SG.hu

A lengyel tech-cégek nőnek a leggyorsabban

A Deloitte immár 11. alkalommal hirdette meg "Technology Fast 50" versenyét, amely minden évben Közép-Európa ötven leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatát rangsorolja.

2010-ben a Fast 50 ranglistán szereplő vállalatok átlagos növekedési üteme 967 százalék volt, ami javulást jelent a 2009-es értékhez (933%) képest. A rangsorban tíz különböző ország képviselteti magát, az ötvenes listára idén 10 magyar vállalkozás került fel. A helyezettek között továbbra is a szoftveripari cégek vannak jelen a legnagyobb számban.

A Deloitte közép-európai Technology Fast 50 rangsorának 2010-es kiírásában ismételten a Netmedia, egy internetes portált üzemeltető lengyel vállalkozás szerezte meg az első helyet a maga 15 005 százalékos növekedési ütemével - a cég ezzel egymás után másodszor diadalmaskodott az összesített rangsorban, és zsinórban hetedszer fordult elő az, hogy egy lengyel cég hódította el az első helyet. A Rising Stars kategóriában egy internetes sportoldalt üzemeltető cseh vállalkozás, a LiveSport győzött, míg a technológiai nagyvállalatokat tömörítő Big 5 kategóriában az összesített Fast 50 rangsorban is az élen végző lengyel Netmedia bizonyult a legjobbnak.

Az idei rangsorban tíz országból szerepelnek vállalatok - Bulgária, Észtország, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia. 16 olyan vállalkozás van, amely elsőként 2010-ben került be a helyezettek közé. Míg az országok szintjén Lengyelország adta a legtöbb olyan vállalkozást, amely felkerült a Fast 50 ranglistára, addig Budapest volt az a város, ahol a legtöbb rangsorolt vállalat - összesen tíz - székhelye található; Budapest után Prága következett héttel, majd Varsó hattal.

A Fast 50 rangsorban szereplő cégek átlagosan 967 százalékos növekedést regisztráltak 2010-ben. Ez a rohamos fejlődés azért is különösen figyelemreméltó, mert a térségben a technológiai szektor különösen megszenvedte a válság hatásait az elmúlt évben. Ennek következtében - a Fast 50 ranglistához kapcsolódóan a cégvezetők körében lebonyolított tavalyi felmérés eredményei alapján - az iparágon belül számos vállalkozás volt kénytelen visszafogni a költekezést, az új munkaerő felvételét és a beruházásokat.

Ami a hazai cégeket illeti, Magyarországról összesen 10 vállalat ért el helyezést, megközelítve ezzel a magyarok tavalyi kiváló szereplését. A magyarok közül egyedüliként az internetes megoldások építésével és technológiával kapcsolatos tanácsadással foglalkozó Viala kft. került be Top10-be.

Az ötvenes rangsor első felében megtalálható még a hazai RacioNet Zrt, amelynek fő profilja a hardverbeszerzés és informatikai tanácsadás, továbbá a tartalomkezelő rendszerekkel, webes informatikai megoldásokkal foglalkozó Active Vision Kft is. Szintén a lista első felében foglal el pozíciót az AITIA Zrt., amely beszédfelismerő alkalmazások, szimulációs és telekommunikációs rendszerek fejlesztésével foglalkozik, de bekerült a legjobb hazai cégek közé a NET Média Zrt. médiavállalkozás is.

Az átlagos növekedési ütem tavalyhoz képest javult, ez pedig azt jelentheti, hogy térségünk technológiai vállalatainak sikerült leküzdeniük a válság hatásait. Az erőskezű vezetés és a világos jövőkép különösen nagy jelentőséggel bír ebben a válság utáni kritikus időszakban, miközben az ágazat fokozatosan kilábal a súlyos krízisből.

Ami a technológiai ágazaton belül az egyes iparágakat illeti, a szoftveripari cégek újra taroltak, és 2006 óta nem látott számban (29) voltak jelen az ötven leggyorsabban fejlődő cég között; őket követték az internetes vállalkozások (17 rangsorolt céggel), valamint a telekommunikáció/hálózatépítés és a számítógépek/perifériák területén működő vállalkozások (2-2 rangsorolt céggel). A hat leggyorsabban fejlődő vállalkozás közül négy ezúttal is az internetes vállalkozások közül került ki, ami azt jelzi, hogy hatalmas potenciál rejlik a technológiai szektor e szegmensében.

A rangsorolt vállalatok vezetői körében lebonyolított felmérés idei eredményei arról tanúskodnak, hogy a technológiai iparban működő cégeknek és azok vezetőinek számos olyan kihívással kell szembenézniük, amelyek az elmúlt években még nem jelentkeztek. Általános vélekedés, hogy a jó munkaerő a növekedés legfőbb mozgatórugója. Ennek megfelelően a cégvezetők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az alkalmazottak képességeinek fejlesztésére, ami egy válaszlépés lehet arra, hogy a piacon hiánycikknek számít a szakképzett munkaerő. A vezetők számára jelenleg a legnagyobb kihívást a vezetőképzés és a feladatok delegálása jelenti, ami egy újabb jele annak, hogy a technológiai ágazatban érdekelt cégvezetők minden erejükkel azon vannak, hogy hosszú távon is biztosítsák cégük jövőjét.

A felmérés során az is kiderült, hogy a megkérdezettek 81 százaléka meg van győződve arról, vagy bízik abban, hogy az elkövetkezendő egy évben növekedés lesz tapasztalható; arra is fény derült továbbá, hogy a válaszadók többsége 11 és 50 százalék közötti növekedésre számít 2010 során.

Ahhoz, hogy egy társaság felkerülhessen az összesített Fast 50 ranglistára, számos feltételnek meg kell felelnie. 2005 és 2009 között minden évben legalább 50 000 eurós éves árbevételt kellett produkálnia, székhelyének valamely közép-európai országban kell lennie, saját fejlesztésű technológiát kell alkalmaznia, vagy jelentős összegeket kell költenie kutatás-fejlesztési tevékenységre, továbbá tulajdonosi szerkezetében nem szerepelhetnek stratégiai jelentőségű vállalatok többségi tulajdonban lévő leányvállalatai. A győztesek kihirdetése a 2005 és 2009 közötti ötéves időszakban elért százalékos árbevétel-növekedési ütem alapján történik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #2
    höhöhö :D
  • Kabos Dezső #1
    Erről a cikkről az a régi KGST korszakbeli vicc jutott az eszembe, hogy miért nem jutott ki a szovjet mikroelektronika a világpiacra?

    Hát azért, mert nem fért ki a gyárkapun...