Berta Sándor

A jövőben a gyorsaság lesz a legfontosabb a vírusirtóknál

A netbookok elterjedésével egyre fontosabbá válik, hogy a feltelepítendő biztonsági szoftver viszonylag kis méretű, gyors és kis erőforrás-igényű legyen. Ebben segíthet a számítási felhők alkalmazása.

A vírusirtóknál és más biztonsági programoknál általában az a legfontosabb, hogy minél több biztonsági fenyegetést és kártevőt ismerjenek fel, illetve, hogy azokat megfelelő módon hatástalanítsák, eltávolítsák. Ugyan ez a szempont is fontos marad a közeljövőben, azonban a szakemberek úgy vélik, hogy a fő hangsúly áttevődik az alkalmazások és a frissítési, kártevő-eltávolítási gyorsaságára. "Tapasztalataink alapján a legtöbb felhasználó a teljesítmény romlása miatt panaszkodik, függetlenül attól, hogy játékosokról vagy netbook-tulajdonosokról van szó" - közölte Carol Carpenter, a Trend Micro ügyfélkapcsolatokért és kisvállalkozásokért felelős igazgatója.

Elsősorban a netbookok elterjedésével válik egyre fontosabbá, hogy a feltelepítendő biztonsági szoftver viszonylag kis méretű, gyors és kis erőforrás-igényű legyen. Ezenkívül szintén fontos, hogy a programokat egyszerűen lehessen beállítani és kezelni, hogy a használatuk a számítógépekhez nem nagyon értő felhasználóknak se okozzon gondot.

"Napjainkban már annyi funkciót adunk át, illetve építünk be a Cloud-technológia kapcsán a szerverekbe, amennyit csak lehetséges. Ezzel elkerülhetők a gyakori frissítések és így több sávszélesség marad az online játékoknak és a videostreaming-szolgáltatásoknak.< Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy kliensmechanizmusok nélkül nem megy. A heurisztikai vizsgálatok és a viselkedésalapú kártevő-felismerések továbbra is helyi szinten történnek. Azonban így a frissítéseket le lehet szorítani a heti egyszeri szintre" - mondta Carpenter.

A szakember kiemelte, hogy már most dolgoznak egy olyan technológián, amely csak akkor továbbítja a kliensprogramoknak a frissítési fájlokat, ha érzékeli, hogy rendelkezésre áll a sávszélesség legalább 50 százaléka, illetve hogy a számítógép nem fut teljes képernyős üzemmódban. A Trend Micro statisztikái szerint egyébként jelenleg a felhasználók 15 százaléka egyáltalán nem használ vírusirtót, míg további 30 százalékuk kizárólag ingyenes védelmi megoldásokat telepít a számítógépére vagy a notebookjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sitteslaci #9
    az mind1 mit csinál , de azt jó gyorsan...



    -"Jónapot ! Kérek egy retúrjegyet"
    -"De mégis hova?"
    -"Hogyhogy hova há ide vissza !"

  • h143570 #8
    Pillantra nem tudtam, hova tenni, mig meg nem hallotam a ceg nevet. Vegul is nem lehet hibaztatni oket, hogy a sajat megoldasukat akarjak letolni a nep torkan. Vegul is ha nem tudnak kelloen eros vedelmet produkalni elfogadhato rendszer terheles mellet akkor kenytelenek kiszervezni.

    Mindenesetre a cloud egeszen jo otlet, de a jelenlegi Trend Microk az Artemis nelkul eleg keveset ernek. Szoval ha ledoglik a cloud, akkor megszivtak a netbokos felhasznalok. A masik, hogy ez a megoldas folyamatos szavszel igennyel rendelkezik, ami netbookok eseten koltseges moka.

    Van a piacon gyarto aki kepes kivalo vedelmet es kozel lathatatlan mukodesut garantalni.

    Mindensetre kez es labtorest nekik, marhaknak meg sok sikert a megnovekedet adatforgalmi dij fezeteshez.

    Mig el nem felejtem, a proci kapacitas helyett, most meg a mobil net feltoltesi sebesege lesz a meghatarozo.
  • pasi29uk #7
    Igazából a Cyrixet siratom... de szép is lenne az élet ha volna egy sereghajtó...
  • Vanek úr #6
    A címről a régi vicc jutott eszembe, amikor két proci (egy Intel Pentium és egy AMD) versenyez.
    Feladat: 2*2=?.
    Pentium: 5.
    AMD: 4.
    Pentium: De én voltam a gyorsabb.

    És ha ez fog menni a vírusirtó piacon is, akkor inkább maradok a lassabb, de biztonságosabb megoldásoknál, és hajnalban indítom el a víruskereséseket, amikor alszom...
  • pasi29uk #5
    Vehetsz erős vasat, profi programokat... de IQt nem adnak mellé.
    Ezzel csak azt akarom mondani, hogy hiába minden erőfeszítés ha az emberi tényező a leggyengébb láncszem... felhő ide vagy oda.

    Példa erre: Van egy nagyon jó barátom azt mondja nem kell sem vírusirtó sem tűzfal, mert csak fogja a gépét... Hiába mondom neki, hogy a pendrájvok csereberéje, a belső hálón terjedő szemét, vagy akár egy rootkit hazavághatja az széttuningolt gépét.
    Erre a válasz: ha elb@szódik feldobok egy másik XPt és kész.
    Igazából elegem van a meggyőződéses hülyékből...
  • Szefmester #4
    Sztem sem a frissítésekkel van a gond, a nod32 nekem naponta többször is frissít nem zavaróan, ellenben egy keresés és irtás nem kevés ideig foglalja le a gépet látható szinten megfogva..
  • kvp #3
    A cikkben szereplo ceg le van maradva. Mar most is vannak olyan (ingyenes) virusirtok, amik kepesek kimelni a rendszer eroforrasait. Pl. az avg minden hibaja ellenere ilyen. Frissitest letolteni olyan tolt le amikorra beallitjuk, vagy amikor van eleg szavszelesseg. Frissiteni vagy azonnal frissit, vagy amikor mi kerjuk, vagy amikor a gepet bekapcsoljuk, esetleg leallitjuk. Ha bekapcsoljuk az on close scan-t, akkor csak az uj file-okat nezi es csak akkor amikor lezarjak oket, tehat altalaban a letoltes vagy kitomorites vegen, igy elkerulheto a folyamatos rendszer ellenorzes es a napi teljes file-rendszer atnezes. Gyakorlatilag az ido 99 szazalekaban nem terheli a gepet. Ha van ingyenes es elfogadhato megoldas, akkor az emberek nem fognak fizetni egy gyengebb es a gepet terhelo szoftverert es ezt a cikkben szereplo ceg vezetojenek is el kell fogania.
  • Yv@n #2
    Ez szép, csak épp a kliens gépen a terhelést nem a napi egy alkalommal letöltött 1MB vírusdefiniciós fájl sávszélesség használata okozza, hanem hogy a vírusirtó minden IO műveletre ráakasztja magát.

    A felhő meg hogy merül fel egyáltalán? Mit akar átvinni a felhőbe? Az már eleve extra hálózati forgalom a lemez műveleten felül.

    "A szakember kiemelte, hogy már most dolgoznak egy olyan technológián, amely csak akkor továbbítja a kliensprogramoknak a frissítési fájlokat, ha érzékeli, hogy rendelkezésre áll a sávszélesség legalább 50 százaléka"
    Ejha, újra feltalálták a kereket... Windows Update winxp óta így működik...
  • pulykakakas #1
    A vírusírtók (legalábbis alapbeállításon) gyakran annyira lassítják a programok működését, hogy az emiatt beszerzett erősebb hardver vagy a programok átírása, és egyéb trükkös beállítások költsége összemérhető egy esetleges vírusfertőzés okozta kárral. Szükség van új megoldásokra, mert így legyőznek minket a vírusok, ha nem ők akkor az ellenük bevetett programok teszik lehetetlenné a normális munkát.