Berta Sándor

Mobil fizetési rendszert fejlesztene az Amazon is

Néhány héten belül újabb taggal bővülhet a Near Field Commucation (NFC) technológiát támogató vállalatok tábora. Az amerikai online kereskedelmi platform ugyanis szintén fantáziát lát az NFC-ben.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség tudósítása szerint az Amazon is azt fontolgatja, hogy az NFC-n alapuló mobil fizetési rendszert fejleszt ki kifejezetten az okostelefonok számára. Az új szolgáltatás lehetővé tenné, hogy valaki a mobilja segítségével is vásárolhasson minden olyan boltban, ahol el van helyezve NFC-kompatibilis terminál. A megoldás a drótnélküli technológia segítségével biztosítaná a különböző adatok továbbítását, ide értve a számlázási információkat, a számos üzlet által alkalmazott hűségpontokkal és a különböző kedvezményekre jogosító kuponokkal kapcsolatos kimutatásokat.


Az Amazon ezzel a lépéssel egy újabb területen vetheti meg a lábát és számos más vállalat, illetve szervezet - például a Google és az Isis - konkurensévé válhat. Utóbbi több amerikai mobil szolgáltatót tömörít, köztük van az AT&T, a T-Mobile USA és a Verizon Wireless. A cégek egy saját mobil pénztárca-rendszert fejlesztenek ki, a Google megoldása pedig az Androidon alapul.

Az Amazon tervei egyáltalán nem meglepőek, hiszen a társaság már régóta nem csak az árucikkek online eladásával foglalkozik, elég például csak a napokban indított Cloud Drive és Cloud Player zenei szolgáltatásaira gondolni. A Gartner piaci elemzői szerint 2014-ben már körülbelül 340 milliárd dolláros forgalmat fognak bonyolítani az emberek és a cégek mobil fizetési szolgáltatásokon keresztül. Ez az összeg tavaly még csupán 32 milliárd dollárt tett ki.

Az NFC támogatottsága egyre nő: az Orange, a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telenor, a Telekom Austria Group és a Telefónica közös nyilatkozatban kötelezték magukat az NFC-szolgáltatások legkésőbb 2012-ig való bevezetése mellett. Az iPhone 5 és az iPad2 egyaránt támogatni fogja a technológiát, míg az Android 2.3.3-as operációs rendszer egy NFC-Bluetooth hibrid támogatást kapott. A Visa is kiállt a Near Field Communication mellett, a múlt héten pedig a Mastercard, a Citigroup és a Verifone Systems jelezte, hogy támogatja a technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!