Kruza Richárd

Apró multifunkciós videokamerát adott ki a Sony

A mára általánosan elterjedt, fényképezőgépekbe integrált videofelvételi lehetőség rosszat tett a videokamerák piacának, ugyanis a szegmens eladásai évek óta csökkennek. A Sony viszont legújabb amatőr videokamerájának, a HDR-TG7VE-nek akkora jelentőséget tulajdonít, hogy megjelenésének külön sajtótájékoztatót szentelt, amelyen mi is ott jártunk.

A kapott információkból próbáljuk megfej­teni, mi is az amitől manap­ság külön­legesnek szá­mít egy új szóra­koz­tató­elektronikai termék. Nagyítóval kell ugyanis keresni olyan technikai para­mé­tert vagy szem­pontot, amit a régi típusú készü­lé­kek fényé­ben mi­nő­­ség szem­pont­­já­ból túl lehet szár­nyalni. Olyan terüle­teken, mint pél­dául a fény­ké­pezés vagy a hang­rögzítés/repro­dukálás, a szigorúan vett minő­ség már hosszú évekkel ezelőtt elért egy olyan szintet, amit a fej­lődő új tech­nikák folya­matosan pró­bálnak megkö­zelíteni - egyes szempontokból nézve sikertelenül.

Maga a digitalizálás valóban nagyon nagy előnyökkel szolgál, azonban szinte kizárólag a praktikum, a használhatóság szempontjából. Az elérhető árú, hatalmas kapacitású adathordozók, elképesztő sebességű számítógépek, és természetesen az internet a mindennapi munka és hobbitevékenységek területén sok változást hozott. Eközben a régi, analóg eszközök elkopnak, nehezebben szervízelhetők, ráadásul a folyamatos propagandának köszönhetően elavult vacakoknak vannak titulálva, amelyek helyett végre itt van az új.

Az elérhető kép- és hangminőség már néhány évtizeddel előtt is olyan szinten volt, amit sokan visszasírnak. Sokan ma is még a régi hangtechnikai berendezéseket használják, vagy analóg felszereléssel fotóznak, celluloidra filmeznek. Valódi reneszánsza van a régi eszközöknek; jellemző például, hogy nálunk fejlettebb országokban a teljesen analóg professzionális hangstúdiók óradíja a legmagasabb, mivel köztudott hogy ilyen körülmények között lehet a legjobb hangminőséget produkálni. A képalkotás területén hasonló a helyzet, annak ellenére, hogy a digitalizálással a szemet könnyebb becsapni, mint a fület - utóbbi könnyebben beazonosítja a digitalizált hangot.

De térjünk vissza az új Sony termékhez, ugyanis az amatőr kamerák vonatkozásában van egy olyan paraméter, ami "valódi" fejlődésen megy keresztül: a felbontás. Full HD minőségben képes ugyanis felvételt készíteni a Sony új gépe. Természetesen mivel nem ez az egyetlen ilyen típus a piacon, ez a tény önmagában még kevés lenne ahhoz, hogy bárki felkapja a fejét, ezért a sajtótájékoztatón egyrészt óvatosan elhangzott, miszerint ez a típus a világ legkisebb full HD minőségű kamkordere. Azért csak óvatosan, mert egyébként reális esély van arra, hogy éppen ebben a percben ad ki valamelyik gyártó egy fél milliméterrel kisebb, hasonló gépet - ezzel "hatalmasat" lépve a fejlődés útján.

A Sony HDR-TG7VE tehát nagyon kicsi, full HD minőségű, igényes titán ötvözet házba van foglalva, és amellett hogy videokamera, egyben egy 4 megapixeles fényképezőgép is. Ráadásul van benne GPS, tehát az elkészített videofelvételek és fotók elkészítési helye pontosan meghatározható. Flashmemórás, tehát nem DVD-re vagy merevlemezre menti az anyagot. 16 GB memóriával van felszerelve, ami Memory Stick Duóval további 16 GB-tal növelhető, így LP (HD) módban összesen 12,5 óra anyagot képes rögzíteni. Alapvetően fontos tudni továbbá azt is, hogy a gép 250 ezer forintba kerül kis hazánkban, és külföldön sem éppen olcsó.

Az nem kétséges, hogy öröm kézbe fogni, rácsodálkozni. Könnyen övre helyezhető. Bekapcsolás után szinte azonnal lehet felvételt készíteni vagy fotózni vele mert nagyon gyors. A gépen belül a különféle szerkesztési funkciók egész sora található. Az előadáson érvként elhangzott, miszerint azért szomorú a videofelvevős fényképezőgépek miatti kamkorder eladások csökkenése, mert a minőség így lényegesen roszabb, hiszen egy fényképezőgép és egy videokamera optikája és érzékelője teljesen másképpen van a célnak megfelelően kialakítva. A két alkalmazás nem kompatibilis egymással. Ezért, ha valaki videózni akar, jobban jár egy videokamerával, és persze legfőképpen az új HDR-TG7VE-vel.

Az elhangzott érv tehát maga a kritikus pont: a minőség. Full HD - ez igaz, ezt demonstrálandó egy HDR-TG7VE-vel készített filmet is megszemlélhettünk. Ugyan amatőr szinten szép volt a felvétel, azonban profinak nem volt nevezhető. A kis optikának és egyebeknek köszönhetően a képen láthatóan megjelentek a tipikus problémák, amiket most itt nem részletezünk. HD-képernyőhöz tehát jól illeszkedik a kis gép, de csak amatőr céloknak felel meg.

Van tehát egy negyedmillió forintba kerülő, gyögyörű, picike, flashmemóriás full HD-gép, mely egyszerre videokamera, fényképezőgép és GPS. Egy újabb készülék, amely legfőképpen a kis mérettel, valamint több funkció kombinációjával kíván újdonság lenni. Olyannyira, hogy a gyártó külön sajtóeseményt szentelt megjelenésének. A vételár fényében azonban mégsem tűnik világrengető terméknek és a technikai fejlődés egyik mérföldkövének. A nagyközönség ugyanis nagy valószínűséggel könnyebben költ el kevesebb pénzt egy minőségi kiskompaktra, és egy olcsóbb, de szintén jó videokamerára - jogosan, mert funkcionális szempontból valószínűleg nem jár rosszabbul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #16
    Hát szerintem azon röhögött, hogy 32GB foglalat. Mivel kártyát egyáltalán nem adnak hozzá, így maximum SDHC foglalat lehet GB nélkül. Ráadásként a Samsunghoz odaírták hogy 8GB, de mivel ott is SDHC foglalat van amibe bele tudsz rakni 32GB-ost is, így ez megint egy kicsit LOL. Jó kínai módra a 0GB-ot előnyként tüntetik fel a 8GB-al szemben. Apró kicsi csúsztatás ami a jó kis kínai cuccoknál szinte mindig fellelhető.
  • Inquisitor #15
    Miért is? Ez úgy hangzott mint ha nem lenne még 32GB SDHC kártya, pedig de.
  • narumon #14
    Sőt jobban megnézve nagyobb összegben fogadnék, hogy még azt a 200$ körüli árat sem éri meg amennyiért az ebayen adják.
  • narumon #13
    Próbáltad már vagy csak úgy mondod? Nem vennék rá mérget, hogy bármire is jó, kiindulva mondjuk a kínai 10Mpixeles extraszuper fényképezőkből. (Ami max egy telefonnal veszi fel a versenyt)
  • gosub #12
    A belinkelt video egy fos! A minősége lehúznivalóan szar! És nem csak a kép, hanem a tartalom is. Bármelyik videórögzítős fényképezőgép lepipálja! (Persze tudom én hogy szándékosan tömörítették le, de minek???) Mintha a milka reklámként kutyagumit osztogatna, abból döntsd el milyen a csoki.
  • Lateralus #11
    32GB-os...SDHC foglalat!
    (Felröhögtem)

    Párja sincs, annyira előremutató.
  • Möci #10
    Lehet, hogy lenyomja a samsungot az általad belinkelt cucc, de a cikkben a sony-ról volt szó.
  • Möci #9
    se printelni, se faxolni nem tud...
  • roliika #8
    Occo pici kínai és lenyomja a Samsungot mint a szart.
  • duke #7
    Ja es a szines lezer nyomtatot is kihagytak belole a barmok,illetve meg projektor sincs benne,hogy ezek milyen hulyek.