Kruza Richárd

Mi történik a hátunk mögött?

A művészet nevében harmadik szemet, vagyis egy videokamerát helyeztetett fejének hátsó részére a New Yorki egyetem egyik professzora. Egy évig követheti a világ a háta mögötti eseményeket.

"The 3rd I" (a harmadik szem) - így nevezte el kissé meghökkentő projektjét Wafaa Bilal a New Yorki Egyetem iraki származású professzora. Bilal annyira komolyan gondolta a dolgot, hogy sebészeti úton fejére rögzítette azt a vízálló kamerát, mely éjjel-nappal működni fog. Hogy is juthatott ilyesmi Bilal eszébe? Tény ugyanis, hogy aki ilyet tesz, az meg fogja osztani az emberek véleményét. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy valamiféle tisztán beteges dologról van szó, érdemes figyelembevenni hogy a dolognak ideológiája is van. Bilal saját elmondása szerint, aki már egész sor furcsaságot csinált életében, a művészet nevében teszi mindezt. Egyik célja, hogy felfedezze és feszegesse a társadalom korlátait.


Hátrafelé senki nem lát, aminek következményeképpen mindennapi fizikai közelségben vagyunk olyan eseményekkel, melyekről nem tudunk, ezt tartja Bilal érdemesnek a megfigyelésre, tanulmányozásra. Az ötlet egyik fontos pillére, hogy a kamera folyamatosan működni fog, tehát éjszaka is, amikor Bilal alszik és a kamera a párnáját "látja". Innentől fogva pedig ehhez az egészhez mindenki hozzácsatolhatja saját felfogását, és akit érdekel, nyomon kísérheti a Bilal háta mögötti eseményeket. Ugyanis amíg a projekt tart - tehát egy éven keresztül, december 15-i kezdettel - meg lesz osztva az adás egy weboldalon.




A "The 3rd I" egyébként egy komplex művészeti projekt része, mely december 15-én kerül bemutatásra a katari Arab Modern Művészetek Múzeumában, Bilal további 22 kortárs alkotásával együtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #19
    Ennél olcsobban meguszta volna ha visszapillantos baseball sapkát vett volna fel
  • JaSoN HuNTeR #18
    ez nagyon béna. Csak képeket látok... és semmi érdekes nincs benne!
  • Rotcsa #17
    Gyerekek... a lényeg szerintem a következő:
    Professzorunk unja azt, hogy állandóan figyelnie kell a puskázó vizsgázókat és tele a töke azzal, hogy akkor veszik elő a lapot, amikor háttal áll nekik és nem látja. Mos majd minden fősulis be lesz parázva és eszébe sem fog jutni, hogy puskázzon.
  • pasi29uk #16
    Bölcsészek...
    Professzori rangja is lenne????
  • mrlujoak #15
    Milyen buli lenne már, ha kreált volna egy plexire kivetítő projektort, ami a szeme elé tett (átlátszó szemüveg/plexi védőszemüveg...) felületre kivetíti, amit vesz a kamerája.
    Akkor a vetített képen keresztül előre látna, ha ráfókuszál a szemével a plexi felületére, akkor meg látna hátra...

  • HuMarci #14
    idióta
  • Zoliz #13
    OK, hogy néhány zseni őrült, de nem minden őrült művész...
    Ez az ember egyszerűen nem utcára való, de még a netre sem.
  • tttttom #12
    Szerintem 4ebben semmi művészet nincs...Ez egy baromság. :D
  • jaspercry #11
    miért pont a fejére,ha már ennyire" beteg" "kukacára mit akszt?
    ez nem művészet,ez egy agyrém beteges,stb....
    Mert ha már lenne valmi igazi haszna,akkor megérteném,fogyatékosság vagy ilyesmi,ettől miért lesz tőbb valaki?
  • hangulati #10
    csak meg ne rantsa azt a vezeteket, mert leszakad a koponyaja hatso fele. ha azt a harom szegecset elnezem, lehet, hogy tenyleg... az oras tolomero meg a legnagyobb. ennel azert egy szabocenti jelen esetben hasznalhatobb lenne. egy biztos: ezzel a cuccal nem ul repulore a ficko. ha csak nem a moldovai csempeszsztori a gipsszel... az milyen lenne. azert eredeti. meg jopofa.