Berta Sándor

Ezúttal német-holland határvitát okozott a Google Maps

Az Alsó-Szászországban található Emden város lakói alig akartak hinni a szemüknek, amikor a Google térképszolgáltatásában azt látták, hogy a város kikötője már részben Hollandiához tartozik.

Küszöbön áll a holland-fríz vita, a Google Maps újabb tévedése ugyanis komoly feszültséget okozott Emden és a határ túloldalán lévő Delfzijl lakosai között. Előbbiek a Google áldozatainak érzik magukat és közel egy éve próbálják meg visszakapni virtuálisan a város kikötőjét. A világhálón elérhető Google Maps térkép szerint a német-holland határ jelenleg az Ems folyó közepén húzódik. Ezzel a hollandok egyetértenek, de a németek egy 15. századi dokumentumra hivatkoznak, amely alapján az egész torkolat az övék.

Eduard Dinkela, Emden város szóvivője az egész ügyet rendkívül szerencsétlennek nevezte. A helyzet meglehetősen mulatságos, hiszen ha egy holland rendőr a virtuális térkép alapján tájékozódik, akkor megbüntetheti a vízbe beugró embereket, sőt a kikötő kellős közepén található Nesserland-zsilipnél dolgozók is holland területén lennének.


Emden városának képviselői egy esztendővel ezelőtt keresték meg először a Google-t, de a próbálkozásuk nem járt sikerrel. "Semmilyen reakciót sem kaptunk. A Google az internet egyik legnagyobb kommunikációs platformja, de ha valakinek problémája van, akkor nem kap semmilyen választ" - közölte Dinkela. A helyiek így most Alsó-Szászország vezetőitől várnak segítséget.

A Google képviselői később azt hangsúlyozták, hogy a határadatoknál számos információt figyelembe vettek, így például a helyi térképészeti cégek információit és más forrásokat. Stefan Keuchel, a társaság szóvivője elmondta, hogy keményen dolgoznak azon, hogy gondosan és objektíven jelentessék meg a partnereiktől kapott adatokat, s hogy korrigálják a potenciális hibákat. De természetesen bármikor készek bármely kérdésről egyeztetni, akár a kormányokkal, akár más szervezetetekkel. Ugyanígy fognak eljárni az emdeni esetben is, amit átfogóan meg fognak vizsgálni. Mindenesetre a helyzet eldurvulásától nem kell tartani, a hollandok és a németek ugyanis úgy vélik: az Ems torkolatáról és annak megőrzéséről közösen kell gondoskodniuk.

Az amerikai óriáscég nem először kerül ilyen helyzetbe, hiszen a Google Maps miatt először egy japán-kínai határvitába csöppent, majd Nicaragua és Costa Rica között tört ki kisebb balhé. De akadtak hasonló konfliktusok Tádzsikisztán és Kirgizisztán, Etiópia és Szomália, Brazília, Uruguay és Argentína, valamint Kambodzsa és Thaiföld között is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Murder3 #7
    Ilyen bakik maitt azért szoktak komoyl konfliktusok is kialakulni.
    bár elhet nem ezt vallanád ha mondjuk magyar/sloovák határvita lenne és mondjuk pont az érintett faluba laknál....
  • Rotyoka #6
    Most őszintén ez kit érdekel?

    Baki azt ennyi
  • opeca #5
    Jól van hát ilyen német-alföldi parasztoktól mit lehet elvárni? Google-nak szó nélkül hisz...gratulálok.
  • zola2000 #4
    Na még a google miatt fog kitörni a 3. világháború
  • MsUser #3
    Fel fogják festeni a vízre is fekete sárga megkülönböztető csíkkal!
    Majd Google ország határai milyen pontosak lesznek?
  • B0nFire #2
    Hehe! A Gúgli még nem ismeri a németek precizitás-mániáját. Ha kell, kimérik centivel a határt és abból nem engednek.
  • mstummer #1
    Csak nehogy a terroristák kezébe jusson.