Gyurkity Péter

Még mindig az Internet Explorer a legnépszerűbb

A változások dacára egyes mérésekben még mindig magasan vezet az Internet Explorer.

Két évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy első alkalommal mértek a szokásostól drasztikusan eltérő helyzetet a böngészők versenyében. Az azóta eltelt időszakban további változások mentek itt végbe, ám a Net Applications adatai szerint az IE még mindig vezeti a mezőnyt.

A piackutató cég oldalán látható információk a Microsoft böngészőjének előnyének megőrzésére utalnak, mi több, az IE részesedése még mindig 60 százalék körül alakul, ez pedig hosszú ideje megtörhetetlennek tűnik. Az eltérő mérési eredmények többek között abból adódnak, hogy az egyes cégek másként értelmezik a böngészők gyorsítótárának használatából eredő számokat – a Net Applications szerint például egyáltalán nincs garancia arra, hogy mondjuk a Chrome által előzetesen betárolt oldalakat a felhasználók valóban meg is tekintik. Az ő listájukon a Google fejlesztése a második helyre volt jó, itt az egy hónappal korábbi helyzethez képest 19-ről 21 százalékra javult a szoftver részesedése, míg a Firefox visszaszorult a dobogó harmadik fokára, hiszen egy év elteltével 20 helyett immár csak 14 százalékot mondhat magáénak.


Ami az egyes verziókra lebontott versenyt illeti, itt az IE8 vezet a többiek előtt, ami nagy valószínűséggel a Windows 7 népszerűségének és viszonylag gyors elterjedésének, valamint az ezt követő operációs rendszer kudarcának számlájára írható, hiszen az alapértelmezett módon telepített változatok sikere nagyrészt a rendszer terjedési ütemén múlik. A 22 százalékos szelet a torta legnagyobb részét jelenti, míg a jelenleg legfrissebb IE11 csak 17 százalékkal követi ezt a második helyen. A harmadik helyre volt elég a Chrome 37 a maga 10 százalékával, míg az IE9 9 százalékkal folytatja a sort.

Ez utóbbi adatok arra utalnak, hogy az Internet Explorer felhasználói nem túl gyakran frissítik a szoftvert, ez pedig hosszú távon ronthatja a Microsoft helyzetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #14
    A céges Win-eknek köszönheti a sok felhasználót az IE., senki sem használja évek óta.
    Az esetek többségében mindig van telepítve Chrome, vagy FireFox is, de ha nem céges vagy OEM gép akkor nincs is használatban a telepített IE!
  • SanMaster #13
    Egy rakás céges cucc csak IE alatt fut. Ahol én dolgozom, pl kötelező az IE8-at használni, ami konkrétan a szánalmas kategória, de ez van. A jó pár éve nem frissített webes app csak ezen fut rendesen. Amíg a céges baxnak a fejlesztésre költeni, addig marad az IE.
  • MuldR #12
    Win Phoneon az IE tokeletes, Ceges gepeken csak IE engedelyezett, azonkivul pl koreaban es japanban szinte csak IE van. Koreaban a legtobb ugyet csak az alol lehet intezni, mas alol nem mukodnek az oldalak, ezzel is magyarazhato. Ne csak europabol induljatok ki. Itt Chrome+FF magasan vezet.
  • SirBubu #11
    megtiltom hogy Internet Explorer!
  • wraithLord #10
    Én soha az életben nem használtam Internet Explorert. Amikor elkezdtem internetezni, még az IE 5-6 volt a "menő", és akkoriban az "alternatív" böngészők (itt konkrétan a Firefox) sokkal használhatóbbak voltak ezeknél az IE verzióknál. Aztán jött a Chrome. Azóta is azt használom (Linuxban inkább FF-ot), függetlenül attól, hogy azóta rengeteget fejlődött az IE.
  • lamer the true #9
    Szimpla hazugság.

    Nem kell vele foglalkozni.

    A média mindig próbál dörgölőzni a fizető vendéghez, ha most a microsoft tett le egy kis lóvét, hát akkor hozzá.
  • zola2000 #8
    Passzolok,én egyszeriben firefoxot használtam, majd áttértem chromera, aztán sok hülyesége lett, felraktam az internet explorer 11et, és már nagyon régóta azt használom egyelőre, mert nagyon gyors, és nincs vele semmi baj.
  • WoodrowWilson #7
    Én inkább a többi kutatónak hinnék, nagyon soknak tűnik az a 60%. Én már évek óta nem láttam senkit IE-t használni, persze ott vannak a cégek, de igazából olyan helyet is nagyon rég láttam, ahol IE az alap. Plusz hatalmas gyűlöletkampány van/volt az Explorer ellen. Persze az én egy darab mintám nem mond semmit, de azért gyanús, hogy a többi kutató cég mást mér.
  • Major #6
    Főnöködnek mutattál már IE8 használati statisztikát? (1-2% itthon)
  • Major #5
    Azért ennek fussál neki még egyszer mivel az IE10+ már jóval szabványkövetőbb az előadie. Manapság inkább a Chrome az, amely "másképp értelmezi" a formázási szabályokat.