SG.hu

Ősszel is változatlan a vírusáradat

Megszabadultunk a szúnyoginváziótól, ám vannak paraziták, amelyeknek mindegy: hőség tombol, vagy hideg eső szakad. Mint a VirusBuster statisztikái mutatják, a spamküldő és banki információgyűjtő számítógépes kártevők az elmúlt hónapban is szakadatlanul záporoztak a magyar internetezőkre.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről a VirusBuster. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. "Augusztusi méréseink szerint az elmúlt hetekben két népes botnet család - a Zbot és a Bredolab família - tagjai okozhatták a legtöbb bosszúságot a hazai szörfösöknek" - ismertette legfrissebb eredményeiket Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. "Rajtuk kívül néhány régóta a neten keringő kártevő - így a Worm.SdBot.GAP, a Worm.Rbot.MCG és a Backdoor.IRCbot.AECD - színezte legutóbbi toplistánkat."


A VirusBuster 2010. augusztusi vírus-toplistája

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett szoftverek. Az úgynevezett botnet programok a hackerek által ellenőrzött robothálózatot - (ro)botnetet - toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" - figyelmeztetett Szappanos Gábor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!