Berta Sándor

Házkutatást tartottak a Google szöuli irodájában

Az amerikai társaság ellen személyes adatok illegális tárolása miatt vizsgálódnak a dél-koreai hatóságok. A helyi nyomozók felkeresték a Google szöuli központját és adattárolókat foglaltak le.

Egyre több jel mutat arra, hogy a cég az AdMob nevű leányvállalata miatt kerülhetett bajba. Az AdMob mobil reklámfelületeket értékesít, honlapokon és alkalmazásokban egyaránt. A dél-koreai rendőrök azt gyanítják, hogy az AdMob illegálisan gyűjtötte, illetve tárolta a felhasználók pillanatnyi tartózkodási helyére vonatkozó adatokat. Az információknak elsősorban a helyi cégek vették hasznát. A házkutatás tényét megerősítette a nemzeti rendőrség (NPA) internetes bűnözéssel foglalkozó részlegének szóvivője.

Dél-Koreában az internetezők tudta és beleegyezése, valamint a Koreai Távközlési Bizottság külön engedélye nélkül megvalósított információgyűjtés és -tárolás bűncselekménynek minősül. A Google azonban vagy nem tudta ezt, vagy nem foglalkozott a tilalommal és most komolyan aggódhat. A házkutatást végző nyomozók az akció során számos merevlemezt lefoglaltak, s már meg is kezdődött az ezeken található fájlok kiértékelése.

A Google egyik szóvivője szintén megerősítette a házkutatás tényét és közölte, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal. Valószínűleg azonban a magyarázkodás már nem lesz elég, hiszen nem ez az első eset, amikor a társaság megsértette a helyi törvényeket. Korábban egy évvel ezelőtt a WLAN-hálózatok adatainak gyűjtése miatt került a bírálatok kereszttüzébe és a rendőrök akkor is házkutatást tartottak a cég szöuli központjában. Bár a vizsgálatok után a konszern változtatott az adatkezelési gyakorlatán, de a mostani eset is azt bizonyítja, hogy bőven van még tennivalója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andr0 #4
    mindenki a Google-t próbálja lekapcsolni...

    haha, hajrá....
  • Szefmester #3
  • Skynet85 #2
    +1 ironia filter on... :D
  • Amergin #1
    Lehangoló, hogy délkorea még mindig nem tud lépést tartani a fejlett világgal a terrorizmus elleni harc jogszabályi hátterének a megteremtésében. Be kéne vezetni náluk is az amcsi Patriot Act-re hajazó jogfosztó törvényt és akkor már nem is lenne illegális.
    Mit keménykednek itt a gógüllel, nem?
    Szááánalmas