Gyurkity Péter

MeeGo-telefont jelentett be a Nokia

A gyártó bejelentette első okostelefonját, amely az "új" platformra épül, ezt pedig egy kifejezetten fejlesztőknek szánt változat, valamint három olcsóbb készülék kísér majd, várhatóan ősszel.

A cég a Szingapúrban megrendezett CommunicAsia alatt rántotta le a leplet az N9 okostelefonról, amely az első azon fejlesztések sorában, melyek a MeeGo platformra támaszkodnak. Ezúttal az érintőképernyőn keresztül végezhetünk el minden feladatot, a három eltérő színben érkező burkolatról ugyanis teljesen hiányoznak a gombok és egyéb vezérlők, emellett pedig a böngészés és a különböző dokumentumformátumok támogatása is kiemelt hangsúlyt kap. Az N9 kapcsán közelebbi megjelenési időpontról és az árról nem esett szó, ez valamikor nyár után tisztázódhat majd.


Nokia N9

A 3,9 hüvelykes AMOLED-érintőképernyő 854 x 480 pixel felbontást támogat, a készülék pontos mérete 116,45 x 61,2 x 12,1 mm, súlya pedig 135 gramm. A processzor feladatait az 1 GHz-es TI OMAP 3630 látja el, ezt 1 GB memória, 16/64 GB-os belső tároló, valamint hátoldali 8 megapixeles és egy elülső kamera egészíti ki, utóbbi nyilván videochat céljára. Az okostelefon a MeeGo 1.2-es verzióját futtatja majd, a támogatott technológiák listája a következő: Dolby Headphone és Dolby Digital Plus, GPS, NFC, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth 2.1, microUSB, ehhez pedig egy 1450 mAh-ás akkumulátor társul. A cég készül továbbá az N950 jelzésű változattal is, amelyet fejlesztőknek szánnak, ugyanezzel a belsővel, ám kicsúsztatható QWERTY-billentyűzettel, 4 hüvelykes LCD-érintőképernyővel, NFC nélkül, kisebb akkumulátorral.


Nokia N9

A rendezvényen három másik telefont is bemutattak, ezeket viszont kifejezetten a vékonyabb pénztárcájú vásárlók igényeihez igazították. A C2-02, C2-03 és C2-06 az S40 alapjaira épülnek, megjelenésük a harmadik negyedévben várható, egyazon méretben (103 x 51,4 x 17 mm), azonos érintőképernyővel (240 x 320), microSD és microUSB-bemenettel, FM rádióval, Bluetooth 2.1 és dual-band GSM/EDGE támogatása mellett, egy 1020 mAh-ás akkumulátorral. Az árak 105 és 112 dollár között mozognak, attól függően, hogy egy vagy két SIM-kártyát fogad-e be az adott készülék (a két nagyobb testvér esetében dual-SIM támogatás is elérhető).

Nokia C2-02 és Nokia C2-03


Nokia C2-06

A cég júliusban megkezdi az N8, E7, C7 és C6-01 telefonok szállítását az új Symbian Anna szoftverfrissítéssel. Augusztus végéig az ezeket a készüléket már birtokló felhasználók is letölthetik a Symbian Annát. A következő 12 hónapban pedig a Nokia akár 10 új Symbian-alapú okostelefont is piacra dobhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MR007 #24
    Sejtem én hogy nem elsősorban azon múlik a sebesség, de azért még szerintem azzal is lehetne dobni a felhasználói élményen, ha máshol így van, vagy azt mondják. Legalább az eredeti 800Mhz-es órajelét kapná meg, butítás nélkül. Nem hiszek a túlmelegedésben annyira. Ha nagyon megpakolod a telót sok cuccal.... igaz nincs összehasonlítási alapom mással.
    Ha te mondod hogy felesleges akkor elhiszem, biztos nem véletlenül van így.
  • Madve #23
    És minek kéne tuningolni azt a processzort? Normál használat mellett ritka az, hogy elérje a maximumon "pörögjön". Én pl. Azt sem értem, hogy az SGS2 hardvere minek kell android alá, ami még így is kevésnek bizonyul, pedig egy butított rendszer, ugyanakkor meg egy hasonló hardverrel rendelkező netbook teljesen jól teljesít desktop rendszerrel (legyen az win vagy linux).
  • Madve #22
    Jogos. Korán volt még (számomra), és vmiért az általad említett hangposta olvastán a gyorshívásra asszociáltam. Rövid zárlat. Van ez így...
  • asysoft #21
    Nem tudom, lehet vak vagyok, de hova rejtették a híváskezelő gombokat, mert én itt nem látom, s kézben fogva sem tűnt fel...
  • MR007 #20
    Tudom hogy ez nem az N8-ról szól, de szerintetek fog még erre a telóra készülni vmikor egy processzor tuning program. Olyan kíváncsi lennék mit változtatna. Állítólag a Nokia szerint Symbian-nál teljesen mindegy hány Mhz-en ketyeg a CPU, mert még így is versenyképes, verhetetlen oprendszer. Röhely!

    Egyébként egyre jobban tetszik MeeGo,minél több videót nézek róla.
  • Madve #19
    Tévedsz. N8-ról nem spórolták le. A többi gyártónál meg meg sem jelentek ezek, talán 1-2 kivétellel...
  • Madve #18
    Ja és egy kis segédprogram segítségével (már kész) képes futtatni androidos appokat is.
  • Madve #17
    Már van. Futtatja a maemos appokat, az n900-ra és symbian 3-as QT-s appokat, és mivel ellentétben a butított androiddal ez egy teljes desktop linux rendszer futtatja a linuxra írt appokat (rpm) esetleg minimális portolással (már készülnek)
  • asysoft #16
    Ez a MeeGo első blikkre tetszik, de a "csináljunk mindent érintőképernyőn!" irány nem. Mostani eszközömön is hiányolom a dedikált híváskezelő gombokat (hangpostára futás, brr), illetve a kamera exponáló gombját bár előbbit már N8-ról is lespórolták.
  • CybeRick #15
    Direkt nem szerettem volna adatokkal dobálózni :(
    Sajnos az eseményekre nincs ráhatásunk.