MTI

A WikiLeaks "fontos bejelentést" tesz szombaton

Dacára a NATO figyelmeztetésének a WikiLeaks oknyomozó honlap azt ígérte, hogy "fontos bejelentést" tesz szombaton Európában.

Sajtóértesülések szerint a 2006-ban alapított, svéd székhelyű WikiLeaks az iraki háborúval kapcsolatos titkos dokumentumok ezreit szándékozik nyilvánosságra hozni. A honlap amúgy soha nem szokta előre bejelenteni, hogy milyen témában készül közzétenni titkos dokumentumokat. A Twitter honlapján pénteken közzétett rövid üzenetében a WikiLeaks most is csak annyit közölt, hogy Európában délelőtt tíz órakor tesz bejelentést. Mivel a helyszínt közelebbről nem jelölte meg, nem tudni azt sem, hogy melyik időzóna szerint nevezte meg a tíz órát. A tartalmat nézve sem adott kapaszkodót, csak a NATO-főtitkár és az amerikai védelmi minisztérium reagálásából valószínűsíthető, hogy a sajtóértesülések helytállóak, a dokumentumok az iraki háborúval lesznek kapcsolatosak

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken berlini sajtótájékoztatóján óva intette a honlapot az újabb titkos dokumentumok közzétételétől, hangsúlyozva, hogy az ilyen kiszivárogtatások "rendkívül sajnálatosak, és nagyon negatív biztonsági következményekkel járhatnak az érintett személyekre nézve". Hozzátette, hogy katonák és polgári személyek élete egyaránt veszélybe kerülhet. Mindazonáltal elismerte, hogy pontos információk hiányában egyelőre nem tud részletes véleményt mondani az újabb dokumentumok hatásáról.

Dave Lapan, a Pentagon szóvivője szintén arra figyelmeztetett, hogy a katonai titkokat tartalmazó dokumentumok veszélybe sodorhatják az amerikai csapatokat és a velük együttműködő irakiakat. Hozzátette, hogy nagy meglepetést senki ne várjon ezektől az iratoktól. Washington mindazonáltal arra kérte a sajtót, hogy "ne könnyítse meg" az iraki háborúról szóló dokumentumok kiszivárogtatását.

Mivel már napok óta köztudott, hogy a WikiLeaks újabb nagy dobásra készül, az amerikai védelmi tárca 120 fős csoportot állított fel az esetleges következmények értékelésére. A szakemberek 400 ezer olyan, az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumot azonosítottak, amelyeket a honlap nyilvánosságra hozhat. Ezek "katonai egységektől származó nyers hírszerző információk" - például a foglyokkal való bánásmódról, amerikai vezetők és iraki politikusok közötti beszélgetésekről, taktikai műveletekről -, de stratégiai elemzés vagy magas szintű hírszerzési információk nem kerülnek napvilágra.

A WikiLeaks az utóbbi hónapokban számtalan titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra az iraki és az afganisztáni háborúról, egyebek között azt állítva, hogy az Egyesült Államok által dollármilliárdokkal támogatott Pakisztán titokban támogatta a külföldi csapatok ellen harcoló tálib felkelőket Afganisztánban. A honlap alapítója, Julain Assange - aki korábban egyetemi tanárként fizikát tanított - abban határozta meg a célt, hogy "befedjék" a hivatalos tájékoztatás és a valóság közötti rést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #4
    Nem ezt hívják terrorizmusnak?
  • morden #3
    Egész jó arány, egy középkori hadúr is megirigyelné
  • sanyicks #2
    nemsemmi, iraki háború 109 ezer halott, ennek 60% civil...
  • morden #1
    Annak idején parázs vita alakult ki a bagdadi harci helikpoteres cikk kapcsán, ehhez egy kis adalék:
    "Új információ az is, hogy a hírhedt bagdadi incidensbe keveredett amerikai harci helikopter előzőleg a magukat már megadni akaró iraki lázadókat ölt meg."