Napi Online

Végnapjait éli a Nokia

Egyre tovább folynak a találgatások a Nokia felvásárlásáról, úgy tűnik, a kérdés már csak az, ér-e egyáltalán valakinek valamit a cég.

A folyamatosan hanyatló részvényárfolyam és a vállalat felvásárlásával kapcsolatos spekulációk tovább rontják a finn Nokia helyzetét, hiszen lassan elveszti vonzerejét azoknak a potenciális jelentkezőknek a szemében is, amelyek esetleg hajlandóak lennének megmenteni a patinás vállalatot. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának piaci értéke felére, 17 milliárd euróra zuhant február óta, amikor kiszivárgott Stephen Elop vezérigazgató emlékeztetője, amelyben olyan emberhez hasonlította a Nokiát, aki egy égő tengeri olajfúró tornyon áll, és döntenie kell, hogy belenyugszik a tűzhalálba vagy a háborgó, jeges tengerbe ugrik.


A Nokia részvényárfolyamának alakulása az utóbbi egy hónapban

A befektetők attól tartanak, hogy a cég olyan tempóban veszíti el befolyását a drága és az olcsó telefonok piacán is - az előbbin a nagy versenytársakkal, az Apple-lel és a Samsunggal, az utóbbin a no name harmadik világbeli gyártókkal szemben -, hogy nincs esélye talpra állni.

A Nokia nem kínál a potenciális vevőknek költségcsökkentési lehetőséget, mivel bajai éppen technológiai lemaradásából származnak. Ezért a technológiai cégek pénzügyi tanácsadásával foglalkozó bankárok kétlik, hogy bárkinek is kellene a finn vállalat. Senki sem tartja kézben a vállalat stratégiáját, a legtöbb tapasztalat felső vezető távozott, a menedzsment gyakorlatilag csak tűzoltást végez - összegezte egyikük a Nokia helyzetét.


Nokia X7 - az új, felsőkategóriás készülékeket is csak nagy árengedményekkel veszik

A vállalatot először a Microsofttal hozták hírbe, mondván, a redmondiak megvennék mobiltelefon-gyártó üzletágát. Elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az amerikai cég a mobilszolgáltatások területén akar hasítani, nincs szüksége készülékgyártásra, ami ráadásul nehezítené viszonyát más telefongyártókkal, akiknek el akarja adni termékeit. Tegnap a Samsung, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója került sorra, ám a koreai cég semmi hasznát nem látná versenytársának. A cég a Google Android platformjára építve kiépítette saját okostelefon-kínálatát és az IDC piackutató cég szerint múlt hónapban Nyugat-Európában - a Nokia hazai pályáján - a Samsung adta el a legtöbb ilyen készüléket.

Felmerülhet egy olyan vevőjelölt színre lépése, amelynek a Nokia márkára lenne szüksége. Ilyen lehet a kínai Huawei Technologies, amely az elmúlt időszakban agresszíven építette ki saját fogyasztói márkáját új okos telefonokat és táblakomputereket kínálva a nagy kínai bevásárlóközpontokban. Egy jelentős akvizíció lebonyolítása azonban egyelőre minden bizonnyal meghaladná a Huawei képességeit. Elemzők álomnak tartják azt a spekulációt is, hogy egy tőketársaság tenne ajánlatot a Nokiára, mivel egyikük sem adósodna el szívesen a cég kedvéért, mérsékelve ezzel további hitelfelvételi lehetőségeit. Valószínűbb, hogy a potenciális pénzügyi befektetők a vállalat egyes divízióira jelentkeznének be.



Frissítés: Távozott a cég technológiai fejlesztésért felelős vezetője, Richard Green.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jenojeno #76
    Esetleg ha mégis ráállnának az Androidos telefonok gyártására a licenc díj megfizetése mellett az utolsó pillanatban? Ebben az esetben még menthető lenne a Nokia.
    El kell felejteni a saját symbian rendszerűeket és az új "Mambó-MeeGo" félét. Túlságosan ragaszkodnak a saját rendszerekhez. Továbbra is Nokiát vennék ha lenne androidos verziójuk,meg aztán a Nokia win7 rendszerű telcsijeik még nem kaphatók de az meg ha megjelenik az már elég drága lenne.

    Így maradt egyelőre a Motorola Defy
  • Landren #75
    végnapjait éli mi? ilyen szar címet, atya világ
    sok a kárörvendő, de azért még nem kell temetni a Nokiát

    N9

  • Madve #74
    Mellékesen SGS2 nem takarja be az igényeimet, inkább csak tévedés volt...
  • Madve #73
    "Valószínűleg elkerülhette a figyelmed."

    Vagy nem említetted, hogy előfizetésről van szó. Mondjuk az előfizetéses ár nem mérvadó, a leírásod hiányos ebből a szempontból. Annyit írtál, hogy 20 rugó, és semmi többet, most már azt is tudom, hogy 2 év az időtartam, de még ez is elég kevés infó.
    Néhány telefon, amiket én vettem annó:

    Nokia 3310 15000FT 2 év vodánál emlékeim szerint 5000ft kaukcíót kértek.
    Nokia 3410 25000FT kártyásan vodánál, gondolom előfizetésen bőven 20 alatt lett volna.
    Sharp GX20 Voda 2 év 20000FT
    Nokia 3650 (gyárilag függetlenül) 15 ezer havertól jó állapotban használtan.
    Nokia N70 50 ezer hasonlóképpen, gondolom előfizetés esetén az is belefért volna a 20-ba.
    Majd országot váltottam:
    Nokia N95 8GB £0 18 Hónap O2-nél.
    Nokia 5800XM £0 18 Hónap O2-nél.
    Nokia N8 £429 előrendelve nokiától. 18 hónap előfizetéssel £0 lett volna.
    Samsung Galaxy S2 £0 2 évvel O2-nél.

    Akkor most miről beszélünk?
  • Madve #72
    "Elég érdekes, amikor kiragadsz egy-egy mondatot a környezetéből és félremagyarázod."

    Nem tudom, hogy mire gondolsz, esetleg félre érthettem valamit. Ha bővebben kifejted, akkor javítom. Én személy szerint bármelyik telefonom elvesztése esetén 3 agyvérzésen, meg kb. ugyanennyi szívinfarktuson esnék túl, mivel általában olyat veszek, (mint te is) ami betakarja az igényeimet, és -emiatt is- kötődöm az aktuális telefonomhoz.
  • Piel #71
    Valószínűleg elkerülhette a figyelmed. Régen Westel aztán T-mobile kétéves előfizetésekkel adta a telefonjaimat. A K700-ast webshop-ból rendeltem anno 10k alatt. A K530-at 18k-ért adták, hogy leadtam egy régi Westeles telefont. Mindet újonnan vettem, csak kivártam az alkalmas pillanatokat. A mostani Samsungom is 15900 ft volt. Mindent tud ami kell a munkámhoz... Folyamatosan megy, 5 napot kibír, és hozza a multimédiát... Tehát belefér a 20 k-ba!
  • Piel #70
    Elég érdekes, amikor kiragadsz egy-egy mondatot a környezetéből és félremagyarázod. Mintha ott lenne az is, hogy "ha tönkremegy vagy elveszítem munka közben, akkor nem kapok agyvérzést." Mindent tudtak a telefonjaim amire nekem szükségem volt. Tehát: naptár, jegyzetek, emlékeztető, megfelelő minőségű fényképező, könyvolvasás, filmnézés, zenehallgatás ment róla.
  • Madve #69
    Ott is inkább csak az os kinézete miatt, meg a kijelző felbontása miatt húzzák le, a cikk további része viszonylag korrekt, a leírt hibák is nagyjából stimmelnek a pr1-es szoftverrel kapcsolatban, ugyanakkor kiemeli az előnyök egy részét is, tehát nem végig negatív, inkább csak van egy kis hiszti benne, mert nem olyan csábító a gyári felület, az megint más hogy kiben mi ragad meg a cikket olvasva. Inkább úgy mondanám, hogy ez a cikk már nem aktuális.
  • Madve #68
    Wp7 jelenlegi állapotában még az IOS-el is nehezen versengene, majd jövőre kiderül, hogy kit akarnak lenyomni vele, de addig is android jóval fölötte áll használhatóságban. Én azt mondom, hogy ha tovább fejlesztik androidot, és kezdenek valamit azzal a hatalmas hardverigényével, és kitöltik azokat a foghíjakat amik fennálnak pl symbiannal szemben, akkor még lehet jó is. Mondjuk remélhetőleg meego is bekerül a képbe, és ha minden jól megy, akkor az már tényleg ad alternatívát a régi motoros smart eszközhasználóknak, nem csak a "butafonról" váltóknak, akiket a látvány kielégít.

    Chrome-mal meg semmi bajom, (mármint a böngészővel) szerintem tényleg az egyik legjobb választás jelenleg, (plusz adott egy új irányvonalat a többi böngészőnek is) de ez már egy másik téma.
  • DjDano #67
    A Mobilarénás teszt minden csak nem mérvadó! Szánalmasan lehúzzák a telót mondvacsinált indokokkal...