Berta Sándor

Speciális billentyűzet tábla PC-khez

A francia AlphaUi cég terméke egy olyan különleges billentyűzet, amely a tábla PC-k hátoldalán helyezhető el. A segédeszköz bármely 4-7 colos tábla PC-re vagy okostelefonra felszerelhető.

"Végeredményben egy univerzális billentyűzetről van szó, amelynek a segítségével a latin írásjeleket tetszőleges kombinációban adhatjuk meg és amelynél a jövőben akár a japán, az arab vagy a héber írásjeleket is alkalmazhatjuk majd" - nyilatkozta Patrice Jolly, az AlphaUi vezérigazgatója. A beviteli eszköz bétatesztelése jelenleg is zajlik. A termék használata elsőre furcsának és bonyolultnak tűnhet, de a felhasználók gyorsan megszokták a kezelését és kitapasztalják, hogy az egyes billentyűk lenyomása mely betűket, illetve számokat jeleníti meg készülékük képernyőjén.

Az AlphaUi tesztje szeptemberben indult, a tervek szerint az első változatok várhatóan 2011 második negyedévében fognak a boltok polcaira kerülni. A fejlesztés során a fő szempont az egyszerű és kényelmes használat biztosítása volt, így a felhasználók állva, ülve vagy akár fekve is könnyedén használhatják a beviteli eszközt.


Jolly úgy vélte, hogy az új megoldás ötvözi magában a virtuális billentyűzetek rugalmasságát és a hagyományos klaviatúrák alkalmazásának élményét. Mivel az egyes billentyűk a mellékelt szoftver segítségével szabadon programozhatók, így az emberek maguk dönthetik el, hogy melyik írásjelhez melyik billentyűt társítják. Az AlphaUi munkatársai szerint egy hét gyakorlás elegendő ahhoz, hogy bárki ugyanolyan gyorsan gépeljen a különleges hátoldali billentyűzettel, mint egy hagyományos klaviatúrával. Tapasztalt használók számára akár a percenkénti 250 billentyűleütéses sebesség is könnyen elérhető.

"A megjelentetett videón egy Androidot futtató tábla-PC-vel használjuk az eszközt" - jegyezte meg Jolly. A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy az USB- és a Bluetooth-portnak köszönhetően a termék a Windows, a Symbian és az iOS operációs rendszert futtató okostelefonokon és tábla-PC-kkel is kompatibilis. A jelenlegi modell csak a 7 colos vagy annál kisebb kijelzőjű tábla-PC-ket támogatja, de a fejlesztők már dolgoznak egy iPad-méretű változaton is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Mukodokepes, de csak akkor hasznalhato, ha a felhasznalo ket kezzel fogja a tablet-et. Hasonlo iranyitasa van jopar konzolnak is. Viszont mashogy nem hasznalhato, mert a gepet gepeles kozben a ket tenyer tartja, tehat ha valaki csak egyik kezebe akarja megfogni a keszuleket, akkor egyszerre lenyomja a fel billentyuzetet. Mindenesetre legalabb ergonomiailag odafigyeltek a kialakitasra. Egy dologra nem jo, ha egereszni kell vele, mert touchpad vagy trackpoint nelkul a kattintashoz eloszor le kell rakni az egeszet, mivel fel kezben nem foghato, hogy kozben a masikkal kattintson a kijelzon a felhasznalo.
  • jaspercry #3
  • redfish #2
    Nekem nem tetszik, nem vennék ilyet!...
  • mynameisbence #1
    Furcsa