Alex

Robbanásszerűen nő az akciókamerák piaca

Egyre nagyobb a sisakra vagy autóba helyezhető olcsó videókamerák iránti érdeklődés, melyek a technológia fejlődésével egyre jobb képet rögzítenek.

A sportoláshoz, búvárkodáshoz, túrázáshoz, vagy egyszerűen biztonsági szempontok miatt vásárolt olcsók eszközök mérete folyamatosan csökken, és eközben képminőségük látványosan javul. Utóbbi szempont persze eddig sem volt ezen a területen kiemelt tényező, minden vásárló tisztában volt az általában nagy sebességű mozgás miatt kötendő kompromisszumokkal, ezért sokkal inkább a rögzített tartalom izgalma vitte el a hátán a területet. Ezeknél a néző teljesen az operatőr - például egy sziklafalról leugró hódeszkás vagy egy motoros kaszkadőr - helyében érezheti magát.


Ezek a 300 dolláros eszközök 8 megapixeles fotót vagy Full HD videót tudnak rögzíteni hanggal együtt, memóriájuk 8 GB

Az elektronikus szemtanú jelenléte a profiknál régóta jelen van, gondoljunk csak az amerikai rendőrautókban lévő rögzítőberendezésekre, de a Pivothead vállalat fejlesztése szintlépést jelent: ők a járőröző rendőrök napszemüvegét turbózták fel vele. Termékük képes nagyfelbontásban rögzíteni a vezető arcát és tárolja a beszélgetést is, így már nem szükséges a rendőrnek tanúskodnia a bíróság előtt, hogy a gyanúsított például ittas volt, elég lejátszani a felvett anyagot. A hivatásosok az élet számos más területén örömmel csaptak le rájuk, például a strandokon lévő úszómesterek, az orvosok, a biztonsági felügyelők, de még az edzőknek is hasznos egyes események visszanézésére.

Van, ahol szükségtelen a folyamatos videófelvétel, például hosszabb túrák dokumentálására, hiszen a 30 képkocka/másodperc felvételi sebesség pár óra alatt leszívja az akkumulátort és megtelíti a memóriát. Emiatt készült például a TLC200, mely másodperceként csak egyszer exponál, így is megfelel egy többnapos bicajtúra céljaira, de időjárásálló háza miatt kirakható a kertbe fotózni a virágok növekedését, a Hold változásait vagy akár a tömeg mozgását az utcán.


A Brinno termékeivel a lassú folyamatokat bemutató time-lapse videók készíthetők

Egy másik fejlesztési irány a körkörösen rögzíteni képes kamerák területe - ilyeneket alkalmaznak például az ingatlanügynökök portfóliójuknál. A potenciális vásárlónak elég csak a gépe elé ülnie, és máris 360 fokban megtekintheti leendő otthonát, egerével irányítva a nézőpontot kukkanthat be minden sarokba. Ugyanezért szeretik a panorámakamerákat a hadgyakorlatok megfigyelői: a sisakra szerelhető Geonaute 360 három lencséje minden tevékenységet rögzít. De a szórakoztatóipar is kedveli, például a církuszi műsoraival ismertté vált Cirque de Soleil csapata is használ ilyet.


Egy 360 fokos videófelvétel

A médiában sem vetik meg ezeket az eszközöket: a Liquid Image búvárszemüvegben lévő HD kamerájával a korábbiaknál elképzelhetetlenül olcsóbban készíthető tévében bemutatható film egy szigonyos halvadászatról. Tíz éve ehhez még bonyolult felszerelések és komoly kiszolgálószemélyzet kellett, ma pedig már néhány ember meg tudja oldani az egészet.

Persze hátrányai is vannak a mindenhol burjánzó kameráknak, a nagy vesztesek elsősorban a magánéletüket védeni próbáló emberek. A politikusok és a celebek könnyű célpontot jelentenek, főként mert a titkos rögzítés jogi háttere országonként nagyon eltérő, sok helyen közölni sem kell azt az alannyal. Ahogy az eszközök egyre olcsóbbak lesznek és a profi újságírók számára is elfogadható minőséget produkálnak, a szabályozás valószínűleg mindkét oldalról tesztelve lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)