Berta Sándor

A 3D-s tartalom hiánya miatt nem vesz senki 3D tévét

A gyártók és a filmstúdiók hiába akarják átcsábítani az embereket a 3D-s filmekhez, a vásárlók nem igazán fogékonyak az új technológiára. Az eddig piacra dobott 3D-s készülékek így többnyire a boltok raktáraiban porosodnak.

A DisplaySearch piackutató cég munkatársai megállapították, hogy az idén megjelent televízióknak már a 2 százaléka képes a 3D-s megjelenítésre, ez összesen 3,2 millió terméket jelent. Szinte minden nagyobb hipermarketben kapható már ilyen tévé, a vevők mégsem igazán foglalkoznak az új őrülettel, sokan közülük ha meg is vásárolják a drága televíziókat, a különleges szemüvegekre már nem tartanak igényt.

"Mindez nagyon lehangoló. Az lenne a jó, ha tévénként két 3D-s szemüveget adnának el. Ez az arány azonban jelenleg még az 1:1-et sem éri el. A hollywoodi őrület rossz irányba vezette a gyártókat. Merész dolog volt azt hinni, hogy a 3D-s élményt át lehet majd vinni az 5 méter magas filmvászonról egy 100 centiméteres képátlójú kijelzőre. Az alig elérhető 3D-s tartalmak okán a vásárlók többsége nem hajlandó további 500 dollárt kiadni. Az amerikai piacon a televíziógyártók kiemelkedően jó forgalomra számítottak, de jelenleg a túlzottan magas árak miatt senkit sem érdekelnek a 3D-s ajánlatok" - nyilatkozta Paul Gray, a DisplaySearch elemzője.


A legnagyobb probléma, hogy még az olyan kasszasikereknek számító műveknek, mint például az Avatár sem jelent meg a 3D-s DVD- vagy Blu-ray változata. Az elemző hozzátette: a gyártók 3D-s stratégiája az elmúlt hónapokban pont az Egyesült Államokban váltott ki paradox helyzetet. Az emberek még ha ki is adtak jelentős plusz pénzt, 1500-2000 dollárt egy 3D-s megjelenítésre alkalmas készülékért, de hiányoznak az 500 és 1500 dollár közötti árszegmensbe sorolt termékek. Ezt a kategóriát ugyanis teljesen elhanyagolták a cégek, éppen emiatt sok vevő inkább elállt a vásárlástól.

A piaci elemzők szerint a 3D-s technológia az otthonokban csak közép- vagy hosszú távon terjed majd el. A DisplaySearch előrejelzése optimista, kiadott anyaguk szerint 2014-re a 3D-s televíziók száma elérheti a 90 millió darabot. "Az ipar ragaszkodni fog a 3D-s megjelenítéshez, mivel a technológia integrálása a televíziók gyártási folyamatába nem jelentős költségtényező. Ahhoz azonban, hogy a 3D a lakószobákban is elterjedjen, a jelenleginél sokkal több tartalomra van szükség" - hangsúlyozta Gray.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • readswift #43
  akit érdekel kocsmába való 3d-s megoldás hogy több fröccsöt vegyen a paraszt, eldobható szemüveggel focinézés közben, keressen meg ;)
 • AgentKis #42
  Az senkinek nem jut eszébe, hogy erre még kisebb az igény, mint a BD-re? Nem kell a parasztnak, inkább fröccsöt vesz, ennyire egyszerű...
  Józsi barát 3d, hejszínelők 3d, hiradó 3d minek?
 • readswift #41
  pancser
 • fozerl #40
  Nem a folyamatra vagyok kíváncsi, hanem az eredményre bármennyire akarod mutogatni az agyonwikipédiázott agyadat!!! Szarabb és kész, ez volt a lényeg!!!! És nem neked írtam választ, esetleg azt nézd meg míg okoskodni próbálsz!!!
 • readswift #39
  hoppá régen még odaírták hogy mikrolencsés , mostmeg eltűnt az ipont siteról?
 • readswift #38
  Igen, "mikrolencse réteg", "microlens array". Ez szvsz gáz.

  Én inkább ebben bízom.
 • Rotcsa #37
  Nem tudok annyira angolul..:S
  De a videó az nagyon ott van....:D
  De akkor a kérdésem az, hogy az az iPont is ugyan ezt a technológiát alkalmazza?
 • readswift #36
  Még jó hogy én értek hozzá nem te :D

  Fejdisplay-el pl mi bajod ?
 • readswift #35
  Nem, a philips már bemutatta a sajátját ilyenből. Az a gáz, hogy az extra réteg miatt vagy nagyon durván esik a felbontás, vagy több pixel kell jusson minden képpontra mint most, tehát jöhet a 4K -s , 8K-s képernyő mögé. Ez egy viszolyogtató technika emiatt,és a képminősége meg rengeteg kívánnivalót hagy magaután , még a mozishoz képest is, ami NEM JÓ. Olvasd el.
 • viasz #34
  Szerintem ez az egész szemüveges 3D-TV úgy ahogy van, halott...
  Talán a szemüveg nélküli menni fog egyszer, de szerintem annak sincs nagy jövője.
  Ez a technológia maradjon csak a mozikban, ott lehet élvezni.