HENT hírlevél

18 millió szerzői jogi jogsértőt azonosítottak a francia hatóságok

A tavaly ősszel elindult szerzői jogi kalózkodás elleni program keretében ez idáig 18 millió kalózkodó internetezőt észleltek a francia hatóságok. Kapacitáshiányra hivatkozva ezek közül kevesebb, mint félmilliónak küldtek figyelmeztetést.

2010 októberében indult el Franciaországban az ún. "három csapásos" rendszer végrehajtása. A Hadopi-törvényben elfogadott intézkedés keretében három alkalommal figyelmeztetik a jogsértő internetezőket, majd a harmadik figyelmeztetést követően bíróság dönt az alkalmazandó szankciókról. Ezek között nagy összegű pénzbüntetés és a jogsértő internetkapcsolatának átmeneti felfüggesztése is szerepel.

Az intézkedés végrehajtó szerveként létrehozott Hadopi-ügynökség első alkalommal hozott nyilvánosságra hivatalos adatokat a rendszer működéséről. E szerint az elmúlt 9 hónapban 18 millió IP-címet rögzítettek, amelyeken keresztül illegálisan töltöttek le fájlokat. Ezek közül 1 millió, véletlenszerűen kiválasztott címet küldtek el az internetszolgáltatóknak felhasználói azonosítás céljából. A szolgáltatók 900 ezer előfizetői adatot küldtek vissza.

A Hadopi-ügynökség kapacitáshiányra hivatkozva tavaly ősz óta 470 ezer darab elsőkörös figyelmeztetést küldött ki, azaz havonta átlagosan 50 ezret. Második figyelmeztetést 20 ezer internetező kapott, harmadikat összesen tíz személy. Utóbbiak esetében a Hadopi szerint elindult a bírósági eljárás, de ítélet még nem születetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #24
    Fake cikk. A 18millió az bejelentett panasz, nem külön jogsértő. Tehát ha több különböző figyelt file-t véltek megtalálni (a 18 millió különböző IP is fake a cikkben), vagy dinamikus ip-nél ugyanazt a felhasználót (ezt ugye a berögzítéskor nem tudják) más-más címen regisztrálják meg, azt mind-mind külön esetnek számolták. S ugye ekkor még az sem biztos, hogy tényleg azt a file-t találták meg, amiről ők úgy gondolták hogy az... Hadopi has received numerous notices for the same user. "If we get the same notice, from the same people, the same week, with the same software, it's counted as just one notice, not 10, or 15, or 20," said the spokesperson.

    A cikk nem említi azt sem, hogy milyen válaszokat kaptak. Kb 7%-os válaszolási ráta volt első felszólításra (ami egy spam esetén überbrutáljónak számítana egyébként), túlnyomó többségben nem is értették miről van szó.

    http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/07/french-agency-were-swamped-with-three-strikes-complaints.ars
  • chuky123 #23
    Mi közé mások töltögetésének a te sávszélességedhez? Erröl 2 dolog jut eszembe.
    1. Mobilinternettel tolod.
    2. Szomszédból "lopod" a wifit.
    Ha egyik sem akkor nem értem mit köpködsz a warezolokra ez 8 éves gyerek felfogására vall.
  • Rotyoka #22
    Nana... Orbán Viktor fogorvosa az 1 mlliárdos támogatással szerintem egész jól összelopta :D
  • G_ArchAngel #21
    HD streamhez nem art.
    Meg 50 layeres, 500+MByte PSD fileok le-/feltoltesehez pillanatok alatt.

    Amugy ezerszer leirtam, en sem vagyok angyal, de amivel dolgozom megveszem. A fogorvosom sem lopta ossze a rendelojet.
  • gainmu #20
    G_ArchAngel:
    Rávilágítottál a problémára 100 000 magyar forint feletti szoftver...
    Csak az a gond hogy akkor te sem tudnál képet szerkeszteni videót vágni...
    Azzal van a gond hogy ezek a programok csillagászati összegűek és még a vállalatok is rákényszerülnek arra hogy kalóz verziót használjanak, mert ha mindent megvennének akkor csőddel indulna a vállalkozás. Ha csak filmezéssel akarsz foglalkozni pl esküvői stb. ahhoz is jó mélyre kell nyúlnod a pénztárcában ha van olyan mész és még nem kerestél vele semmit...
    Szóval nem azzal van a baj hogy pénzt kérnek érte de úgy hogy a lakosság átlagfizetése minimálbérből él vagy még abból se mer nem tud elhelyezkedni mert vagy fiatal és nincs munkatapasztalata és erre hivatkoznak vagy már túl öreg de ez a téma nem erről szól szóval be is fejeztem.
    Az meg hogy te mit tennél háát ha a gyereked "lopna" ilyen szoftvert akkor vele is megtennéd ?. Jah és minek kell neked ekkora sávszél hiszen te ezek szerint nem is töltesz semmit akkor elég az 1-5 Mbit.
  • G_ArchAngel #19
    En aki 100e HUF felett szoftvert lop, agyonlonem helyben. Kettot szivbe, egyet fejbe.

    Sokkal jobb lenne a savszelessegem
  • Mike at home #18
    innen látszik mekkora tömeget érint a dolog
    18 millió emberrel szemehugyozni, megteheti ezt a francia kormány?
    ki az erősebb? 18 millió ember, vagy pár kiadó?
  • Reg5 #17
    Mond a franciáknak.
  • Rotyoka #16
    Mi az hogy letöltöm a legújabb ubuntut és vissza seedelem?

    Na ne nevetess. Ja és akkor LoL al meg Cod Mw2 vel meg Wow al meg mitom én még mikkel sem játszhatok?: D:D

    Már megbocsáss, de ilyen nincs. Mivel ha nyílt vagy megvettem NEM korlátozhatnak benne.
  • Reg5 #15
    A franciáknál már jogellenes.