Gyurkity Péter

Egyszerűsödik a mobilszoftverek vásárlása

Az okostelefonok terjedésével és népszerűvé válásával az azokon futó külső alkalmazások is egyre szélesebb táborban válnak elérhetővé. A gyártók és a szolgáltatók most a fizetős szoftverek beszerzését egyszerűsítenék.

Sokak számára meglepő lehet, hogy ezen alkalmazások megvásárlása (már amennyiben fizetős, nem pedig ingyenes megoldásokról van szó) nemcsak hazánkban, valamint a környező országokban, hanem kis túlzással világszerte gondot okoz. Meglehetősen nagy azon felhasználók aránya, akik nem rendelkeznek hitelkártyával, ezzel pedig a vásárlási lehetőségek is beszűkülnek előttük - erre keresnek megfelelő választ az érintett cégek.

A Google korábban az AT&T-vel közösen jelentette be, hogy új opciót engedélyeznek az Android Market platformon belül, amely lehetővé teszi a szolgáltató ügyfelei számára, hogy meglévő előfizetésükkel együtt számlázzák ki a portálon keresztül megvásárolt szoftvereket. Ez kézenfekvő és egyszerű megoldásnak tűnt, hiszen az érintettek hitelkártya, illetve egyéb fizetési lehetőségek hiánya esetén is befizethetik a kívánt összeget, mégpedig az előfizetéssel egy időben, ugyanazon csatornán keresztül. A jelek szerint az elgondolást több más gyártó és szolgáltató is felkarolná, így az elkövetkező hónapokban az eljárás gyors elterjedésére számíthatunk.

Sajtóértesülések szerint ugyanis a Google és az ausztrál Telstra (amely a Windows Phone 7 operációs rendszer esetében lépte meg ugyanezt) után több fontos okostelefon-gyártó, valamint népszerű szolgáltató is követné a példát, így minden bizonnyal az Android, a Windows, valamint a Nokia és Blackberry készülékeken is elérhető lesz az opció, vagyis a megvásárolt külső szoftverek az ügyfeleknek jelenleg is kiküldött számlákon lennének feltüntetve. Ez egyben a szolgáltatóknak is kedvez, hiszen azon túl, hogy az érintett cégek osztoznak a bevételeken, tovább emelkedhet az alkalmazások népszerűsége, szélesedhet a vásárlói közönség, ezzel pedig megugorhat a lebonyolított adatforgalom.

Nagy kérdés, hogy az Apple hajlandó lesz-e feliratkozni a listára, hiszen a saját, kiugróan sikeres AppStore megléte ezt nem teszi feltétlenül szükségessé - választ erre a kérdésre valószínűleg idén kapunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #2
    oszt ménem úgy megy, ahogy eddig is ment? Ha feltöltőkártyás csomagod van akkor egyszerűen lehúzódik a kártyáról ha valamit vásárolsz...
  • jocco #1
    A világ másik végéböl is meg lehet venni bármi sz@rt, ha van egy dombornyomott, vagy internettes bankártyád, esetled paypalod, de mobilra meg amugy a ps3-ra is olyan körülményesen lehet csak vásárolni mitha nem tudom mit akarna venni az ember. Egy csomó korlátozás van amit vagy ki lehet játszani vagy nem. hogy ez mért jó a nekik azt sose tudom megérteni mikor máshol megtudják oldani.