2006 #77
  Min? Csíp a pisi? :-)
 • Komolytalan #76
  Ha nem vagy idióta, akkor mondj már légyszi egy lehetőséget, ahogy az FB visszaélhet a személyes adataimmal. Mondjuk név, lakhely, iskolák, melóhely. Pár visszaigazolt ismerős. Néhány olyan kép rólam, amit bárki megnézhet - nem részegen sárban fetrengős, nem k.rvák hasáról kokaint szippantós. Hogyan élnek ezzel vissza - oktass légyszi.
 • cateran #75
  Eszem-faszom megall....Vakon, csukott szemmel szoktatok szorfozni, ossze-vissza kattintgatva? En azt se nagyon tudtam, hogy van ilyen gomb mashol is (neha lattam ugyan itt-ott, de ki nem szarja le?) Nem irigylem az eleteteket, ha 1 ilyen dolog is problemat jelenthet....