Gyurkity Péter

A Fujitsu is az új ARM chipekre támaszkodik

A két cég között most megkötött új megállapodás értelmében az ARM új fejlesztéseit használhatják fel saját megoldásaikban. Az LG eközben az Optimus 2X okostelefon európai debütjére készül.

A hivatalos bejelentés szerint a megállapodás egyszerre több technológia felhasználását is lehetővé teszi a Fujitsu számára. Ezzel megindulhat a legújabb system-on-ship (SoC) termékek sorozatgyártása, amelyek elméletileg az okostelefonoktól egészen a szerverekig több eltérő megoldásban is helyet kaphatnak majd.

A két cég meglehetősen hosszú és gyümölcsöző kapcsolatra tekinthet vissza, hiszen immár több mint egy évtizede együttműködnek egymással, a mostani licencmegállapodás mindössze ennek további mélyítését jelenti. Ezúttal három fontos fejlesztést emelnek ki a listából, ezek pedig sorrendben a Cortex-A15 processzor, a Mali grafikus vezérlő, valamint a CoreLink rendszer. Ezek felhasználásával a Fujitsu az egyelőre Eagle kódnéven szereplő chipeket fogja legyártani, hogy beépítse azokat saját termékeibe. A jövőt illetően is optimisták, ezzel kapcsolatban pedig megemlítették, hogy saját útitervük egymással történő megosztását tervezik, hogy a lehető legjobban összehangolhassák az újabb termékek kifejlesztését és megjelenését.

Az LG a maga részéről az Optimus 2X piacának bővítésén dolgozik, itt pedig ezúttal Európa kerül majd terítékre. A mostani hírek szerint a kontinens több országában még ebben a hónapban felbukkanhat az okostelefon, amely elsőként kapta meg az ikermagos Tegra 2 chipeket az nVidiától (egészen pontosan két, 1 GHz-en futó Cortex-A9 magról van szó). A készülék emellett 4 hüvelykes WVGA-érintőképernyővel, 8 GB-os belső tárolóval, hátoldali 8 megapixeles, valamint elülső 1,3 megapixeles kamerával, gyorsulásmérővel, DLNA-támogatással, microSD és microUSB csatlakozóval, valamint HDMI-kimenettel és egy 1500 mAh-ás akkumulátorral érkezik.

A cég kifejezetten csúcskategóriás termékként tekint a megoldásra, amelyhez foghatót eddig nemigen láthattak az európai vásárlók - a szoftveres oldalon egyelőre az Android 2.2 teljesít szolgálatot, amelyet később frissítenek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #2
    Ezt a frissítést mindenki megteheti otthon az első nap, ez csak arra vonatkozik hogy az üzletből a 2.2-esel viheted haza.
  • keysersoze #1
    "egyelőre az Android 2.2 teljesít szolgálatot, amelyet később frissítenek majd."

    Ez olyan "majd" mint a Samsungnál? Kb. 1 év?