MTI

Nem tiltható be a netes kontaktlencse-árusítás

Az EU tagállamai nem tilthatják meg a kontaktlencse internetes forgalmazását - mondta ki csütörtöki ítéletében egy magyar ügy kapcsán a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

A magyar szabályozás értelmében a kontaktlencse forgalmazásához legalább 18 négyzetméter alapterületű szaküzlet vagy a műhelytől elkülönített helyiség szükséges. Ezen felül a kiszolgáláshoz megfelelő szakképesítésű személy vagy a kontaktlencsék területén képzett szemész szakorvos szükséges.

A Ker-Optika nevű magyar társaság kontaktlencséket forgalmaz internetes oldalán. A magyar egészségügyi hatóságok megtiltották számára e tevékenység folytatását, mivel Magyarországon e termékek interneten nem értékesíthetők. A Ker-Optika e tiltó határozatot bírósági úton megtámadta, és az ügyet elbíráló Baranya Megyei Bíróság azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy az uniós joggal ellentétes-e a magyar szabályozás.

A luxembourgi bíróság ítéletében megállapította: a tilalom megfosztja a más EU-tagállambeli gazdasági szereplőket is e termék forgalmazásának egy különösen hatékony módjától, így jelentős mértékben megnehezíti e szereplőknek a tagállam piacához való hozzáférését. Következésképpen a szabályozás az áruknak az Európai Unión belül történő szabad mozgása tekintetében akadályt képez.

A Bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a szükséges szakszolgáltatásokat a szemész szakorvosok szemészeti szaküzleten kívül is nyújthatják, a kontaktlencsék hosszú távú használata esetében szükséges kiegészítő információk és tanácsok pedig az értékesítő internetes oldalán található interaktív eszközök útján is megadhatók. Erre figyelemmel a kontaktlencsék interneten történő eladásának a tilalma nem tekinthető arányos intézkedésnek a közegészség védelme szempontjából - állapította meg az Európai Bíróság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stukov #1
    Vagy 2 hete rendeltem a feleségemnek kontaktlencsét. Online magyar áruházból.
    Gond nélkül megjött, és természetesen olcsóbb volt így, mintha lakóhelyünkön az optikusnál vettük volna.