MTI

Adományok hiányában ideiglenesen bezárt a Wikileaks

Adományok hiánya miatt ideiglenesen elérhetetlenné vált a Wikileaks nevű oldal, amely bizalmas politikai és gazdasági információkat terjeszt a feladók kilétét titokban tartva.

A wikileaks.org címen olvasható közlemény szerint az éves működési költségekre, beleértve az alkalmazottak fizetésére szolgáló 600 ezer dollárból (közel 117 millió forintból) mindössze 130 ezer dollárt folyt be a különböző adományokból. Az oldal üzemeltetői szerint a több százezer oldalt kitevő, leleplezésre alkalmas dokumentumok közzétételi költségei évi 200 ezer dollárra rúgnak, a többire a fizetések fedezésére lenne szükségük.

A névtelenséget ígérő Wikileaks létrehozói elsősorban politikai aktivistákra gondoltak, amikor megteremtették az oldalt. Céljuk az, hogy a másként gondolkodó embereket - köztük újságírókat - ne lehessen börtönbe küldeni azért, mert elektronikus levélben kényes témájú iratokat és értesüléseket továbbítanak. Az oldal elsősorban az elnyomó rezsimek elleni megnyilvánulásra szolgál, de használatát nem korlátozzák, bárki a világon kiteregetheti rajta kormányok vagy nagyvállatok szennyesét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!