Berta Sándor

Nem konkurencia az ingyenes biztonsági szoftver

Számos szabadon használható vírus- és kémprogramirtó szoftver létezik a piacon, a Symantec, a McAfee és a többi cég azonban nem aggódik jövője miatt, mivel ezek nem fednek le minden területet.

Legutóbb éppen a Microsoft legújabb ingyenes biztonsági alkalmazása, a Security Essentials váltott ki nagy érdeklődést. A konkurens vállalatok azonban nem igazán foglalkoztak az új jövevénnyel. "Régóta léteznek ingyenes vírusirtók, éppen ezért a Microsoft termékétől sem várjuk, hogy hatással lesz az üzletünkre. Ma már a legtöbb támadás a virtuális térből érkezik és a célpontjaik az emberek személyes adatai. E támadások ellen pedig már nem védenek az egyszerű vírusirtók" - közölte a Symantec egyik szóvivője.

Ezt a véleményt osztotta Dave DeWalt, a McAfee vezetője is, aki úgy vélte: a vírusok csak a mai biztonsági problémák egy részét teszik ki és a vírusirtók nem kínálnak megoldást az összes területre. Azonban bármennyire lazán kezeli is ezt a kérdést a Symantec, a McAfee és a többi piaci szereplő, a szabadon használható biztonsági alkalmazásokat, illetve a Microsoft törekvéseit nem intézhetik el egyetlen kézlegyintéssel.

A biztonsági szoftverpiac egyike azon ágazatoknak, amelyek a gazdasági válság ellenére is - vagy pont amiatt - erősödtek és a közeljövőben tovább növelheti forgalmát. Napjainkban a felhasználók és a cégek rendkívül sok biztonsági megoldás közül választhatnak. Az ingyenes programok pedig kiváló alternatívát jelentenek. Egy vállalat már néhány tucatnyi munkaállomás esetében is óriási összeget takaríthat meg azzal, ha ingyenes biztonsági programokat használ. Az Avira, az AVG vagy éppen az Avast rendkívül népszerűek a felhasználók körében. Gerald Hahn, az AVG németországi vezetője szerint ennek a népszerűségnek köszönhetik, hogy egyre több vállalati ügyfelük van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #15
    Te kis hitlerjugend!
    Nod32-t használok, na jó, minden évben kapok ingyen licenszet bizonyos okok miatt.
    Haverokhoz is azt teszem fel, de amióta üzletszerűen szervizelek, ingyenes megoldást kellett találnom.
    Sokan ajánlották már az Avast-ot, remek alternatíva. Nod32 híján a sajátomra is azt tenném fel...
  • caprocorno #14
    Én ezzel nem vitatkozom:) Annál is inkább nem, mert felétsem értem annak amit leírtál, sajna én ennyire nem értek a dolgokhoz. Azt viszont tudom, hogy én Norton 360-at használok, Verzió: 3.5.2.11 de egyáltalán nem lehet észrevenni, hogy jobban fogná a gépet, mint előtte az Avast, vagy NOD32, pedig annyira nem is extra (Core2Duo 1.6Ghz, 2Gb RAM) Filmet, zenét vágok rajta, internetezek, meg mindent amit nap közben eszébe jut az embernek. Mikor föltelepítettem, folyamatosan figyeletm a processzor és a memória hasznáatot, de azon sem láttam, hogy extra igénye lenne. Az igaz, hogy 5 perc tétlenség után elkezd dolgozni, olyankor lefoglal rögtön vagy 300 Mb ramot, és a procit i dolgoztatja kb 10-15 százalékon, de ahogy az egérhez érsz azonnal abbahagyja.
  • MacropusRufus #13
    Caprocorno: sajna Chuky123-nak igaza van, a NAV és a SAV eléggé lefogják a vasakat. Mi SAV-t használunk (ver. 10.1.7.7000 scan.eng: 91.2.1.10) és hát amikor fut akkor kénytelen vagyuk a makok közt rendet tenni, hogy a SAV-ot csak 1 mag futtassa, különben lassulás tapasztalható (Core2Duo 2.6Ghz, 2Gb RAM, stb...)
  • caprocorno #12
    Utoljára melyik évjáratot próbáltad a Nortonból? Ja és melyik verzióját? Nem kötekedni akarok, csak tényleg kíváncsi lennék.
  • b10 #11
    Vanek úr:

    "Mindenesetre kellemes a kinézete, teljesen a háttérben ténykedik..."

    Köszönjük szépen a szakmai, technilag megalapozott, hasznos tapasztalatodat.

    Remélem, hogy nem haragszol, ha például engem az is érdekel, hogy az idáig megjelent kb. 3 millió malware-ból mennyit tud elkapni, tehát megvárom a jövő májusi av-comparatives tesztet, meg az hogy találtak-e már 0day sérülékenységet a vírusirtó moduljában, illetve hogy a malware író srácok találtak-e már technikát, amivel ki lehet lőni.

    De ha kellemes kinézetű konyhabútort, meg háttértben dolgozó kazánt akarunk venni, akko hidd el, hogy hozzád fogunk fordulni!

    Ezért szeretem én az sg-t: szakszerű vélemények, tapasztalatok csodálatos tárháza ez !
  • roliika #10
    Avast.com/download/home free

    Telepítés és frissítés után válaszd az ütemezett indításkori keresést...oprendszer elött töltődik be, rootkiteket, trojanokat így leszedi..amit a Norton és a Nod32 képtelen.
  • chuky123 #9
    Még ingyen se kéne.
  • chuky123 #8
    Hát a symantec elmehet a tetü nortonjával együtt a csába. Bár már az újjak 1 fokkal jobbak mint régiek de még így is nagy az erőforrás igényük. Semmien gépre nem tenném fel az biztos.
  • Sanyix #7
    ph-n van teszt. Egyébként valamivel jobb mint a lájvvánker, de még így is GAGYI.
  • szlovákiai hun #6
    Ajánj nekem egy jó alternatívát buksi fejű, amúgy az egész cikknek erős marketing szaga van te hülye gyerek, bújj vissza az kutyaóladba