Napi Online

Koszovó Indiával versenyez a számítástechnikában

Kelet-Közép-Európa ellenállhatatlan erővel vonzza a számítástechnikai vállalatok erőforrás-kihelyezés (outsourcing) formájában működő tevékenységeit.

Elsősorban a szoftverfejlesztéseiket helyezik ki a régióba, kihasználva a nyugat-európainál olcsóbb munkaerőt. A térség outsourcing-ágazata idén várhatóan 23 százalékkal, 3,7 milliárd euróra növeli árbevételét a 2009-eshez képest - derül ki a Central and Eastern European Outsourcing Association szakmai szövetség adataiból.

Néhány balkáni ország kivételével Bulgáriától Szlovákiáig minden régióbeli állam élvezi az erőforrás-kihelyezésből származó előnyöket, az iparág összesen 100 ezer embernek ad munkát a térségben. A Deutsche Bank például bizonyos szoftvereit Ukrajnában fejleszti, a Siemens Romániában működtet kutatási és fejlesztési központot, az SAP a budapesti Graphisoft Parkot választotta egyik bázisa helyszínéül.

Meglepőbb azonban ezeknél a példáknál, hogy a Szerbiából tavaly kivált Koszovó milyen népszerű a nyugati vállalatok körében. Az internet csak a balkáni háború lezárulta után, 1999-ben jutott el Európának erre a részére, a munkanélküliségi ráta pedig jelenleg is 40 százalék, ám sok jól képzett és munkára éhes fiatal várja, hogy foglalkoztassák a számítástechnikai vállalatok. Bérük havonta 500 euró, ami töredéke nyugat-európai kollégáik jövedelmének, ám több mint kétszerese a helyi átlagnak.

Egy holland cég menedzsere szerint ezzel a bérszinttel Indiával is versenyképes Koszovó, emellett Nyugat-Európával azonos időzónában van és Pristina, az ország fővárosa repülőgéppel néhány óra alatt elérhető bárhonnan a kontinensről. Mindebből fakadóan az egyetlen dolog, ami a régió és ezen belül Koszovó outsourcing-iparát is veszélyeztetheti, az a bérek emelkedése. Ez ronthatja ugyanis a térség versenyképességét Nyugat-Európával szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chriss745 #1
    Hat igen, elottunk vannak. Magyarorszag Kinaval versenyez, India nem tema nekunk. Ahol dolgoztam regen, ki akartunk szervezni valamit Indiaba, de rajott a management, hogy a csoro helyi magyar munkas kevesebbe kerul mint az indiai, Kinaval pedig egy szinten vagyunk.