SG.hu

Külön billentyűvel emelné ki MI-asszisztensét a Microsoft

A Microsoft 2023 folyamán mindvégig arra törekedett, hogy generatív MI-képességekkel bővítse szoftvereit, tavaly év végén a Copilot MI-asszisztensét kiterjesztette Windows 10-re is. A PC-k szoftveres átalakítására irányuló erőfeszítések elérték a hardvert is, mivel a Microsoft egy dedikált Copilot billentyűt rakna a PC billentyűzetekre, és ezzel először módosítja a Windows szabványos billentyűzetkiosztását azóta, hogy 1994-ben megjelent a Windows billentyű a vállalat Natural Keyboardján.

A Copilot billentyű várhatóan a Windows 10 és a Windows 11 rendszereken belül a Copilot generatív mesterséges intelligencia asszisztenst nyitja majd meg. A frissített Windows PC-ken, ahol a Copilot engedélyezve van, jelenleg a Windows + C billentyűkombinációval lehet ugyanezt megtenni. A Copilot engedélyezése nélküli PC-ken - beleértve a Microsoft-fiókkal nem rendelkező PC-ket is - a Copilot billentyű ehelyett a Windows Search funkciót nyitja meg. (A Windows billentyű lenyomása, majd a Start menübe történő közvetlen gépelés is aktiválja a Search funkciót).


A Microsoft gyakran támaszt bizonyos hardverkövetelményeket a nagyobb PC-gyártókkal szemben, akik az ő operációs rendszerükkel árusítják a gépeket. Közlésük szerint mindazonáltal a Copilot billentyű nem lesz kötelező az OEM PC-ken, de várhatóan "idővel" a Windows 11 billentyűzeteken az lesz. A cég bemutató videóján a Copilot billentyű a nyílbillentyűk és a jobb Alt gomb között látható, egy olyan helyen, ahol sok billentyűzet általában egy menügombot, egy jobb Ctrl billentyűt, egy másik Windows billentyűt vagy valami hasonlót helyez el. A pontos elhelyezés és a helyettesített billentyű a billentyűzet méretétől és elrendezésétől függően változhat.

Ha más nem is, ez a bejelentés azt jelzi, hogy a Microsoft mennyire szeretné, ha az emberek használnák a Copilotot és más generatív MI-termékeit. Rengeteg korábbi vállalati kezdeményezésnek - Bing, Edge, Cortana vagy a Microsoft Store, hogy csak néhányat említsünk - soha nem sikerült így beépülnie a hardverbe. A Windows 8 korszakában a Microsoft megkövetelte az OEM-gyártóktól, hogy az érintőképernyős készülékek kijelzőjének keretébe Windows-gombot építsenek, de ez a követelmény végül eltűnt. Idén minden bizonnyal még több mesterséges intelligencia funkciót is láthatunk majd a Microsofttól - Yusuf Medhi, a Microsoft marketingvezetője a mai bejelentésben "az MI PC évének" nevezte 2024-et.

Az olyan chipgyártók, mint az Intel, az AMD és a Qualcomm mind beépítenek legújabb lapkáikba neurális feldolgozóegységeket (NPU), és valószínűleg több frissítést fogunk látni a Windows alkalmazásokhoz és funkciókhoz, amelyek kihasználják ezt az új, készüléken belüli feldolgozási képességet. A pletykák azt is jelzik, hogy már idén megjelenhet a "Windows 12"; míg a Windows 11-be többnyire MI funkciókat helyeztek, egy új operációs rendszer a felhasználói felületbe és az alkalmazásokba mélyebben integrált MI-vel, valamint egyes funkciókhoz további hardverkövetelményekkel indulhat.

A Copilot billentyű ebben a hónapban, a Consumer Electronics Show-n megjelenő új PC-kben debütál majd. Az átdolgozott billentyűzetkiosztással rendelkező Surface eszközök "hamarosan" megjelennek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    MS nem tegnap kezdte ezeket a baromságokat, akinek nem tetszik használjon mást, ha elegen váltanának, akkor lenne motiváció a jobb minőségű szolgáltatásra.
  • end3 #2
    Inkább azt fejlesztenék le a szilicium-völgyi mamutok normálisan, hogy akinek nem tetszik az MI mindenek feletti integrációja, egyszer és mindenkorra kikapcsolhassa, végleg törölhesse a rendszeréből. (Mert miután az univerzum összes checkbox-os csúszókapcsolóját szürkére tettem fent a G-nél és a mobilon is. Kínomban még az értesítéseket is fullra kikapcsoltam, a MI-s google asszisztens bekapcsolására felhívó popup egyfolytában zaklat, naponta akár 10-20x is.) És az ellen egyébként semmi kifogásom nincs, hogy valamilyen felhős szolgáltatás MI-vel fontos célfeladatokat oldjon meg. Gyógyítás, fénykép korrekciók, stb. (De, MI-t csak így félig készen, nem rászabadítani az egész internetre.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2024.01.05. 15:47:05
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Super_R-en csak a logót cserélik meg.