Gyurkity Péter

iPhone, Nexus és új Samsung okostelefon

Három fontos szereplőről is egyszerre érkezett újabb hír, ezekből pedig következtethetünk az új iPhone, valamint a harmadik Nexus elrajtolására, az egyes gyártókkal kötött megállapodásokra, illetve a Samsung terveire is.

Kezdjük a Google elképzelésével, hiszen a hónap közepén mi is beszámoltunk arról, hogy a sorrendben harmadik készülékét bemutatni szándékozó cég nagyjából mivel is készül. Akkor annyit tudtunk meg, hogy Android 4.0 operációs rendszer, a megszokott gombok helyett szoftveres vezérlés, 720p felbontású videózás, valamint az LTE támogatása, illetve egy ikermagos chip szerepel majd a listán, ehhez azonban most újabb információk csatlakoztak.

Nagyon úgy tűnik, hogy a kijelző egy Super AMOLED HD érintőképernyő lesz, ez pedig automatikusan azt jelenti, hogy a Samsung gyártja majd a készüléket. A processzor egészen pontosan a TI OMAP 4460 jelzésű változat lesz, ez ikermagos Cortex-A9 belsőre épül, legfeljebb 1,5 GHz-es órajellel, akár 1080p felbontású felvételek lejátszásával és felvételével. A hátoldalon egy 5 megapixeles kamera kap majd helyet, a Google pedig várhatóan Nexus Prime néven forgalmazza majd a telefont. A korábbi generációkkal ellentétben az Android 4.0 esetében több gyártóval is igyekeznek megállapodni, hogy az egymástól eltérő új készülékek egyszerre jelenjenek meg a piacon.


Az Apple háza táján arról jelentek meg értesülések, hogy az iPhone 5 sorozatgyártása augusztus közepén-végén indulhat el, a bemutatkozás pedig ősszel (talán szeptemberben várható). Ez nem nagy újdonság, az viszont annál inkább érdekes, hogy a cég állítólag dolgozik egy olcsóbb változaton is, amely a felemelkedő régiókban lehet majd nagyon népszerű. Az Apple nagy robbanást vár jövőre a leszállított iPhone telefonok számában, itt felmerült egy saját, iOS platformra épülő televízió forgalmazása is, miközben elemzők arra számítanak, hogy a harmadik negyedéves visszaesést (19 millió helyett csak 17 millió eladott iPhone) az év végén korrigálják majd jóval nagyobb forgalommal. Az almás cég egyébként gyártót is válthat, miután beperelte a Samsungot a saját fejlesztéseire kísértetiesen hasonló Galaxy S és Galaxy Tab készülékek miatt, ezt a szerepet pedig egyes pletykák szerint a tajvani TSMC töltheti majd be a jövőben.

A Samsung egyébként - szintén nemhivatalos források szerint - újabb zászlóshajóval készül, hogy jobb pozícióból folytathassa a küzdelmet többek között éppen az új iPhone-nal szemben. Ez a készülék már nem biztos hogy Galaxy márkanévvel kerülne forgalomba (de előfordulhat, hogy Galaxy S II Plus elnevezéssel rajtol el), az viszont valószínűnek tűnik, hogy magasabb órajelű, 1,4 GHz-es ikermagos chipet kap, 1 GB memóriával, Android 2.3.4 és TouchWiz kezelőfelület kíséretében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • farrvince #26
    asysoft
    Szerintem is igazad van,asysoft....Ahejett hogy a cégek a fejlesztéssel foglalkozzanak,esetleg még segitsék is egymást inkább harcolnak és másolják egymást(és az a szomorú hogy majdnem mindenki az Apple okostelefonjait es tablepjeit koppintja,ezért megértem Steve bácsi perelését is a Samsung ellen!!
  • AZTA #25
    Arról kéne írni már hogy mi is lesz ebben az olcsóbb iphone-ban...más telokrol 1 évre előre lehet tudni itt meg sehol semmi. A másik meg hogy én is kíváncsi leszek az árára.. ja és még annyi hogy amerikában 100eft körül van egy nem elofizus i4, nálunk meg ugye 170körül...az meg hogy a 3. világbelieknek tervezik nemtom milyen árra utal. :D
  • a_n_d_r_e_w #24
    A samsungnak ebbe sok beleszolasa nincs. iOSt nem vehet, van a bada, android, es wp7. Ezek kozul az android a leglassabb de a legkelendobb is. Mast nem tud mint hardvergyarto, mint hogy erosebb vasat rak ala. (es emelett mindket masik platformot is futtatja azert)
    Azert a samsung javara szoljon, hogy az S2-n levo androidba amennyire tudtak belenyultak, szerintem messze az egyik legjobban optimalizalt android manapsag a piacon. Csak boot utan tudom megakasztani, es aki eddig latta, mind el volt szallva attol milyen furge. Sajnos ehhez az android ala ilyen vas kell. Jelenleg. Talan az ICS megoldja a tobbi esetben is.
  • asysoft #23
    Olvastam az említett hírt, s szomorú, hová jutottak az okostelefonok. Nem a technológiai fejlődéssel van a gond, hanem azzal, hogy pusztán a nagyobb számok érdekében fokozzák a fogyasztást (s így a melegedést is), a rendszert pedig "elfelejtik" optimalizálni, de minek is, ha úgyis ott a bika HW alatta...
  • MsUser #22
    Lényegesen jobb a megosztott mag használat a CPU-nál, de bizonyos esetben nem szükséges! Android vonalon folyamatosan fejlesztenek a kétmagos procik kihasználására, az alma termékek drágán a középketeóriát adják, csak rövid ideig újdonság amit kiadnak de bátrak mert újítanak. A többi gyártó aztán a jónak vélt funkciókat megspékelve kiadja a saját újdonságát, persze általában kicsit többet tud mint az iPhone de ugyanannyiba kerül induláskor, amikor esni kezd az ára a kezdeti indulás után röviddel akkor a iPhone még mindig stabilan a gyengébb készülékkel egy drágább kategóriát képvisel! Na ez vehető észre az iPhone kontra jobb készülékeknél, de ez nekünk csak jó mert választhatunk hogy élet érzés, vagy több tudás és egy kis maradék pénz között.
  • a_n_d_r_e_w #21
    Nem.

    Marketing.
  • TommeyIkya #20
    "Kit érdekel a kétmagos proci sok telóban, mikor lomhák, és nem használják ki rendesen a szoftvert???"

    Elvi tévedés. A szoftverek használják a két magos procit és nem fordítva.

    Egyébként én azt várnám végre, hogy a mobilgyártók a telefont is frissítésként árulják. Ugyanis, ha új telefont veszek, akkor a régire már nincs szükségem.. igazán beszámíthatnák.. és persze nem 10k-ért, ha egyszer kifizetsz érte 100-200k zsét. Értem én, hogy van érték csökkenése egy csúcskategóriás mobilnak is, de nem 95% két év alatt. :) Ha már a garanciális javítás ingyen van és akár új mobilt is adnak, ha szükséges.. akkor adhatnának helyette egy újabbat némi ráfizetéssel, ahelyett, hogy lehúznak egy komplett bőrt a hűséges vásárlóról. Vagy még "az újrahasznosításban nem járunk itt" probléma miatt eleve hülyeség ezt felvetni?! :)

    Inkább azt oldanák meg, hogy átjárhatóak legyenek a mobil oprendszerek. Windowsos telefonra lehessen Androidot tenni, legalább.. :) Elvégre egy PC-re gyakorlatilag bármit fel lehet tenni, MacOS, linux, Windows.. mobilra miért nem? Azonos hardware mellett sem.. idegesítő.
  • asysoft #19
    Csak nem lassúnak bizonyult a kétmagos csoda?
  • a_n_d_r_e_w #18
    Mobilarena szerint meg a sima SGS2 orajelet emelik 1.4-re firmware updatetel. Logikusabban is hangzana egy ket honapos telefonnal mint rogton az utodrol beszelni.
  • sanjero #17
    na szép, nem is tudtam, hogy van VIP :)
    biztos van akinek ez megéri, de pl. én sem adnék ki pénzt ilyesmiért... sry