MTI

Netezők buktatták le a nagy lábon élő kínai vezetőt

Az interneten kezdték bírálni hatalmas éttermi költekezései miatt a kínai dohányértékesítési felügyelet egy helyi vezetőjét Dél-Kínában, végül a korrupciós vádak miatt a férfit fel is mentették hivatalából.

A hír bejárta Kínát: egy állami tisztségviselő 130 ezer jüanos, vagyis közel 4 millió forintos napi éttermi számlát hagyott maga után. Ez vezette aztán nyomra a hivatalos szerveket, és vizsgálódásuk során megállapították azt is, hogy a Kuangtung (Guangdong) tartományi Sanvej (Shanwei) város hivatalvezetője nemcsak nagy lábon élt, hanem két személyigazolványa volt, sőt származási helyét tekintve két helyen volt nyilvántartásba véve.

Kiderült, hogy az internetezők által megszellőztetett információk helyénvalók. Csen Ven-csu (Zhen Wenzhu) igazgató gyakran megfordult külföldön, és hatalmas summákat hagyott ott luxusétkezések után az éttermekben és szállodákban. Csen hivatala csupán tavaly márciusban kétmillió jüan értékű étkezési és ajándékvásárlási számlát gyűjtött össze. Volt köztük 80 ezer jüanos (2,5 millió forint) étkezés is. A városban többeknek szemet szúrt a látványos költekezés, és blogolni kezdtek róla, majd újságcikk is született a témában. A vizsgálat alaposnak tartotta a gyanút, és első lépésként az igazgatót felfüggesztették állásából.

"Ebből az esetből csak azért lett ügy, mert a netezők révén széles nyilvánosságot kapott, és a vizsgálat már elodázhatatlanná vált - húzta alá Gregory Jing-nien Csang (Yingnien Tsang) a dohányzásellenes munka szakértője Pekingben. - Általában kevés az esély arra, hogy a hasonló életmódot folytatók lebukjanak, pedig nincsenek kevesen."

Csang szerint a dohányzásellenes kampányokkal foglalkozók többek közt azért sem tudják eredménnyel felvenni a harcot a dohányiparban és - kereskedelemben érdekelt állami hivatalokkal és hivatalnokokkal, mert azok hatalmas pénzekkel, ennélfogva befolyással rendelkeznek. "Hiába szeretnének az aktivisták korrupt hivatalos emberek körmére nézni, bejelentéseik rendszerint intézkedés nélkül maradnak" - hangoztatta a szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #1
    Hát már a kommunizmusban is felütötte a fejét a csalás és a korrupció??? Hová lesz így a világ...