Berta Sándor

CES: Új vezeték nélküli technológia a Sonytól

A TransferJet nevű eljárást a japán konszern a vezeték nélküli USB konkurensének szánja.

Az új technológia lehetővé teszi az elektronikus készülékek közötti adatátvitelt kábelek nélkül, legfeljebb 560 Mbps-os sebességgel. A megoldás hátránya, hogy jelenlegi formájában a maximális hatótávolsága csupán 3 centiméter. Ezzel szemben a Wireless USB maximális hatótávolsága 3 méter, igaz az adatátviteli sebessége legfeljebb 480 Mbps. A Sony szerint az ultra kis hatótávolságot kompenzálja ugyanakkor az a tény, hogy a technológia semmilyen interferenciát nem okoz, így akár más vezeték nélküli szabványokkal közösen is használható. Emellett szintén előny, hogy igénybevételéhez nincs szükség telepítésre, egyszerűen konfigurálható, hogy mely eszközök között valósuljon meg az adatforgalom.


Elég az eszközt ráhelyezni egy fogadóállomásra, nem kell semmit sehova bedugni

A Sony szerint a Transferjet alkalmazható lenne a digitális fényképezőgépekkel készített fotók átvitelére egy digitális képkeretbe vagy egy számítógépbe, illetve egy hordozható multimédiás lejátszó videókkal és zeneszámokkal való feltöltésére. Az adatátvitel a 4,48 GHz-es frekvenciatartományban valósul meg. Azonban gondot okozhat, hogy ezt a tartományt Németországban például a katonai hírközlésre számára tartják fent.

Mint ismeretes, a Wireless USB (WUSB) szabvány 1.1-es változatát tavaly fogadták el. Az újdonságai közé elsősorban az elődjeihez képesti jelentősen kisebb fogyasztás, a sávszélességhez való dinamikus alkalmazkodás és a Near Field Communication (NFC) technológia támogatása tartozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • YLi #3
    Na, de 3cm? Röhej. Ennek így semmi értelmi 1szerübb kábellel az legalább biztosabb kapcsolat. Mondjuk a Sony már nem a régi. Bár verheti a seggét a fölhöz a Blue-Ray győzelem miatt.
  • Cat #2
    A vezeték nélkülinek az az értelme, hogy nem kell hozzá vezeték. Fogod a fényképezőgépet, és rárakod egy fogadócuccra. Nincs rajta dugasz, nincs kábel. Ha szerinted ez nem előny...
  • gam87 #1
    Ezt a Sony komolyan gondolta? 3cm? Ez nem csak vmi prototípus? De ha elírás lenne és 30 centi van eredetileg, az is semmi. A vezetéknélkülinek az az egyik értelme, hogy messzebről megy, mintha dróttal lenne!