Berta Sándor

Az ingyenes vírusirtók kiszorítják a fizetőseket

Az OPSWAT biztonsági cég aktuális felmérése szerint az ingyenes vírusirtók piaci részesedése folyamatosan nő. A világ öt legnagyobb számítástechnikai védelmi szoftvereket kínáló vállalatának a piaci részesedése közel 60 százalék.

Az OPSWAT elemzésében rámutatott, hogy a fizetős amerikai vírusirtók helyét egyre több helyen az ingyenes, elsősorban európai programok veszik át. A trend világszerte megfigyelhető. Az ázsiai alkalmazások ugyanakkor szinte csak a saját régiójukban nyernek teret.

A Symantec, a McAfee és a TrendMicro kénytelenek szembenézni azzal a folyamattal, hogy a helyüket fokozatosan átveszik ingyenes európai versenytársaik, például az Avast, az Avira, az AVG, a Panda Cloud, valamint az olyan amerikai ingyenes biztonsági szoftverek, mint a Microsoft Security Essentials és a Comodo AntiVirus. Az ok általában az olcsóbb konstrukciókban keresendők, illetve abban, hogy az európai fejlesztők rugalmasabb modelleket kínálnak a felhasználóknak. Az internetezők választhatnak az ingyenes és a prémium változatok közül. A stratégia úgy tűnik, hogy egyre sikeresebb, mivel mindenki megtalálhatja az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő konstrukciót.


Ugyan az OPSWAT jelentéséből hiányzik a G Data, a Norman és a Sophos, azonban a trend világosan látható. Az első öt helyen a Microsoft Security Essentials (10,66 százalék), az Avira Antivir Personal (10,18 százalék), az Avast! Free Antivirus (,8,66 százalék), az AVG Antivirus Free (7,92 százalék) és az ESET NOD32 Antivirus (7,15 százalék) található. Az öt programból egyedül az utóbbi kerül pénzbe, de még a NOD32 Antivirus is jócskán megelőzi a Kaspersky Internet Security-t, amelynek a piaci részesedése 4,31 százalék, illetve a Norton Antivirust, amelynek a piaci részesedése 4,29 százalék. A számítástechnikai biztonsági programok piacán jelenleg 62 vállalat van jelen.

A Microsoft elsősége egyáltalán nem meglepetés, hiszen a felhasználók közül sokan örülnek annak, hogy a jogtiszta Windows XP vagy 7 mellé egy ingyenes vírusirtót is kapnak. Persze a konkurenseket sem kell félteni, akik gyakran leszerződnek valamelyik PC-gyártó mellé, hogy az ő szoftvereiket telepítse fel a konfigurációira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Warthas #89
    A környezetemben azt tapasztaltam, hogy az embereknek nincs meg az alapvető tudása a biztonságos internetezéshez. Az iskolában a sok "okosság" mellett beiktathatnának az infó órákon egy-két normális számítógép és internethasználat oktatást. Mindenki kattint össze-vissza, sokszor úgy hogy el sem olvassák. Nod32-t használok, neten keresek hozzá mindig licenc kulcsot. Sok vírusírtót kipróbáltam már, nekem a NOD jött be legjobban.
  • Tetsuo #88
    Talan az eros heurisztika miatt..
  • Brati #87
    Nekem volt fullos AVG-m, és az egyik frissítés után az eredeti Dead Space 2 exe-jét Win32/Heur vírusnak nézte, így el se indította. Meg is untam a sok fals pozitív riasztást, (mert utána több programnál is kidobta, hogy vírus stb.) és töröltem is.
  • Mardel #86
    Azthiszem most jött el az ideje hogy letöröljem a nodot és csak egy tűzfalat használjak.

    Utálom hogy az összes vírusírtó megfogja gépem, hogy a feladatütemezőjében nem lehet kikapcsolni hogy ne keressen automatikusana gépen.

    Most emiatt egy DVD-t kellett kukáznok mert ez a fos nod akkor kerezsgél vírusok utána gépen automatikusan mikor elkezdtem DVD-t írni, az író progi meg nemtudta rendesen pufferelni, mivel a nod pörgette a lemezt így írt rá 2 MB-ot majd lezárta lemezt amire már nem leeht írni, így kuka.
  • Kornan #85
    Igen erre gondoltam én is, csak kicsit szabad megfogalmazást használtam, sry :)
  • hdo #84
    Tűzfal mindenképpen kell. Nem arról van szó, hogy vírus+antispy behal, arról van szó, hogy van amit észre se vesznek, amit a tűzfal meg igen.
  • Kornan #83
    Akkor átfogalmazom. Tudnál-e mondani, olyan példát, amikor a vírusirtó+antispy behal, de egy vírusirtó+antispy+ pl a comodo vagy bármelyik jobb tűzfal sikerrel jár?

    Nyilván van akinek szüksége van brutál védelemre, de az esetek 99% nem elég-e vírusirtó+antispyware?

    Amúgy volt idő , amikor nem nagyon érdekelt a védelem, csak egy elhanyagolt nodom volt,elég sok ilyen alvilági site-on megfordultam, be is kaptam egy trójait ami átírta a google kereső főoldalát. Egy darabig azzal kerestem,nem gondoltam, hogy trójai, de aztán megelégeltem és felraktam egy antispywaret és leszedte. Azóta nem volt semmi ilyen a gépemmel, legalábbis, nem tűnt fel. Mostanában Avira-t használok mint vírusirtó + spyware doctor vagy counterpy. De akkor lehet felrakok egy firewall-t is, de egyenlőre kicsit szkeptikus vagyok szükségességéről.
  • gforce9 #82
    Szerintem mindegy mit használ az ember, csak legyen naprakész. 1-2 hete nem frissített vírusirtó hatékonysága.... khmm.... kaka. A másik, hogy a vírusirtó mellé nem árt egy weblap minősítő telepítése sem. Az avastban fejből van már ilyen, míg nem volt a mcafee siteadvisor-ját használtam. Azért nagyon jó az, ha idegen helyre téved az ember és a weboldalfigyelő beordít, hogy: "teeee ezen az oldalon légy óvatos, mert nem okés a tartalma". Sok esetben ezzel több vírust kerül el az ember, mint magával a vírusirtóval. Az egységsugarú usereknek ez kötelező szoftver a vírusirtó mellé szerintem.
  • MeoH #81
    Irtam en, hogy rossz az Avast? Nincs vele semmi gond, en is hasznaltam. Csak leirtam en is a tapasztalataimat, szerintem jo a nod, es szemely szerint jobbnak tartom az avastnal. Es a mi kis viruskergeto-brigadunk teljesen fuggelten "meresei" alapjan, jobb a 0napos kartavokben, mint az avast. Persze a legalis verziot,nem a crackelt valtozatot...
  • Mardel #80
    Ez olyan hogy én meg vagy 5 éve ismerem.