MTI

A Microsoft letiltaná a netről a vírusos gépeket

A vírusfertőzött, más számítógépekre is veszélyt jelentő gépeket nem szabadna az internetre engedni - vetette fel a Microsoft rangidős biztonsági szakembere, aki a kibertérben is a közegészségügyben már jól bevált gyakorlatot alkalmazná.

Scott Charney, a Microsoft Trustworthy Computing Group kutatója a http://blogs.technet.com oldalon kifejtette: az emberekhez hasonlóan azok a számítógépek, amelyek nincsenek "beoltva" a többi gépre jelenthetnek veszélyt, ezért ezeket az eszközöket addig nem szabadna a világhálóra engedni, amíg nem szereznek megfelelő védelmet. A fizikai világban nemzetközi, országos, és helyi egészségügyi szervezetek folyamatosan követik és ellenőrzik a járványok vonulását, és ahol szükséges karanténnal állják útját a kórokozók további terjedésének - magyarázta a kutató, hozzátéve, hogy ennek alapján a virtuális világban is hasonló intézkedésekre van szükség.

Az interneten jelenleg a "botnetek" jelentik a legnagyobb veszélyt. A botnet olyan számítógépes hálózatot jelent, amelynek tagjai - fertőzött számítógépek - a tulajdonos tudta nélkül távolról érkező parancsoknak engedelmeskednek. A botnet nagyteljesítményű és mégis névtelenséget biztosító infrastruktúrát nyújt a kéretlen üzenetek küldőinek, akik a távolról vezérelt hálózat segítségével könnyen és gyorsan képesek törvénytelen tevékenységeiket folytatni.

Charney az ISSE 2010 nemzetközi informatikai biztonsági konferencián Berlinben terjesztette be javaslatát, amelyben kifejtette, hogy miden számítógépet "egészségügyi tanúsítvánnyal" kellene ellátni. A világhálóra csak tiszta számítógépek csatlakozhatnának, a problémás gépek pedig csak akkor érhetnék el a netet, ha egy megadott oldalról letöltik a kártékony szoftvereket és kémprogramokat eltávolító, illetve a hiányzó biztonsági frissítéseket tartalmazó javítócsomagokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #6
  • Kalman11 #5
    Miért van olyan érzésem, hogy ha tényleg megteszik, akkor szinte csak XP-ket fognak letiltani?
  • Razide #4
    Géptákolóként már én is egyre több gépre telepítek Linuxot. Egyre többen csak net/office/chat/filmnézés célokra használják a számítógépet, arra ez nagyon is megfelel, vírus meg nem fogja. Ha ehhez hozzájön, hogy a windózos gépeket feszt letiltják a netről vírusfertőzés miatt, akkor a maradék ellenállás is megszűnik a felhasználókban az opensource oprendszerekkel szemben.
  • mynameisbence #3
    Akk gyakorlatilag saját magukat tiltják ki a netről
  • Strandpapucs #2
    Egyetértek ! Tiltsuk be a potenciális vírushordozó Windowsokat !
  • gopher #1
    Aha... Tehát ha ők majd azt állítják, hogy "jaj neked vírusos a géped", akkor könnyedén ki vonhatnak a forgalomból ... Értem. Az én biztonságom érdekében :)