MTI

Interneten a Művészetek Palotája karácsonyi koncertje

Élőben közvetíti honlapján csütörtök este a Művészetek Palotája a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar karácsonyi hangversenyét, amelyre Kocsis Zoltán főzeneigazgató meglepetéssel készül.

Először adnak élő internetes közvetítést a Müpából. A koncert meghallgatásához csak az intézmény honlapját (www.mupa.hu) kell felkeresni - közölte az intézmény kommunikációs igazgatósága. Az online műsor csütörtök este hét órakor kezdődik, amelyben a Művészetek Palotájáról, az elmúlt évek rendezvényeiből látható egy összeállítás, és több neves művész - például Antal Mátyás és Kocsis Zoltán - is megszólal a koncerttel kapcsolatban.

Az élő közvetítés a meghirdetett programnak megfelelően fél nyolckor indul, amelyben Haydn Nelson miséje mellett egy olyan darab is felcsendül, amelyet Kocsis Zoltán külön erre az estére komponált. A téma a Kiskarácsony, nagykarácsony... kezdetű dal, a nagyzenekarra és kórusra írt műben alpesi kürtök is megszólalnak, igazi karácsonyi hangulatot varázsolva a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe és a közvetítésnek köszönhetően az otthonokba is.

Kocsis Zoltán úgy találja, hogy Haydn a Nelson misében erőltetetten a sémák, sablonok ellen dolgozik. "Kerek egészet hallunk. Olyan sűrű és értékes a zenei anyag, hogy nincs kétségem, játszani kell" - fogalmazott Kocsis Zoltán az MTI-nek. Mivel a szokásosnál komorabb a mise hangja, úgy gondolta, fel kell oldani a hangulatot valami vidám kicsengésű karácsonyi produkcióval. "A Kiskarácsony, nagykarácsony... kezdetű dalban szerintem sok az áthallás más népek zenéjére, elsősorban a német nyelvterület muzsikájára, nem lennék meglepve, ha kimutatnának benne délszláv és keleti gyökereket is" - jegyezte meg.

Kocsis Zoltán több mint 20 zeneszerző zenei stílusát sűrítette az ismert dalocska köré.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!