Berta Sándor

Növelte forgalmát az Amazon

Az online kereskedőcég tovább növelte a forgalmát és egyre gyorsabban bővül, így már a Google, a Microsoft és az Apple mellett az internetes és az IT-piac meghatározó szereplőjének számít.

Az Amazon jelenleg a világ legnagyobb online kereskedőcége, amely ráadásul rekord tempóban növeli a méretét. Az idei esztendő második negyedévében a vállalat forgalma több mint egy évtizede a legnagyobb mértékben, 51 százalékkal, 9,9 milliárd dollárra nőtt. Azonban ez csak a kezdet. "Alacsony árak, széles kínálat, gyorsabb szállítások és sok fejlesztés gondoskodtak a gyorsabb növekedésről, amit mi már több mint egy évtizeddel ezelőtt előre láttunk" - mondta Jeff Bezos, az Amazon alapítója és első embere.

Ugyanakkor az éremnek van egy másik oldala is. A társaság nyeresége az előző esztendő hasonló időszakához képest 8 százalékkal csökkent. Mindez azonban a stratégia része, a társaság célja jelenleg ugyanis a piaci részesedés növelése, akár a nyereség kárára is. Ennek oka, hogy a fő cél a hosszú távú poziciók kiépítése. Az idei esztendő harmadik negyedévében az Amazon forgalma elérheti a 10,4-11,1 milliárd dollárt, nyereséget azonban mindössze 20 millió dolláros nagyságrendben vár a kereskedelmi portál.


A második negyedéves forgalom 51 százaléka (5,41 milliárd dollár) az Egyesült Államokból, míg a maradék 4,51 milliárd dollár Nagy-Britanniából, Japánból, Németországból, Franciaországból, Kínából és Olaszországból származik. A cég a könyvek és a CD-k értékesítésének köszönhetően lett ismert, napjainkban azonban már szinte mindennel foglalkozik. Éppúgy árul televíziókat, mint öltönyöket és új területeken jelenik meg, ráadásul eredményesen teszi mindezt, elég csak a Kindle sikerére gondolni.

Növekedési céljainak támogatására az Amazon bővíteni kívánja németországi logisztikai bázisait, növeli telephelyei számát - tájékoztatta Nicholas Denissen, az Amazon illetékes menedzsere a német dpa hírügynökséget. Az online megrendeléseket kezelő négy meglévő logisztikai bázishoz két további csatlakozik Rheinberg és Graben városokban. Az Amazon emellett egy ügyfélszolgálati központot is létesít Berlinben. A három új németországi telephelyen ezer új állandó alkalmazottat vesznek fel. A cég világszerte összesen 43 200 alkalmazottat foglalkoztat.

A vállalat az elmúlt hónapokban számos fejlesztést jelentett be. Márciusban indította el a szoftverboltját és a webes zenetárolóját, majd ismertté vált, hogy mobil fizetési rendszert is fejlesztene. Májusban derült ki, hogy a társaság e-könyv eladásai szárnyalnak és immár több e-kiadványon ad túl, mint hagyományos, nyomtatott köteten. Július közepén bővült a Cloud Drive szolgáltatás és ősszel érkezhet a konszern tábla PC-je.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)