Berta Sándor

Egyelőre bírják a mobilhálózatok a növekvő adatforgalmat

A mobiltelevíziózás, a stream-szolgáltatások és a mobilvideók terjedésével okkal merül fel a kérdés: vajon mennyire bírja a jelenlegi infrastruktúra az egyre nagyobb leterheltséget? Douglas Gilstrap, az Ericsson elnökségi tagja szerint egyelőre nem kell aggódnunk.

"Elsősorban Japánban és az Egyesült Államokban figyelhető meg, hogy nagy léptékben nő a mobil adatforgalom. De a rendszerek kitartanak, nem kell félni az összeomlásuktól, már csak azért sem, mert az üzemeltetők folyamatosan növelik a kapacitásokat. Az okostelefonok száma ugyan tényleg nagyon komoly mértékben emelkedik és a felhasználók egyre több videót néznek meg, de ez technikailag kezelhető helyzet. Ennél sokkal fontosabb, hogy az infrastruktúra-üzemeltetők helyesen menedzseljék az adatforgalmat s ezt meg is teszik, például az okostelefonokhoz készített különleges adatátviteli tarifák alkalmazásával."

"A mobilinternet nem véletlenül ilyen drága. Az előfizetésekben foglalt forgalom valójában nem olcsó szolgáltatás. A kis betűkkel nyomtatott részben szinte mindig szerepel az adatforgalom felső határára vonatkozó információ. Ha ezt valaki eléri - ami videónézéssel elég gyorsan bekövetkezhet -, akkor a mobilszolgáltató automatikusan közbelép, így védik a hálózatok üzemeltetői a korlátozott erőforrásaikat" - jelentette ki a vezető.

Douglas Gilstrap közlése szerint a cégek már javában építik a harmadik generációs hálózatokat, amelyek segítségével egyre nagyobb adatátviteli sebességeket érnek el. Emellett pedig dolgoznak a negyedik generációs rendszereken, ezek közé tartozik a Long Term Evolution (LTE) is, amelyeknek köszönhetően még nagyobb előrelépés várható. Amennyiben ezek elterjednek, úgy a mobil adatátvitel még gyorsabb lesz és az sem okoz majd problémát, ha több felhasználó kapcsolódik egyszerre a hálózathoz. Ez a folyamat azonban még legalább négy évig elhúzódik.

A legnagyobb problémát természetesen az jelenti, hogy ki finanszírozza a fejlesztéseket. Sok országban az állam azt követeli a szolgáltatóktól, hogy minél gyorsabban fejlesszék a hálózataikat, még a gyéren lakott területeken is, ahol az ilyen beruházások kevéssé kifizetődőek. De ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a szélessávú internethozzáférések munkahelyeket teremtenek és megkönnyítik az új cégek megjelenését egy régióban. Az Ericsson munkatársai kiszámolták, hogy tíz százalékkal nagyobb hálózati lefedettség egy százalékos tartós gazdasági növekedést biztosíthat.

"A gazdasági növekedés azonban nem csak a mobilvideóknak lesz köszönhető, hanem számos cég dönt majd úgy, hogy az üzleti folyamatait, megrendeléseit mobilhálózaton keresztül ellenőrzi. Azzal számolunk, hogy 2020-ban világszerte már körülbelül 50 milliárd mobileszköz lesz összekötve egymással, amelyek együtt hatalmas adatforgalmat bonyolítanak majd. A videók akkor még mindig a teljes forgalom kétharmadát teszik majd ki, de nőni fog az üzleti forgalom részaránya. A társaságok alkalmazottai állandóan magukkal viszik majd a tábla PC-iket, a kollégák közötti elektronikus kommunikáció hamarosan a konferenciakultúra szerves részévé fog válni."

"Ekkor merül majd fel a kérdés, hogy miért kellene nekem, mint egyszerű felhasználónak, YouTube-látogatónak ugyanannyit fizetnem egy mobil videó megtekintéséért, mint egy olyan üzletembernek, aki minden tartalmat kizárólag HD felbontásban akar megtekinteni? De ugyanakkor ezt a dolgot meg is fordíthatjuk: hajlandó vagyok-e havonta tíz dollárral többet fizetni azért, hogy a videókat gyorsabban és jobb minőségben tekinthessem meg? A különböző minőségnek és az ehhez kapcsolódó eltérő áraknak nem feltétlenül kell diszkriminatívaknak lenniük. Vannak bizonyos szolgáltatások, amelyek előnyt élveznek, ilyenek például a segélykérések, a közlekedési előrejelzések."

"A legfontosabb az, hogy senkit se zárjunk ki a mobilinternetből, és senkit ne diszkrimináljunk. A Google és a többi internetes óriáscég is tisztában van azzal, hogy a megfelelő adatátviteli kapacitások bővítése nélkül a felhasználók nem használhatják majd az ő szolgáltatásaikat sem" - szögezte le az Ericsson elnökségi tagja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strogg #2
    A gond a valóban életképes középutas megoldásokkal van. Pontosabban azzal, hogy nincsenek. :/
    A 3GB forgalom 3990, és van még 500mb, stb... De incsen 1GB/1000 forint.
    Pedig pontosan ez az a méret, és tarifa, amire a legtöbben szivesen előfizetnénk.
  • FtranX #1
    Itt megint az internet megfejeset pedzegetik.

    "De ugyanakkor ezt a dolgot meg is fordíthatjuk: hajlandó vagyok-e havonta tíz dollárral többet fizetni azért, hogy a videókat gyorsabban és jobb minőségben tekinthessem meg?"

    NEM!! A szolgaltato csak ne foglalkozzon azzal, hogy milyen adatot forgalmazok!! Az o feladata kizarolag a csomagok tovabbitasa.

    Ha valaki tobb adatot forgalmaz, akkor fizessen erte tobbet. Legyen egy esszeru, gigabyteonkenti dij. Ez a legigazsagosabb.