MTI

Optikai kábel teljesítmény vezeték nélküli technológiával

Az optikai kábelek adatátviteli sebességére képes az a legújabb vezeték nélküli (Wi-Fi) technológia, amellyel akár egy pillanat alatt 10 nagyfelbontású (HD) mozifilm tölthető le.

A tajvani mérnökök az okostelefonok és táblapécék egyre növekvő népszerűségéből indultak ki, amikor azt számolták, hogy tíz év múlva talán a gigabites Wi-Fi hálózatok teljesítménye sem lesz elegendő. A 2009-ben kezdődött kutatás eredményeként sikerült létrehozni az optikai adatátviteli sebességgel már összevethető 20 gigabit/másodperces adatátviteli technológiát, amelyet RoF (Radio over Fiber) adatátviteli rendszernek neveztek el. Pan Ce-ling (Pan Ci-ling), a National Tsing Hua Egyetem professzora szerint bár az új technológiával a jelenlegi Wi-Fi-sebesség 200 szorosára képesek, még számtalan technikai problémát kell leküzdeniük.

A rendkívüli sebességhez magas vivőfrekvenciára van szükség, és ennek nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak. A mobiltelefonoknál elterjedt 900 megahertzes, a Bluetooth adatkapcsolat 2,4 gigahertzes, illetve az újabb WiMax technológia 3,5 gigahertzes frekvenciájához képest a RoF 100 gigahertzes sávon működik. Ehhez a kiszolgáló- és a kliensoldalon is különleges adóvevőre van szükség, és ez az a technikai akadály, amely egyelőre nehezíti a technológia piaci bevezetését. "A fejlett titkosítású adatátvitelre jobban alkalmas ez a frekvencia, így a katonai célú felhasználás az elsők között szerepelhet" - hangsúlyozta a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    "RoF 100 gigahertzes sávon működik."
    háááát persze... 100Ghz mi? Az ugye meg van, hogy minnél nagyobb a freki annál inkáb csak egyenes vonalba megy a jel.
    20Gb/sec meg 5mm az adótól... maximum
  • Komolytalan #2
    100 Ghz sáv - hát persze, majd a személyi kvantumszámítógépemhez jó lesz wifinek.
  • Chriss745 #1
    Radio over Fiber? Nem inkabb Fiber over Radio? Radio over Fiber azt jelenti, hogy radio optikan keresztul. Nem inkabb optika radion keresztul???