Napi Online

Gyorsan bővül a szlovák IT-szektor

Jövőre több száz embert vesznek fel a Szlovákiában működő informatikai vállalatok - állítja a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap.

A Hewlett-Packard, a Dell, a Soitron és az Accenture bővíti kapacitásait, döntően Pozsonyban. A kassai terjeszkedést fontoló IBM középtávon akár 3000 szakembert is felvehet, a Deutsche Telekom pedig egy ötszáz fős szolgáltató bázis létrehozását tervezi a térségben - ezért a beruházásért Magyarország és Szlovákia versenyez.

"Terveink szerint a közeljövőben további kétszáz alkalmazottat veszünk fel" - nyilatkozta Daniel Matuska, a HP szlovákiai képviselője. A cég az interneten jelenleg száz betöltetlen állásra keres jelentkezőket. A következő tíz hónapban több mint száz új munkatársra lesz szükségünk, a bővítés mértéke azonban attól is függ, hogy a helyi piac képes lesz-e megfelelő képesítésű munkatársakat kínálni - mondta Marek Greso, az Accenture kommunikációs igazgatója.

"Havonta átlag húsz állást teremtünk, ez az ütem az elkövetkező időszakban is fennmarad" - közölte Silvia Jeleníková, a pozsonyi Dell Európai Kereskedelmi Központjának hr-menedzsere. Az amerikai cég 2002-ben telepedett le a szlovák fővárosban, ahol 2007-ben létrehozta Európai Kereskedelmi Központját. Így jelenleg 1500 főt foglalkoztat Szlovákiában. A kínai Lenovo is Pozsonyba telepítette közép-európai központját, amely 630 főt foglalkoztat.

Az év első nyolc hónapjának átlagában informatikai ágazatban az átlagbér 1542 euró volt, ami 2009 hasonló időszakához viszonyítva 7,2 százalékos reálbér-növekedést jelent. Ez Szlovákiában kiemelkedően jónak mondható - az iparban alkalmazottak átlagfizetése 774 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Teppik Amon #1
    Szlovákok jól nyomják :o
    Fehérváron vagyunk vagy 1300-an (10 év után)