MTI

A WiFi zavarhatja a GPS-t

A Wi-Fi kapcsolat károsan befolyásolhatja a jelenleg használt globális helyzetmeghatározó rendszerek (GPS) működését - állítják iparági szakemberek.

A több évvel ezelőtt felvetődött technológiai vita azután erősödött fel ismét, hogy az amerikai kormány zöld utat adott a hálózat kiépítésével megbízott LightSquared nevű virginiai vállalatnak. A kormány elképelései szerint ez a nagysebességű Wi-Fi jelenti majd - egyebek mellett - az olcsó és gyors internet-hozzáférést a vidéken élő amerikaiaknak. A GPS-t tartalmazó berendezések gyártói viszont azért aggódnak, mert a tervezett hálózat frekvenciája túl közel van a jelenleg használt műholdas rendszer frekvenciájához, így az adótornyok közelében akár használhatatlanná is válhatnak az ilyen navigációs eszközök.

A probléma elsősorban a repülőgépeket, mentőket és az olyan járműveket érinti, amelyek irányításához elengedhetetlen a műholdas navigáció, ráadásul az amerikai légi irányítás is a világháborús radartechnológiáról mostanában készül áttérni a GPS alapú irányításra. A Szövetségi Távközlési hatóság (FCC) és a LightSquare is kitart amellett, hogy az új rendszer semmilyen zavart nem okozhat műholdas navigációban, az viszont már biztos, hogy a rendszer elindulásáig számos tesztet és hatástanulmányt kell készíteni az új Wi-Fi és a GPS-ek kompatibilitásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #3
    4G/LTE-ből hogy a fetbe lett WiFi?
  • Tecnamo #2
    És a napkitörések nem zavarhatják a működését?
    Majd akkor mit csinálnak az okosok, ha egy kis sugárzás tönkre vágja az egész rendszert... Nagy felelőtlenség csak erre a technológiára fejleszteni.
  • Tetsuo #1
    Hm. A durva az, hogy ilyen helyzet egyaltalan kialakulhatott a kicsinyes onos erdekek miatt.