Napi Online

Sokan óvakodnak az IT-eszközök kiszervezésétől

Az informatikai erőforrás-kihelyezés tyúklépésben, de folyamatosan bővülő piacának kínálati szereplői számos nehézségre számíthatnak az új ügyfelek megszerzése terén.

A döntéshozók többsége elutasító, ami a potenciális klientúra további meggyőzését teszi szükségessé. A hazai IT-vezetők nagyobbik része a házon belüli megvalósítást tekinti prioritásnak. Ez egyfelől a területet illető tájékozottságbeli hiányosságokra, a kiszervezéssel kapcsolatos félelmekre, a kockázatok kerülésére, másfelől a saját pozíció védelmére és nem mellékesen a házon belül tartott folyamatok költségének mérésére irányuló egzakt metrikák hiányára vezethető vissza. A megkérdezett döntéshozók többségénél nincs meg az egyes it-folyamatok kiszervezésére irányuló motiváció - világítanak rá a BellResearch kutatási eredményei.

Az informatikai döntéshozók többsége nem érzi, hogy bármiféle nehézséget okozna számára az IT-fejlesztések prioritásainak felállítása, a beruházások költséghatékony megvalósítása vagy a rendszerek üzemeltetése. Bár a jelenleginél jóval több vállalat számára jelenthetne reális alternatívát az IT-outsourcing, de az igény és a motiváció hiánya, találkozva a többek között kulturális okokra visszavezethető idegenkedéssel, erőteljesen korlátozza a terület növekedési potenciálját.

Kisebb mértékben ugyan, de a terjedés gátját jelenti az információ hiánya is: a tíznél több alkalmazottat foglalkoztató cégek válaszadóinak kevesebb mint fele tudja pontosan, mit jelent az IT-outsourcing, további 26 százaléknak hiányosak az ismeretei, közel harmaduk pedig még csak nem is hallott erről a lehetőségről - mutatnak rá a BellResearch elemzői, akik szerint szembetűnő a bizonytalanok igen magas aránya, valamint az, hogy a véleményt alkotók többsége inkább negatív attitűdöt táplált a kiszervezéssel kapcsolatban, megkérdőjelezve annak valós hozadékát.

Mindez természetesen pozícióféltéssel is magyarázható: különösen a nagyobb cégeknél az IT-vezető nem érzi külső szolgáltatókkal helyettesíthetőnek az általa vezetett osztályt még akkor sem, ha a valós helyzet ezt éppenséggel indokolttá tenné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #11
    És persze az sem mindegy, hogy milyen minőségben történik a kiszervezés, mert léteznek szemét minőségű IT cégek is (általában jó marketing dumával).
  • BlackRose #10
    Mondjuk nekem a Barclays Capitalal van tapasztalatop ami a bankokat illeti (nem Magyarországon) és ott pl. a fejlesztések nagyon is jól működnek. Ezenkívül dolgoztam éppen egy kiszervezett csapatban kockázat kezelő (Risk Managament) szoftver fejlesztésen is és ott sem voltak nem IT-s vezetők...

    Nem mondom, hogy nincs hülyeség a világban, de ezért nem a kiszervezés a bűnös.
  • mrzed001 #9
    GIGALOL

    Hol élsz ember?
    Mutass nekem olyan multit-bankot, ahol a fejlesztési osztályt egy tényleges fejlesztő vezeti ? (nem az írtam már 5 sort basicben gügye, hanem szakember aki aktívan kódol és követi az újításokat)

    Az az általános felfogás, hogy menáger kell a fejlesztők fölé, az majd szépen megvezeti őket. Épp itt az sg-n volt olyan cikk, hogy az IT túl fontos ahhoz, hogy vezetését IT-sokra bízzák ...

    Ráadásul, míg a fejlesztő el tudja végezni a főnöket munkáját, az az övét nem ... és hát valakinek el kell végezni azt a munkát ... tehát marad a fejlesztő mint fejlesztő, vezetője meg az, aki nem ért hozzá.

    És én is láttam nyugati (német) példát, és alaposan dokumentálva is volt minden ... ami több mint egy CD-nyi anyag volt, nagyrészt wordben, tehát kb SENKI sem tudta pontosan mi hogy van (mi, mivel milyen kapcsolatban ...).
    Akkora hátratett kézzel végrehajtott pofáraesést rég nem láttam ...


  • BlackRose #8
    A hangsúlyt én a "hozzá nem értő vezetőkre", tenném... őket nem meggyőzni kell hanem mgszabadúlni tőlük... és akkor nem lesz szükség fejlesztői szupermenekre... és a fejlesztőknek is lesz életük, nem csak munkájuk amelyet éppen az ilyen "vezetők" miatt rühelnek, és a munkájukat több helyen értékesíthetnék nem 50-60%-al nagyobb pénzért hanem lehet, hogy akár 500-600%-al nagyobbért is. Én is láttam már sok mindent, itt is és nyugaton is, és tudod érdekes de ott sokkal kevesebben félnek a kiszervezéstől és sokszor ritkább eset, hogy nem működik, egyszerűen azért mert ritkábban vannak "hozzá nem értő vezetők"... gondolom, a verseny azért még sem elhanyagolható dolog :)
  • mrzed001 #7
    LOOOL :D

    Igen, ilyen marketingrizsával szokták áltatni a hozzá nem értő vezetőket ... aztán fél-1 év után +50-60%-os gázsival kell visszakönyörögni a fejlesztőket ... mert vitték magukkal a 10 éves tudást, ami nélkül megáll az élet.

    Tudod, én nem csak nyomom a rizsát, én már láttam is ilyet ...

  • BlackRose #6
    Ha pedig "superspecifikus" az üzlet és "nem lehet" hatékonyan kiszervezni... akkor 99% esetében szart sem érő managerek és primitív munkafolyamatok miatt van az. Ilyen esetben a megoldást más irányban kell keresni és a kiszervezés által jelenkező hátrányok nem a problémák forrása hanem a problémák tünetei... Don't kill the messenger!
  • BlackRose #5
    És amikor a boltba kezdtük venni a kaját, olyan know-how veszett el a házból mint a disznóölés, kolbásztöltés stb... amikor a cipőt is venni kezdtük akkor elment a "cipőcsinálás" know-how-ja és persze amikor ruhát vettünk akkor a dédnagymama horgolás know-how-ja ment ki az ablakon.

    Ideje lenne felfogni, hogy a fejlődés és a produktivitás növekedés a munkamegosztás, és a kiszervezés éépen az magasabb hatékonyságú munkamegosztás, amikor az adott know-how rendelkezésünkre áll a piacon egy kis pénzért cserébe, sokkal hatékonyabban és sokkal olcsobban mint amikor mindent magunk akarunk csinálni (egyébként sokkal bnagyobb hibákkal és ezerszeres redundanciával - minden cégben 10 ember ugyanazt a szart csinálja, ahelyett, hogy specializált cégek 1000 helyre szállítanák a megoldásaikat).

    Grow your business NOT your (IT) infrastructure!!!
  • BlackRose #4
    Általában minden nap töltök legalább fél órát az utcán... ami a munkát illeti, ott meg azért vagyok, hogy megoldjak valami problémát és már mentem is, fizetnek én dolgozok és itt vége minden féle romantikának. Na profi vagy akkor nem törödsz az ilyen baromságokkal, az elmúlt 10 évben 7 cégnél fordultam meg és minden esetben saját magam döntöttem, úgy, hogy tovább megyek. Egyébként már általában egyidőben több jövedelemforrás bebiztosítása az igazán felelős lépés (ami persze elég komoly folyamatos képzést követel), az aki egy cégbe jár dolgozni és azt, hiszi, hogy valami speciális jogok illetik ezért az szerintem nem is a 18. hanem inkáb a 13. században hagyta az eszét.
  • mrzed001 #3
    Ráadásul az IT outsource egy cégnek-banknak többszörösen káros, mivel iszonyat knowhowt veszít ...
    És pl nem csak fejlesztés terén (ha az kerül kiszervezésre), hanem mivel gyakran épp a fejlesztő aki leginkább átlátja az üzleti folyamatokat, így az üzlet terén is óriási a tudásvesztés/visszaesés/belassulás.
    Tudom, láttam :)
  • lamer the true #2
    Hát, ha majd te kerülsz az utcára valami kiszervezés miatt, nem így fogod látni.